АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Договір зберігання на товарному складі. Свідоцтва зберігання

Читайте также:
  1. II. Вимоги до приміщень зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних засобів.
  2. III. Облік і контроль наявності та руху запасів в місцях їх зберігання
  3. III. Особливі вимоги, які пред'являються до зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних речовин.
  4. Агентський договір
  5. Агентський договір
  6. Аналіз виконання договірних зобов'язань по відвантаженню продукції
  7. Аналіз виконання договірних зобов’язань і реалізації продукції
  8. Аналіз виконання договірних зобов’язань щодо поставки продукції та показників результативності збутової діяльності
  9. Анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю
  10. Архівне зберігання та подальше використання документів, які знаходяться на зберіганні
  11. Асортимент, показники якості і умови зберігання соняшникової та кукурудзяної рослинних олій
  12. Без яких умов неможливо укласти договір?

Товарний склад – це організація, що здійснює зберігання товарів та надає пов’язані із зберіганням послуги на засадах підприємницької діяльності, наприклад, транспортно-експедиційні.

Особливості зберігання на товарному складі:

§ Товар, що знаходиться на складі, поклажодавець може продати шляхом передання складського свідоцтва, тобто фактично за договором купівлі-продажу передається не товар, а майнове право на товар, що підтверджується документом, на підставі якого покупець може забрати товар зі складу.

§ Товар, що знаходиться на складі, може бути предметом застави, якщо поклажодавець отримує кредит, причому поклажодавець може сам погасити кредит та отримати товар зі складу, або продати товар, що знаходиться на складі та попередити покупця, що він тільки тоді зможе забрати товар зі складу, коли погасить за нього кредит заставоутримувачеві. Зрозуміло, що вартість товару є більшою, ніж сума кредиту та при купівлі-продажу товару покупець сплачує поклажодавцю-продавцю тільки різницю між вартістю товару та сумою кредиту. Якщо кредит своєчасно не повернений, заставоутримувач може продати частину товару на суму, що відповідає сумі кредиту та процентів за користування ним, шляхом передання документів покупцю на право отримання товару зі складу.

За договором складського зберігання товарний склад зобов’язується за плату зберігати товар, переданий йому поклажодавцем, і повернути цей товар у схоронності. Цей договір є публічний, відплатний, двосторонній, реальний, однак може бути й консенсуальним. Сторони договору – суб’єкти підприємницької діяльності.

Предмет договору зберігання на товарному складі – результат зберігання як професійної діяльності, як послуги, що не має окремої матеріалізованої форми та споживається поклажедавцем у процесі надання цієї послуги, тобто результат полягає у тому, що речі залишаються без змін та передаються поклажедавцю за його вимогою.

Предмет зберігання – товар, призначений для використання у підприємництві. Не можуть бути предметом зберігання на товарному складі об’єкти нерухомості, електроенергетики, цінні папери, сертифікати, платіжні засоби, тварини, товари у заставі, товари зі строком зберігання менш ніж 90 днів; товари, щодо яких порушено судове провадження, товари у лізингу, оренді, прокаті. Якщо товар, переданий на зберігання, має родові ознаки, та товарний склад має право розпоряджатися ними, то до відносин сторін застосовуються положення про договір позики, а час та місце повернення товарів визначаються загальними положеннями про зберігання (ст. 958 ЦК). Право розпоряджатися товарами у товарного складу існує паралельно з обов’язком надати поклажодавцю прийняту на зберігання кількість речей того ж роду та якості, товар із родовими ознаками змішується, не ідентифікується. Розпорядження товаром означає, що товарний склад має право товар одного поклажодавця передати іншому та навпаки, самостійно вживати заходи для зберігання, змінювати умови зберігання (ст. 960 ЦК). При прийнятті товару на зберігання огляд товару для визначення його кількості та зовнішнього вигляду здійснюється товарним складом, а протягом усього часу зберігання та при поверненні товару поклажодавець має право вимагати його огляду та перевірки якості. Якщо при поверненні товару він не був спільно оглянутий та перевірений, поклажодавець має право заявити про нестачу та пошкодження при одержанні (ст. 959 ЦК).

Форма договору – проста письмова, це складська квитанція, складські свідоцтва. Складські свідоцтва є товаророзпорядчими цінними паперами, оскільки володіння ними дає право розпорядження товаром, що зберігається на складі.

Свідоцтва зберігання на товарному складі. Товарний склад на підтвердження прийняття товару видає один із таких складських документів:

· складську квитанцію, що підтверджує кількість та зовнішній стан товару, переданого на зберігання, ця квитанція не є товаророзпорядчим документом, не може бути передана іншій особі;

· просте складське свідоцтво – це товаророзпорядчий документ, що видається на пред’явника. Це свідоцтво може бути передано іншій особі, яка набуває прав отримання товару зі складу;

· подвійне складське свідоцтво – це документ, що має ознаки ордерного цінного паперу, надає їх держателю право розпоряджатися майном, вказаним у цьому документі, здійснювати оборот прав на товар без переміщення товару, який знаходиться на складі.

Подвійне складське свідоцтвоскладається з 2-х частин – складського свідоцтва та заставного свідоцтва (варанта). Складське свідоцтво тотожно простому складському свідоцтву. Складське та заставне свідоцтва можуть передаватися разом або окремо за передавальними написами. Володілець складського та заставного свідоцтва має право розпоряджатися товаром, що зберігається на товарному складі. Володілець лише складського свідоцтва має право розпоряджатися товаром, але цей товар не може бути взятий зі складу до погашення кредиту, виданого за заставним свідоцтвом.

Варант – це борговий документ, передбачений для передачі товару у заставу, вручається заставоутримувачу, який передає його іншим особам на підставі передаточного напису. Набуваючи складське свідоцтво без варанту, покупець має враховувати, що товар обтяжений заставою, тобто був наданий у кредит, і для його отримання необхідно розрахуватися із заставоутримувачем в обмін на варант. Утримувач варанта вважається не власником, а суб’єктом заставних правовідносин. Товарний склад видає товар особі, яка надає складське свідоцтво та квитанцію про виплату всієї суми боргу за заставним свідоцтвом.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)