АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Порівняйте професіограми психолога і лікаря

Читайте также:
  1. Адаптация ребенка в детском саду. Советы психолога
  2. Алгоритм дії лікаря.
  3. Бар’єри і труднощі спілкування та їх подолання у роботі психолога
  4. В деятельности педагога-психолога
  5. Взаимодействие психолога-консультанта с другими специалистами-консультантами
  6. Виды психологической помощи: определение, структура. Подготовка психолога. Личностные качества психолога
  7. Вимоги до психолога-консультанта та його роботи
  8. Відкритість-замкненість, монологічність-діалогічність у роботі практичного психолога
  9. Вопрос 14.Український мовленнєвий етноетикет як складова професійного мовлення лікаря
  10. Выберите оптимальную модель межличностных отношений психолога образовательного учреждения и педагогов
  11. Дайте визначення поняттям «розвиток особистості» та «формування особистості». Порівняйте їх особливості й заповніть таблицю 26.2.
  12. Етичний кодекс психолога
  Лікар Психолог
Домінуючі види діяльності Виявлення причин різних захворювань. Надання своєчасної планової та екстреної медичної допомоги. Діагностика та лікування хворих у стаціонарі й амбулаторно. Здійснення реабілітаційних і профілактичних заходів. Впровадження нових препаратів і лікарських засобів. Здійснення санітарно-просвітницької роботи серед населення. Здійснення пропаганди, спрямованої на боротьбу з наркотиками, алкоголізмом, тютюнокурінням. Надання допомоги при формуванні здорового способу життя. Розробка і впровадження нових методів діагностики і лікування різних захворювань.     Дослідження розвитку психіки і законо-мірностей психічних процесів. Вивчення загальних закономірностей розвитку дітей різного віку і побудова програм навчання. Вивчення внутрішнього світу і поведінкових особливостей людини. Вивчення поведінки людини у малих і великих групах. Вивчення питань, пов’язаних з творчою діяльністю людей, особливостями сприйняття. Вивчення діяльності людини та особливостей її діяльності. Вивчення особливостей поведінки у стресових ситуаціях. Дослідницько-аналітична робота (робота з отриманою інформацією, адаптація діагностичних методик до умов реальної практики). Інформування клієнта про те, що з ним відбувається. Психологічне консультування, спрямова-не на надання допомоги людині у різних важких ситуаціях. Організація групових заходів, проведення тренінгів, семінарів, читання лекцій. Профілактика і корекція небажаних проявів психіки людини, а також укріплення і формування необхідних якостей особистості. Професійний відбір і підбір кадрів. Здійснення психологічного супроводу кар’єри.
Здібності, необхідні для успішної проф. діяльності - Високий рівень довільної уваги (здатність виявляти незначні прояви симптомів захворювання). - Добре розвинена словесно-логічна довготривала пам’ять (здатність у потрібний момент надати своєчасну медичну допомогу, порекомендувати лікарський засіб). - Здатність аналізувати факти і логічно мислити. - Ручна спритність у проведення різних лікувальних процедур. - Швидкість реакції. - Психоемоційна стабільність і здатність переносити великі фізичні навантаження. - Вербальні здібності (вміння грамотно і доступно для пацієнта викласти свої думки). - Високий рівень розвитку концентрації і стійкості уваги. - Високий рівень розвитку переключення і розподілу уваги. - Добрий розвиток образної і словесно-логічної пам’яті. - Високий рівень розвитку логічного мислення. - Добрий розвиток мнемічних здібностей. - Комунікативні здібності. - Вміння слухати. - Вербальні здібності (вміння говорити чітко, ясно, виразно). - Ораторські здібності. - Здатність до самоконтролю.
Особистісні якості, інтереси, нахили, необхідні для успішної проф. діяльності - Терпимість і стриманість. - Доброзичливість і привітність. - Відповідальність. - Акуратність, тактовність. - Оптимістичність. - Уважність. - Готовність у будь-який час надати потрібну медичну допомогу. - Безкорисливість. - Висока ступінь особистої відповідальності. - Терпимість, безоціночне ставлення до людей. - Інтерес і повага до іншої людини. - Прагнення до самопізнання, саморозвитку. - Оригінальність, винахідливість, різнобічність. - Цікавість і здатність до навчання. - Тактовність, вихованість. - Схильність до співпереживання. - Ініціативність. - Цілеспрямованість, наполегливість. - Інтуїція, вміння прогнозувати події. - Винахідливість. - Уміння зберігати таємницю. - Творче начало. - Ерудованість.

 

Однією з професійно важливих психологічних якостей медичного працівника є його комунікативна компетентність.

Комунікативна компетентність забезпечує взаєморозуміння, довіру у стосунках, ефективність вирішення поставлених завдань. Якщо пацієнт довіряє своєму лікарю, то він не буде сумніватися у правильності діагностики й адекватності терапії, буде виконувати призначення, пройде усі діагностичні та терапевтичні процедури. За відсутності психологічного контакту пацієнт, можливо, не бути дотримуватися лікарських рекомендацій і призначень, проконсультується в інших лікарів, знайомих, буде займатися самолікуванням.

Хворі завжди орієнтуються на чисто людські якості лікаря: наскільки він навіює довіру й повагу, уважний, співчутливий, викликає бажання спілкуватися.

 

Дослідження уявлень хворих про образ лікаря, проведені Георгіївським і Бобровим, показали, що найбільш суттєвими пацієнти вважають такі якості: поважливе ставлення до пацієнтів, любов до професії, доброта, ввічливість, душевність.

Ташликов у своїх дослідженнях отримав "еталон" лікаря хворих неврозами:

- розум – 74% (від усіх опитаних хворих),

- уважність – 57%,

- захоплення роботою – 52%,

- чуйність – 49%,

- тактовність – 49%,

- терпеливість – 49%,

- почуття обов’язку – 45%,

- спокій – 40%,

- серйозність – 38%,

- почуття гумору – 38.

Виявилося також, що еталон лікаря змінюється у залежності від форми неврозу, статі і віку хворих. Так, хворі на істерію надають перевагу емоційному "співпереживаючому" типові лікаря (чуйність, доброта, терпеливість); хворі на неврастенію надають перевагу "нейтральному", робочому типу спілкування (уважність, тактовність, серйозність, почуття обов’язку).

 

Комунікативна компетентність передбачає наявність певних знань:

про типи особистості,

про способи переживання та реагування на стрес у різних людей,

про специфіку зв’язку між типами тіло будови і особливостями психологічного складу особистості,

про вплив хвороби на психіку і типи реагування на хворобу тощо;

та певних умінь:

уміння встановлювати контакт,

слухати і "читати" невербальну мову комунікації,

будувати бесіду, формулювати запитання ("На усі абсолютно питання є відповіді. Важливо правильно сформулювати питання"),

вміти заохочувати пацієнта до взаємодії,

володіти своїми емоціями,

зберігати впевненість, контролювати свої реакції і поведінку у цілому тощо.

Одним з аспектів комунікативної компетенції є комунікативна толерантність – терпимість, поблажливість тощо. Комунікативна толерантність показує, наскільки лікар переносить небажані, неприйнятні для нього індивідуальні особливості пацієнтів, негативні якості, засуджувані вчинки, звички, чужі стилі поведінки і стереотипи мислення. Комунікативна толерантність дозволяє попередити конфлікт чи виникнення неформальних стосунків, коли замість рольової структури "лікар-хворий" виникають стосунки дружби, психологічної близькості, залежності, любові, тобто комунікативна толерантність дозволяє лікареві залишатися в рамках професійної ролі.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)