АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні вимоги правил безпеки на гірничорудному підприємстві

Читайте также:
  1. A.совокупность правил и приемов использования средств измерений, позволяющая решить измерительную задачу
  2. Dress-code: правила официальных мероприятий
  3. I. АКАДЕМІЯ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ
  4. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  5. II. Вимоги до приміщень зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних засобів.
  6. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  7. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  8. II. Основные принципы и правила поведения студентов ВСФ РАП.
  9. III. Основні правила та обов’язки працівників
  10. III. Особливі вимоги, які пред'являються до зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних речовин.
  11. III. Правила заповнення та видачі ветеринарних документів
  12. III. Правила проведения трансфузии (переливания) донорской крови и (или) ее компонентов

 

Надходження води у напір виробки значною мірою може бути викликане поверхневими водами. Для попередження цього явища навколо устя виробок влаштовують водовідвідні канавки.

При проходці розвідувальних стволів, шахт і шурфів застосовуються, як правило, один або два робочих підвісних насоси. Ще один насос є резервним. Він повинен знаходитися на поверхні поблизу устя виробки. Необхідно, щоб сумарна продуктивність робочих прохідницьких насосів була в 1,5–2 рази більшою, ніж очікуваний максимальний водопотік.

Водовідливні установки при проведенні виробок повинні оглядатися не рідше одного разу на добу спеціально призначеними особами.

Вода, що видається з гірничих виробок на поверхню, може використовуватися для технічних цілей. Однак для цього, а також з метою виключення забруднення навколишнього середовища, її попередньо піддають фізико-хімічному і бактеріологічному аналізу. Періодичність перевірки відповідності її санітарним вимогам становить не раніше одного разу на півріччя.

Велика швидкість руху шахтних вод, що різко змінюється на окремих дільницях, створює значні труднощі для їх локалізації. При великій тріщинуватості закарстованих порід і тиску, створеному шахтними водами, тампонування тріщин неефективне; високі швидкості потоків води зумовлюють малопридатність способів заморожування.

Розкривання карстових пустот при проходці виробок без достатнього розвідування обсягів шахтних вод і належної підготовки водовідливних засобів представляє велику небезпеку. У зв'язку з цим у гірничій промисловості розроблено ряд профілактичних заходів захисту від затоплювання шахтних виробок.

На флангах рудникового двору і в самій насосній камері передбачають герметично виконані двері, які у випадку викиду вод з карстових утворень щільно закриваються, охороняючи насосні камери навколоствольної виробки від затоплення.

Розвідувальні свердловини тампонують високоеластичними глинами, що запобігає проникненню вод з вищележачих горизонтів на нижні.

У зонах обводнення пробурюють свердловини великого діаметра і насосами відкачують з них велику кількість води, що сприяє водозниженню і попередньому осушуванню шахтного поля.

Проходять спеціальні гірничопідготовчі і дренажні виробки з обов'язковим застосуванням випереджувального буріння розвідувальних свердловин і планомірним зниженням гідростатичного напору карстових вод.

При дренуванні виймальних дільниць з обваленням покрівлі особливу увагу приділяють попередньому осушуванню верхніх водоносних горизонтів. Буріння спеціальних дренажних свердловин безпосередньо з гірничих виробок дозволяє виявити нерозкриті водоносні тріщини, знизити п'єзометричні напори навкруги шахтного поля. Крім того, свердловини пересікають найбільш закарстовані обводнені зони і дозволяють рівномірно розподіляти притоки між водовідливними установками. Дренажні свердловини в підземних гірничих виробках часто розміщують віялоподібне, що дозволяє обладнати підземний дренажний вузол.

Розвиток і збільшення дренажних вузлів по горизонтах шахти визначається графіками розкриття шахтного поля. При цьому враховується продуктивність насосних агрегатів водовідливних установок.

Ефективно дренують шахтні води вертикальні свердловини діаметром 100–150 мм, віддалені одна від одної на 100–120 м по простяганню рудного тіла, викликаючи депресійні зниження рівня води на висоту одного-двох поверхів.

Водознижувальні свердловини включають у роботу за декілька місяців до початку очисних робіт, при чо­му число свердловин та їх глибина залежать від гідрогеологічних умов розкривної дільниці.

Після зниження напору залишкові води в рудних покладах і вміщаючих породах дренуються в процесі експлуатації горизонту.

Розглянута схема осушування при очисних роботах широко застосовується в гірничорудній промисловості і дозволяє розробляти рудне тіло в безпечних умовах з перепуском води в дренажно-експлуатаційні виробки.

Попереднє осушення очисного простору за допомогою дренажних бурових свердловин є одним із найбільш ефективних засобів боротьби з шахтними водами і широко застосовується на рудниках кольорової металургії.

Дренажні виробки ефективні при осушуванні очисних робіт в умовах обводнених рудних родовищ. Весь потік, обводнюючий виймальне поле, приймається експлуатаційними гірничими виробками, які проводять в районі основних водостоків. За системою гірничих виробок воду з вище-лежачих горизонтів перепускають на основні відкотні горизонти і по спеціально пройдених дренажних штреках направляють до водовідливних установок.

Проходка дренажних виробок у районі основних водотоків здійснюється до початку експлуатаційних робіт, завдяки чому розширюється депресійна воронка, знижується рівень шахтних вод, і очисні виробки огороджуються від дільниць з великими гідростатичними напорами.

Використання для осушення очисних робіт дренажних виробок дозволило скоротити витрати в порівнянні з такими способами осушування, як ізоляція, відвід русел річок, артезіанське водозниження та інше.


Контрольні питання:

 

1. Підземні води і вода в гірських породах. Що впливає на ступінь обводненості родовищ.

2. Водовідлив при проходці вертикальних виробок, стволів (одноступеневий водовідлив, недоліки одноступеневого водовідливу).

3. Водовідлив при проходці горизонтальних виробок.

4. Водовідлив на діючих шахтах. Насоси для відкачування води.

5. Устрій водовідливу у шахті. (Водозбірник, камера водовідливу).

6. Основні вимоги правил безпеки на гірничорудному підприємстві.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)