АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Для організації обліку витрат їх поділяють на такі, що включаються до собівартості продукції і які до неї не включаються (витрати звітного періоду)

Читайте также:
  1. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  2. III. Витрати діяльності
  3. IM4.1. Виявити сумарні витрати й вигоди
  4. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  5. V. Особливості обліку деяких запасів
  6. V. Сукупні витрати і валовий внутрішній продукт
  7. VI Місцеві Органи Ф.-Д. Організації У.Н.Р.
  8. VIII Грошові засоби Ф.-Д. Організації У.Н.Р.
  9. А)економія за рахунок масштабів, тов..диференціація, вимоги інцест., перехідні витрати, доступ до каналів розподілу, відносні перевитрати незалежно від масштабу
  10. Автоматизація обліку праці та заробітної плати
  11. Адаптація операційної системи до зміни її завантаження за критеріям витрат
  12. Альтернативні витрати виробництва велосипеда відносяться до

Витратами звітного періоду називають витрати, які здійснені в минулих або звітному періодах та будуть враховуватись при визначенні фінансового результату (доходи – витрати) у звітному періоді. До витрат звітного періоду відносяться витрати пов’язані з управлінням підприємства (адміністративні витрати), із реалізацією продукції (витрати на збут), витрати, що випливають з основного виду діяльності (витрати іншої операційної діяльності) тощо. У балансі на звітну дату такі витрати не відображаються, на балансових рахунках вони не обліковуються і залишку на кінець звітного періоду не мають.

До складу адміністративних витрат відносяться витрати, пов'язані з обслуговуванням виробництва і управління ним в масштабі всього підприємства. Вони включають: організаційні витрати, представницькі витрати, витрати на службові відрядження, утримання апарату управління підприємством, витрати на утримання основних засобів загальногосподарського призначення, витрати на зв'язок,, плата за розрахунково-касове обслуговування, податки, збори та інші витрати адміністративного призначення. Адміністративні витрати відображаються на рахунку 92 "Адміністративні витрати". Він прирівнюється до активного рахунку: по дебету відображається збільшення витрат, по кредиту - їх списання. Аналітичний облік адміністративних витрат ведеться за статтями витрат або в розрізі елементів витрат.

До складу витрат на збут відносяться: витрати матеріалів на пакування готової продукції, витрати на ремонт тари, оплата праці і комісійні винагороди продавцям, працівникам відділу збуту, витрати на рекламу та маркетинг, витрати на відрядження працівників зайнятих збутом, витрати на утримання основних засобів, що використовуються для збуту продукції тощо. Витрати на збут відображаються на рахунку 93 "Витрати на збут". Рахунок прирівнюється до активних рахунків: по дебету відображається збільшення витрат, по кредиту - їх списання.

До інших операційних витрат включаються: собівартість реалізованої іноземної валюти, собівартість реалізованих виробничих запасів і основних засобів, суми відрахувань до резерву сумнівних боргів, суми нестач і втрат від псування цінностей, суми штрафів, пені, інші витрати операційної діяльності. Інші операційні витрати обліковуються на рахунку 94 "Інші витрати операційної діяльності". По дебету цього рахунку відображається збільшення витрат, по кредиту - їх списання.

Крім операційної діяльності підприємство може здійснювати фінансову і інвестиційну діяльність (для підприємств, для яких фінансова і інвестиційна діяльність не є основною). У результаті здійснення фінансової діяльності змінюється розмір і склад власного і позикового капіталу, виникають фінансові витрати. До них відносяться витрати на сплату відсотків по кредитах, витрати, що виникають при залученні позикового капіталу. Витрати із фінансової діяльності обліковуються на рахунку 95 "Фінансові витрати". По дебету цього рахунку відображається збільшення фінансових витрат при нарахуванні відсотків банкам по кредиту, випуском, обігом цінних паперів тощо, по кредиту - їх списання на рахунок 79 "Фінансовий результат".. Рахунок має субрахунки для більш детального обліку фінансових витрат.

В процесі інвестиційної діяльності виникають втрати, облік яких ведеться за методом участі в капіталі. Такі втрати обліковуються на рахунку 96 "Втрати від участі в капіталі". По дебету рахунку відображається сума визнаних втрат, по кредиту - їх списання на рахунок 79 "Фінансовий результат".

До складу інших витрат включаються витрати, які виникають в результаті звичайної діяльності підприємства, але не пов'язані з виробництвом і реалізацією продукції. До таких витрат відносяться витрати, які виникли в результаті ліквідації необоротних активів (в тому числі залишкова їх вартість на момент ліквідації), суми уцінки необоротних активів, втрати від не операційних курсових різниць тощо. Такі витрати обліковуються на рахунку 97 "Інші витрати". По дебету рахунку відображається сума визнаних витрат, по кредиту - їх списання на рахунок 79 "Фінансовий результат".


 


Рис. 3.1. Групування рахунків за видами діяльності

 


 

Для рішення завдань 2.1 і 2.2 необхідно скласти кореспонденцію рахунків операцій у журналах реєстрації господарських операцій (таблиці 3.5; 3.6). Це д озволитьперевірити наскільки засвоєний порядок відображення доходів і витрат від різних видів діяльності на рахунках бухгалтерського обліку та порядок закриття цих рахунків.

Поняття фінансових результатів визначено у П(С)БО 3 “Звіт про фінансові результати ”. В обліку чистий прибуток (збиток) формується поступово протягом фінансово – господарського року від усіх видів діяльності, звичайної та надзвичайної.

Для обліку і узагальнення інформації про фінансові результати підприємства від звичайної діяльності та надзвичайних подій призначено рахунок 79 “Фінансові результати ”. Цей рахунок пасивний, використовується для обліку порівняння доходів і витрат періоду діяльності підприємства. Студентам необхідно розуміти, що не всі суми доходів приймаються для визначення фінансового результату у звітному періоді. Доходи відображаються в обліку згідно з принципами нарахування та відповідності доходів і витрат.

Рахунок 79 має ряд субрахунків, на яких визначається фінансовий результат від різних видів діяльності. По кредиту рахунку 79 “Фінансові результати ” відображаються суми в порядку закриття рахунків обліку доходів, по дебету – суми в порядку закриття рахунків обліку витрат, а також належна сума нарахованого податку на прибуток. Сальдо рахунку при його закритті списується на рахунок 44 “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)”. Якщо кредитовий оборот по рах. 79 буде більше дебетового цього ж рахунку, то підприємство на суму різниці має нерозподілений прибуток поточного періоду. В цьому випадку ця різниця списується в кредит рахунку 44, субрахунок 441 “Прибуток нерозподілений ”. Якщо дебетове сальдо по рахунку 79 більше кредитового, це означає, що підприємство має збитки. В цьому випадку різниця списується в дебет субрахунку 442 “Непокриті збитки ”. На кінець звітного періоду, в якому визначається фінансовий результат, залишку по рахунку бути не повинно.

Про розв’язанні завдання слід уважно переглянути від якого виду діяльності отримані доходи та зіставити їх з витратами того ж виду діяльності на субрахунках рахунку 79 “Фінансові результати ” Це дозволить визначити фінансовий результат від різних видів діяльності.

За умовою завдання доходи і витрати вже накопичились на відповідних рахунках протягом місяця і тепер необхідно списати їх на субрахунки рахунку 79 “Фінансовий результат ”. Різницю між доходами і витратами (оборотами по кредиту і дебету рах. 79 “Фінансовий результат ”) слід списати на балансовий рахунок 441 “Прибуток нерозподілений ”, або 442 “Непокриті збитки ”.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)