АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Труд найманого робітника має двоїстий характер: він одночасно конкретний і абстрактний

Читайте также:
  1. K вн – середній коефіцієнт виконання норм вироблення всіма робітниками, що обслуговуються.
  2. В) а і б одночасно
  3. Вам, одночасно говорячи неправду, мікросигнали його організму видадуть його потаємні
  4. Емоції і відповідні їм фізіологічні прояви виникають одночасно.
  5. Одночасно спосіб знаходження істини.
  6. Одночасного допиту
  7. Одночасного допиту осіб
  8. Стаття 134. Виплати в рамках проваджень, що проводяться одночасно
  9. Тема 2: «Основні положення теорії відносності. Відносність одночасності подій. Взаєзв’язок маси та енергії»

Завдяки конкретному труду створюється споживна вартість товару і зберігається, переноситься на готовий товар вартість спожитих засобів виробництва. Мова йде саме про збереження вартості, тому що засоби виробництва існували вже до наданого процесу праці, а цілеспрямований, корисний конкретний труд робітника, створюючи корисну річ, споживну вартість, переносить, зберігає цю стару вартість. Не підготовлена до цієї праці людина все б зіпсувала, не зберегла б старої вартості, тому що не здатна створити споживну вартість.

Своїм абстрактним трудом, витрачаючи робочу силу в фізіологічному сенсі, робітник створив нову вартість (320 дол.). З цієї суми капіталісту будуть повернені витрати на купівлю робочої сили (160 дол.). Але було б неправильно вважати, що робітник переніс вартість робочої сили на готовий товар. Чому? Вартість робочої сили – вартість життєвих засобів. Життєві засоби в процесі виробництва не приймають участі, вони споживаються до початку праці і перетворюються у потенції, здатність робітника до праці. Тому вартість робочої сили не переноситься, а заново створюється еквівалент вартості робочої сили (вартість, що дорівнює вартості робочої сили).

Отже, двоїстий характер труда найманого робітника проявляється в тому, що конкретний труд одночасно створює споживну вартість і зберігає вартість спожитих засобів виробництва, а абстрактний труд створює нову вартість, в тому числі, додаткову вартість, звідси двоїстий характер капіталістичного виробництва – це одночасно процес труда і процес збільшення вартості.

Слід підкреслити, що вартість робочої сили і вартість, що була створена в процесі її споживання – зовсім різні величини.Капіталіст примушує робітника працювати довше того моменту, коли він створить еквівалент вартості робочої сили (це дозволяє зробити розвиток продуктивних сил, право тимчасового власника товару робоча сила).

Додаткова вартість - це вартість, що створена понад еквівалента вартості робочої сили.

Таким чином, всі умови поставленої проблеми перетворення грошей в капітал виконані – закони товарного обміну виконані, тобто всі товари обмінювались на основі еквівалентності і в той же час отримана додаткова вартість. Це відбулось при посередництві сфери обігу, де була куплена робоча сила, і в той же час не в сфері обігу, тому що ця сфера лише підготовлює процес збільшення вартості, який відбувається в сфері виробництва.

3 питання. Постійний та змінний капітал. Норма і маса додаткової вартості.

 

Марксистська політекономія визначає капітал як специфічне виробниче відношення, що полягає в експлуатації найманого труда капіталом, у привласненні капіталістом додаткової вартості.

Це виробниче відношення представлено у речах – в засобах виробництва, грошах. Але самі по собі ці речі, згідно марксистській політекономії, не є капітал. Вони перетворюються в капітал тільки при використанні в якості засобу експлуатації найманих робітників. Капітал – специфічне виробниче відношення, що притаманне тільки капіталістичному способу виробництва.

Сутність капіталу як виробничого відношення розкривається у вченні Маркса про постійний і змінний капітал.

В процесі виробництва завжди приймають участь 2 фактори: засоби виробництва (або речовий фактор) і робоча сила (особистий фактор).

Та частина капіталу, що перетворена в засоби виробництва, в процесі виробництва не змінює величини своєї вартості, тому Маркс назвав її постійним капіталом (С – лат. constant, постійний). Скільки вартості було представлено в засобах виробництва, стільки й збережено, завдяки конкретному труду найманого робітника.

Ту частину капіталу, яка перетворена в робочу силу і в процесі виробництва змінює свою вартість в тому сенсі, що відтворює еквівалент своєї власної вартості і понад цим створює додаткову вартість, Маркс назвав змінним капіталом (V – variables – змінний; m – mehrwert – додаткова вартість).

Стара вартість Знов створена вартість

↓ ↓ ↓

T (W) = C + (v + m)

↑ ↑ ↑ ↑

Вартість товару Вартість спожитих Еквівалент Додаткова

засобів виробництва вартості вартість

робочої сили

Критерій розрізнення постійного та змінного капіталів: різна роль двох частин капіталув утворенні вартості товару, в створенні додаткової вартості. Постійний капітал нової вартості не створює, тобто не створює додаткової вартості, це здійснює лише змінний капітал, точніше, абстрактний труд найманих робітників, що представляє змінний капітал в процесі виробництва.

Оскільки додаткова вартість – плід не всього капіталу, а тільки змінного капіталу, остільки для вимірювання степеня експлуатації найманих робітників додаткову вартість слід зіставляти тільки зі змінним капіталом.

Норма додаткової вартості виражає ступінь експлуатації найманих робітників:

m x 100%

m′ = v

 

Еквівалент вартості робочої сили створюється протягом необхідного робочого часу, а додаткова вартість – протягом додаткового робочого часу (не плутати з суспільно необхідним робочим часом, який розглядається в парі з індивідуальним робочим часом, і стосується проблеми величини вартості).

Необхідні і додаткові час, труд, продукт – категорії, характерні для різних способів виробництва, починаючи з розкладання первіснообщинного устрою. Вони відбивають різницю між тим, що необхідно для відтворення безпосереднього виробника матеріальних благ, і тим, що вироблено понад цього. Специфіка суспільного устрою виражається в тому як розподіляється необхідний продукт, хто привласнює додатковий продукт. Тільки при капіталізмі необхідний і додатковий продукти відбивають відношення купівлі-продажу робочої сили, експлуатації найманих робітників. Додаткова вартість – специфічна категорія капіталістичного устрою, специфічна форма додаткового продукту.

д одатковий робочий час x 100%

m′ = необхідний робочий час

 

Маса додаткової вартості представляє собою абсолютну величину додаткової вартості, що надходить капіталісту від експлуатації всіх працюючих на нього найманих робітників.

m x V m′ x V

M = v = 100%

 

v ≠ V

змінний капітал, авансований увесь змінний капітал

на купівлю 1 робочої сили

 

4 питання. Два способи збільшення додаткового часу.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)