АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Практичні завдання. 9.2.1. На рис. 20 зображена лінія попиту і три варіанти кривих граничного доходу: MR1, MR2, MR3 чистої монополії

Читайте также:
  1. I. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ
  2. II Завдання додому
  3. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  4. II. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИКОННАННЯ.
  5. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  6. II. Практичне завдання.
  7. II. Практичне завдання.
  8. II. Тестові завдання
  9. IV рівень (одне завдання 4 бали)
  10. IІ Завдання додому
  11. IІ Завдання додому
  12. IІ Завдання додому

 

9.2.1. На рис. 20 зображена лінія попиту і три варіанти кривих граничного доходу: MR1, MR2, MR3 чистої монополії. Який з цих варіантів MR правильний? Чому?

 

Рис. 20

 

9.2.2. На рис. 21 зображена лінія попиту на продукцію моно­поліста і обсяг продажу за ціни P1 та Р2. Площа якої фігури відображає додатковий дохід виробника від зниження ціни? Обсяг втраченого доходу виробником від зниження ціни?

Покажіть це штриховою відповідного виду.

 

Рис. 21

9.2.3. Ви – "чистий" монополіст. Якщо ви встановите ціну 50 грн., то продасте 1 од. продукції; знизивши її до 45 грн. – продасте 2 од. Послі­довно знижуючи ціну на 5 грн. при кожному розширенні збуту на одну додаткову одиницю продукції, який Ви будете отримувати граничний дохід (МR)? Сукупний дохід (ТR)?

1. Заповніть таблицю:

 

Р Q TR MR
    ? ?
    ? ?
    ? ?

 

2. Побудуйте графіки сукуп­ного доходу та кривої попиту.

3. Який обсяг виробництва Ви обрали б, яку б встановили ціну та який прибуток при цьому отримали б, якщо відомо, що граничні витрати є постійними і дорівнюють 25 грн.?

 

9.2.4. На рис. 22 зображені криві попиту, середніх витрат та граничних витрат. Визначте (графічно) рівень ціни та обсяг виробництва, який забезпечує максимальний прибуток монополії. Покажіть графічно обсяг прибутку.

Рис. 22

 

9.2.6. Фірма монополіст працює на ринку з двома групами споживачів, попит на продукцію яких описується рівняннями:

P1 = 120-2Q1, P2 = 80-Q2. Довгострокові граничні витрати фірми постійні і дорівнюють 50. Визначте обсяги продажів і ціну продукції на обох ринкових сегментах.

 

9.2.7. Функція витрат фірми-монополіста TC(Q) = Q2 + 4Q. Функція попиту на продукцію фірми P(Q) = 20 – Q. Визначте ціну за якої монополіст максимізує свій прибуток та обсяг його виробництва.

 

9.2.8. Функція сукупних витрат фірми-монополіста TC(Q) = Q2+2Q. Функція ринкового попиту на її продукцію P(Q) = 20 – Q. Держава вводить потоварний податок у розмірі 2 грн. Визначити обсяг податкових надходжень до бюджету, обсяг випуску та ціну, що максимізують прибуток монополіста після введення податку. Порівняйте ціни та обсяги споживання на цьому ринку з введенням податку та без нього.

9.2.9. Фірма-монополіст реалізує свою продукцію у двох різних регіонах. На рис. 23 показані криві попиту на відповідних ринках та крива граничних витрат. Покажіть графічно яку ціну встановить монополіст в І та ІІ регіонах? Які обсяги продукції будуть реалізовані на цих ринках? Виконайте відповідні додаткові побудови на рисунку.

 

 

Рис. 23

9.2.10. У таблиці показано попит на двох ринках, монопо­лізованих однією фірмою. Припустимо, що АТС=МС= 4 грн. для будь-якого обсягу виробництва.

 

Ціна, грн. Обсяг попиту на ринку А, шт. Обсяг попиту на ринку Б, шт.
     

 

Користуючись цією інформацією дайте відповіді на наступні питання:

 

1. Припустимо, що монополія не здійснює цінову дискримінацію. По­будуйте графіки ринкового попиту, граничного прибутку та гранич­них витрат монополії, попередньо розрахувавши відповідні величини.

2. Враховуючи попереднє, визначте обсяг випус­ку, що максимізує прибуток, ціну товару та величину прибут­ку монополії.

3. Припустимо тепер, що монополія проводить політику цінової диск­римінації, сегментуючи ринок. Побудуйте графіки попиту, гранич­ного прибутку та граничних витрат монополії на ринках А і Б, по­передньо розрахувавши відповідні величини.

4. Враховуючи припущення п.3, визначте обсяг випуску, що максимізує прибуток, ціну товару та величину прибут­ку монополії на кожному ринку.

5. На скільки більше прибутку отримає монополія, здійснюючи цінову дискримінацію?

 

 

9.2.13. Функція сукупних витрат фірми-монополіста має вигляд: ТС = 1100 + 40Q, крива сукупного доходу представлена функцією TR = 1000Q - 12Q2.

Визначити максимально можливий обсяг прибутку фірми та скільки продукції має виготовляти фірма для його отримання.

 

Tема 10. Ринок монополістичної конкуренції


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)