АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Облік нарахування та виплати працівникам допомоги на поховання

Читайте также:
  1. III. Облік і контроль наявності та руху запасів в місцях їх зберігання
  2. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  3. V. Облік амортизації основних засобів
  4. V. Облік зменшення та відновлення корисності нематеріальних активів
  5. V. Особливості обліку деяких запасів
  6. VI. Облік ремонту та поліпшення основних засобів
  7. VIII. Облік вибуття основних засобів
  8. А.2.3 ПРотокол медичної допомоги
  9. Автоматизація обліку праці та заробітної плати
  10. Алгоритм надання медичної допомоги дітям з тяжкими формами менінгококемії на першому етапі надання стаціонарної допомоги (ЦРЛ, соматичне відділення)
  11. Амортизація в управлінському обліку
  12. Аналіз стану облікової політики

Допомога на поховання призначається за чотирма різними законами в залежності від того, до якої категорії відносився померлий громадянин:

- працюючий (застрахована особа) чи члени сім'ї, що знаходяться на його утримані:

- пенсіонер;

- безробітній;

- особа, що померли внаслідок нещасного випадку на виробництві.

Допомоги на поховання відповідно до статті 45 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" надається за основним місцем праці особи за рахунок сплачених страхових внесків у разі його смерті, а також членів сім'ї, які перебували на його утриманні.

За цим законом не призначається допомога на поховання осіб, які є пенсіонерами, безробітними чи особами, які померли від нещасного випадку на виробництві.

До членів сім'ї застрахованої особи відносяться:

1) дружина (чоловік);

2) діти, які не досягли 18 років, чи студенти та учні середніх професійно-технічних та вищих навчальних закладів з денною формою навчання - до 23 років, чи якщо діти стали інвалідами до 18 років.

3) брати, сестри, онуки, за умови, що вони не мають працездатних батьків), і за умов п. 2.;

4) батько, мати;

5) діда та баби за прямою лінією спорідненості.

Не вважаються такими, що перебували на утриманні застрахованої особи, члени сім'ї, які мали самостійні джерела засобів до існування. Тобто одержували зарплату, пенсію, допомогу по безробіттю

33.облік нарахування,оподаткування та виплати відпускнихЯк відомо, виплатити суму заробітної плати за весь час відпустки необхідно не пізніше ніж за 3 дні до її початку (ст. 21 Закону про відпустки). У ситуації, коли вся відпустка припадає на один місяць, проблем з нарахуванням та оподаткуванням відпускних, як правило, не виникає. Однак на практиці найчастіше трапляється випадок надання працівнику перехідних відпусток (коли відпустка починається в одному місяці, а закінчується в іншому). У зв'язку з цим закономірно виникають запитання:

Відпускні виплати, нараховані за невідпрацьований час, прирівнюються до додаткової заробітної плати. Тому вони оподатковуються податком на доходи фізичних осіб у складі заробітної плати.

Якщо відпускні припадають на один місяць, то оподаткування податком на доходи фізичних осіб не викликає труднощів. Перехідні виплати мають свої особливості.Досить часто відпустка починається в одному місяці, а закінчується в іншому, наприклад, відпустка триває з 16 червня по 15 липня.Суми відпускних необхідно розподіляти пропорційно дням, що припадають на дні відпустки у відповідному місяці. Тобто перехідні відпускні нараховуються частинами: у сумі, що припадає на місяць, у якому працівник іде у відпустку, і сумі, що припадає на місяць виходу працівника з відпустки.Якщо врахувати той факт, що суми перехідних відпусток будуть брати участь у нарахуваннях кількох місяців (наприклад, в червні та липні), то й утримання податку буде проводитися, відповідно з нарахованих за ці місяці сум.У місяцях, коли нарахована заробітна плата з частиною перехідних відпускних не перевищуватиме граничної суми доходу, що дає право на отримання податкової соціальної пільги (у 2011 році – 1320 грн.), то у відповідному періоді нарахування заробітної плати з урахуванням відпускних, працівник має право на податкову соціальну пільгу.Податок на доходи фізичних осіб підлягає перерахуванню до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу, тобто сплачується одночасно з отриманням коштів на виплату відпускних.

34.облік нарахування,оподаткування та виплати допомоги з тимчасової втрати працездатностіОперації з нарахування допомоги з тимчасової непрацездатності, що виплачуються за рахунок Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі – ФСС з ТВП), відображаються за дебетом субрахунку 378 "Розрахунки з державними цільовими фондами" і кредитом рахунку 66 "Розрахунки за виплатами працівникам".

Надходження грошових коштів на рахунок підприємства для виплати допомоги працівникам відображається за дебетом рахунку 31 "Рахунки в банках" і кредитом субрахунку 378, а виплата цієї допомоги працівникам відображається за дебетом рахунку 66 та кредитом рахунку 30 "Каса".

Перші 5 днів непрацездатності оплачує підприємство. Така оплата відображається за дебетом рахунку 94 "Інші витрати операційної діяльності" і кредитом рахунку 66 "Розрахунки за виплатами працівникам".

Єдиний соціальний внесок

Відповідно до ст. 7 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (N 2464-VI від 08.07.2010 р.) сума допомоги з тимчасової непрацездатності, що виплачується за рахунок коштів ФСС з ТВП, та оплата перших 5-ти днів непрацездатності за рахунок роботодавця відносяться до бази нарахування та утримання Єдиного соціального внеску (далі - ЄСВ). Нарахування на допомогу здійснюються в розмірі 33,2% від суми допомоги, утримання – 2%.

База оподаткування ПДФО складатиметься із заробітної плати плюс сума лікарняних, зменшена на суму утриманого ЄСВ та податкову соціальну пільгу (далі – ПСП) за її наявності (п.164.6 ПКУ).

Крім того, не забуваємо, що пп. 169.4.1 ПКУ - ПСП застосовується до доходу, який нарахований на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень (при застосуванні пільг на дітей за пп. 169.1.2 та пп. пп. "а" і "б" пп. 169.1.3 ПКУ сума одному з батьків, одинокій матері (батьку), опікуну, піклувальнику збільшується кратно кількості дітей). В 2012 році – це 1500 грн.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)