АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Правила гігієни харчування

Читайте также:
  1. D. Принципи виваженості харчування та поступового розширення обсягу харчових предметів, що споживаються
  2. Dress-code: правила официальных мероприятий
  3. II. Основные принципы и правила поведения студентов ВСФ РАП.
  4. III. Основні правила та обов’язки працівників
  5. III. Правила заповнення та видачі ветеринарних документів
  6. III. Правила проведения трансфузии (переливания) донорской крови и (или) ее компонентов
  7. III. Этические правила служебного поведения работников органов управления социальной защиты населения и учреждений социального обслуживания
  8. IX. Правила трансфузии (переливания) криопреципитата
  9. V. ПРАВИЛА ЗАОЧНЫХ ШАШЕЧНЫХ СОРЕВНОВАНИЙ
  10. V. Правила и методы исследований при трансфузии (переливании) консервированной донорской крови и эритроцитсодержащих компонентов
  11. V. ПРАВИЛА ПРОВЕДЕНИЯ СОРЕВНОВАНИЙ ТУРИСТСКИХ СПОРТИВНЫХ ПОХОДОВ, ПУТЕШЕСТВИЙ И ОРГАНИЗАЦИИ СПОРТИВНЫХ ТУРОВ. КОДЕКС ПУТЕШЕСТВЕННИКА
  12. VI. ПРАВИЛА ШАШЕЧНОЙ КОМПОЗИЦИИ

Скільки хімічних речовин витрачає організм людини в процесі життєдіяльності, стільки ж має надходити їх з продуктами харчування. Однак у процесі обміну одні речовини можуть переходити в інші. При цьому більшість з них може синтезуватися в організмі, тоді як деякі є як би вихідними: вони не можуть синтезуватися і повинні обов'язково надходити з їжею.

Звідси всі харчові речовини поділяються на замінні і незамінні. До останніх відносяться незамінні амінокислоти (валін, лізин, метіонін), незамінні жирні кислоти (лінолева), вітаміни і мінеральні речовини.

Раціональне харчування повинно ґрунтуватися на теорії збалансованого харчування і передбачати правильний режим споживання їжі. Необхідно знати і дотримуватися трьох правил гігієни харчування: помірність, різноманітність, режим прийому їжі.

Помірність в харчуванні необхідна для дотримання балансу між надходженням їжі і витратами в процесі життєдіяльності енергії. Витрата енергії в організмі здійснюється трьома шляхами: в результаті так званого основного обміну, специфічної динамічної дії їжі та м'язової діяльності.

Основний обмін - це мінімальна кількість енергії, яка необхідна людині для підтримки життя в стані повного спокою. Такий обмін звичайно буває під час сну в комфортних умовах.

Специфічна динамічна дія їжі обумовлене її переварюванням в шлунково-кишковому тракті людини. Найбільша витрата енергії викликає переварювання білків, що збільшує інтенсивність основного обміну зазвичай на 30-40%.

Прийом з їжею жирів підвищує основний обмін на 4-14%, вуглеводів на 4-7%. Навіть чай і кава викликають підвищення основного обміну в межах 8%.

Фізична діяльність має суттєвий вплив на витрату енергії в організмі людини. Чим більше фізична активність, тим більше енергії витрачає організм людини.

Якщо маса тіла людини більше стандартної, то енерговитрати при зазначених видах діяльності пропорційно збільшуються, якщо менше - знижуються.

Різноманітність - у їжі повинен бути присутнім великий набір біологічно активних речовин, так як кожен продукт містить певну частину речовин, які не зустрічаються в інших продуктах.

Харчовий раціон повинен містити 80-90 г білків, 100-150 г жирів, 360-400 г вуглеводів, енергетична цінність його повинна становити 2750-2800 ккал.

Їжа людини повинна бути різноманітною і включати різні продукти.

Раціон повинен відповідати наступним вимогам:

- Забезпечувати сталість маси тіла і відповідність її віковим нормативам (з урахуванням характеру статури);

- Покривати всі енерговитрати організму, забезпечуючи необхідні види діяльності;

- Забезпечувати нормальну роботу органів травлення (для цього важливо правильне співвідношення висококалорійних, малооб'ємних продуктів і малокалорійних, що містять велику кількість клітковини, стимулюючої роботу кишечника).

 

В основі гігієни харчування лежить режим харчування. Він складається з трьох основних принципів:

1. Сталість прийому їжі по годинах доби, припускає рівномірне споживання їжі невеликими порціями.

2. Максимальне дотримання збалансованості харчових речовин при кожному прийомі їжі. Це означає, що набір продуктів при кожному основному прийомі їжі (сніданок, обід, вечеря) повинен доставляти організму людини білки, жири, вуглеводи, а також вітаміни і мінеральні речовини в раціональному співвідношенні.

3. Правильне фізіологічний розподіл кількості їжі по її прийомам протягом дня. Найбільш корисним такий режим, коли на сніданок припадає близько третини загальної кількості добового раціону, на обід - кілька більш третини і на вечерю - менше третини.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)