АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ІІ. Шліфовка та поліровка фотополімерних пломб

Читайте также:
  1. Материалы для временных пломб и прокладок
  2. Материалы для пломбирования (обтурации) корневых каналов (силлеры)
  3. Материалы для постоянных пломб
  4. Многоконусные способы пломбирования корневого канала
  5. Пломбирование (обтурация) корневого канала
  6. Пломбування кореневих каналів за допомогою латеральної конденсації
  7. ПРОПУСКАНИЕ ПРОВОЛОКИ СКВОЗЬ КАНАЛЫ ПЛОМБЫ
  8. ТЕМА № 9. ПЛОМБУВАННЯ ВАГОНІВ І КОНТЕЙНЕРІВ
  9. Шліфовка та поліровка пломб з амальгами

1. Матеріальне забезпечення

- набір стоматологічних інструментів для обстеження та лікування зубів;

- фінішні алмазні бори різної форми, карбідні бори, алмазні фінішні бори з білою полоскою;

- резинові фініри та поліри;

- резинові диски та головки (набори «Enhance» («Caulr Dentsplay»)) та ін.; диски різної товщини та зернистості абразиву «Soft-Lex» («3M»); щіточки;

- абразивні полоски (штрипси) з різним ступенем зернистості нанесеного на них абразивного матеріалу на металевій та пластиковій основі;

- полірувальні пасти, наприклад, «Enhance» («Caulr Dentsplay»), до її складу входять 2 види паст: «Prisma Yloss» - для грубої поліровки, «Prisma Yloss Extra Fine» - для тонкої кінцевої поліровки;

- дентальні флоси;

- кутовий наконечник;

- фотополімерна лампа.

2. Базовий рівень знань

Знати топографоанатомічну будову всіх груп зубів, мати поняття про оклюзію зубів, дзеркальний блиск сухої поверхні емалі зубів.

3. Показання

Досягнення фізіологічної оклюзії зубів після фінішної оброки пломби, надання естетичного вигляду пломбі.

4. Механізм дії

За допомогою борів, фінірів, полірів, дисків, резинових головок, штрипсів, полірувальних паст довести пломбу до фізіологічної артикуляції з антагоністами та придати їй блиск і естетичний вигляд.

5. Алгоритм проведення

- на жувальну поверхню запломбованого зуба накласти корекційний папір та перевірити прикус.

- алмазним турбінним бором видалити надлишок матеріалу, що підвищує прикус.

- вдруге перевірити прикус з допомогою артикуляційного паперу.

- спеціальними алмазними фінірами (фінішними борами) згладжують поверхню пломби, створюючи на її поверхні ямки, горбики, фісури.

- рекомендується при обробці поверхні пломби, що межує з емаллю, користуватися карбідними борами або алмазними фінішними борами з білим кільцем.

- для обробки поверхні пломби, що межує з цементом зуба, використовують спеціальні бори, кінчики яких вільні від абразивних частинок: це дає можливість не травмувати поверхню цемента та кругову зв'язку зуба. Рекомендується при цьому відсунути ясна з допомогою гладилки або інших інструментів.

- в місцях переходу композиту на тверді тканини зуба зонд повинен вільно сковзати по поверхні без відчуття перешкоди.

- за допомогою полірувальних пластикових або резинових дисків та голівок (набори «Enhance» («Caulr Dentsplay»), «Soft-Lex» («3M»)) поверхня реставрації вирівнюється, згладжується, видаляються різні шорохуватості.

Обробка проводиться без значного надавлювання на поверхню реставрації, бо можемо: порушити створений рельєф, зшліфувати тонкий кольоровий пласт, перегріти пульпу.

- щоб запобігти перегріву пульпи поверхню реставрації оброблюємо преривними рухами, періодично зволожуючи її водою.

- контактні поверхні оброблюємо та поліруємо з допомогою спеціальних абразивних полосок (штрипсів). Робимо це дуже обережно, щоб не травмувати ясна, губи або м'які тканини ротової порожнини.

- штрипси застосовуються з різним ступенем зернистості нанесеного на них абразивного матеріалу. Застосовуються полоски «Enhance» («Caulr Dentsplay»), «Yatubay» («Brasseler») на металевій основі; «Soft-Lex» («3M»), «Flexi Strip» («Cosmedent») на пластиковій основі та інші.

- полірування реставрації проводиться спеціальними губками і полірувальними пастами, наприклад, «Enhance» («Caulr Dentsplay»). До її комплекту входить 2 види паст «Prisma Yloss»: для грубої та кінцевої (тонкої) поліровки.

- спочатку поверхню реставрації обробляють пастою для грубої поліровки з допомогою поролонової щіточки, яка вставлена в кутовий наконечник.

Поліровка здійснюється на невеликих обертах, щоб не перегріти пульпу. Періодично рекомендується зволожувати оброблювану поверхню водою.

- для полірування кожної поверхні реставрації треба 60 секунд. Після цього при висушуванні вона ще не має дзеркального блиску.

- на другому етапі таким же чином застосовують пасту для тонкої, кінцевої поліровки, наприклад, «Prisma Yloss Extra Fine» на протязі 60 секунд для кожної поверхні.

- кінцева ефективність та правильність проведення визначається дзеркальним блиском висушеної поверхні реставрації, яка не відрізняється від блиску звичайної емалі зубів.

- якість обробки контактних поверхонь визначається за допомогою дентальних флюсів: нитка не повинна ніде застрявати, з зусиллям проходити контактний пункт і легко ковзати по контактній поверхні, не утворюючи розривів.

- по закінченні поліровки проводиться фінішна світова полімеризація: кожна поверхня реставрації засвічується 10-20 сек., що в цілому може складати біля 1 хвилини. Промінь світла лампи направляється перпендикулярно засвічуваній поверхні при максимально близькому розташуванні до неї світоводу лампи.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)