АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теоретичні відомості. Перехід у режим налагодження

Читайте также:
  1. А). Теоретичні передумови.
  2. А). Теоретичні передумови.
  3. А). Теоретичні передумови.
  4. А). Теоретичні передумови.
  5. Арбітражному керуючому забороняється розголошувати відомості, що стали йому відомі у зв’язку з його діяльністю, і використовувати їх у своїх інтересах або в інтересах третіх осіб.
  6. Базові відомості
  7. ВИХОВАННЯ У ДІТЕЙ СТАТЕВОЇ САМОСВІДОМОСТІ
  8. Відомості про складову частину документа // Відомості про ідентифікуючий документ. – Відомості про місцезнаходження складової частини в документі. – Примітки.
  9. Відомості, що становлять державну таємницю
  10. Властивості свідомості та її структура.
  11. Втрата свідомості, травми
  12. Г) теоретичні знання та практичні навички певної роботи.

Перехід у режим налагодження

Для того щоб перейти в режим налагодження, можна скористатися однією з команд меню Run, перерахованих у таблиці.

Таблиця 1

Команда Комбінація клавіш Опис
Run <F9> Якщо у вихідному коді встановлена точка переривання, то робота додатка зупиняється на відповідному рядку.
Step Over <F8> Порядкове налагодження без заходу в процедури.
Trace Into <F7> Порядкове налагодження з заходом у процедури
Run to Cursor <F4> Робота додатка зупиняється на рядку, у якій до його запуску був розташований курсор.

 

Для того щоб вийти з режиму налагодження можна або забрати всі точки переривання і натиснути клавішу <F9> (команда Run >- Run), або натиснути комбінацію клавіш <ctrl+F2> (команда Run >• Program Reset). У першому випадку робота додатка продовжиться, а в другому — перерветься.

Точка переривання (breakpoint) — це рядок вихідного коду, на якій робота додатка зупиняється і відбувається перехід у режим налагодження. Точок переривання може бути стільки ж, скільки рядків виконуваного вихідного коду. Якщо після зупинки додатка на точці переривання натиснути клавішу <F9>. те робота додатка продовжиться до наступної точки переривання (або до завершення додатка), якщо ж натиснути клавішу <F8> або <F7>, те почнеться порядкове налагодження додатка.

Установити точку переривання в поточному рядку можна одним з чотирьох способів.

· Виконати команду Run >• Add Breakpoint >• Source Breakpoint.

· Клацнути правою кнопкою миші і виконати команду Debug >- Toggle

· Breakpoint контекстного меню.

· Натиснути клавішу <F5>.

· Напроти рядка двічі клацнути мишею в сірому полі, розташованому уздовж лівого краю редактора вихідного коду.

За замовчуванням рядок із точкою переривання виділяється червоним кольором, однак колірні настроювання можна змінити на вкладці Color вікна Editor Properties (команда Tools >- Editor Options).

Забрати точку переривання можна, виконавши один з вище перерахованих способів, крім першого.

Вікна відладчика

Усього у версії Delphi існує дев'ять вікон відладчика, доступ до яких можна одержати по команді View >- Debug Windows або за допомогою спеціальних комбінацій клавіш. Опис вікон відладчика з указівкою відповідних комбінацій клавіш представлено в таблиці.

 

Таблиця 2

Вікно Комбінація клавіш Опис  
Breakpoints <Ctrl+Alt+B> У цьому вікні перераховані всі точки переривання, встановлені в додатку. Якщо двічі клацнути мишею на якому-небудь пункті в списку крапок переривання, то курсор перейде до відповідного рядка вихідного коду.
Call Stack <CtrH-Alt+S> Стіквикликів. У цьому вікні вказується послідовність викликів методів і процедур, що передувала поточному методові або процедурі.
Watches <CtrH-Alt+W> Це вікно при налагодженні просто незамінно. У ньому можна переглядати поточні значення перемінних і властивостей. Для того щоб додати яке-небудь значення в список вікна Watchesпрямо в редакторі вихідного коду, можна установити курсор на перемінній або властивості і натиснути комбінацію клавіш <ctrl+F5> або виконати команду Debug >- Add Watch at Cursor контекстного меню редактора вихідного коду.
Local Variables <Ctrl+Alt+L> Указуються поточні значення всіх локальних перемінних для даного методу або процедури.
Thread <Ctrl+Alt+T> Відображає стан використовуваних у додатку потоків.
Status <Ctrl+Alt+ S> У цьому вікні відображається перелік використовуваних у даний момент програмних модулів і бібліотек.
Modules <Ctrl+Alt+ M > Журнал системних подій.

 

Хід роботи

1. Відкрийте проект, створений під час виконання практичної роботи №10. Видаліть блок оголошення змінних. Відкомпілюйте проект, проаналізуйте, які помилки виявив компілятор, їх кількість, а також вкажіть номери строчок з помилками. Вкажіть, як автоматично перейти до строчки програми, яка містить помилку. Відмініть видалення.

2. Запустіть програму на покрокове виконання, вкажіть, в якому порядку виконуються команди.

3. Встановіть точку переривання, запустіть проект спочатку на покрокове виконання (клавішею F7), а потім до точки зупинки (клавішею F4).

4. Додайте до програми можливість шпигувати за значеннями всіх змінних (Запуск – Добавить слежение або Ctrl+F5). Проаналізуйте порядок зміни значення змінної suma.

 

Контрольні запитання.

1. Що таке точка зупинки? Яким чином встановлюється точка зупинки?

2. В яких місцях програми заборонено встановлювати точки зупинки?

3. Яким чином можна дізнатися значення змінних під час покрокового виконання програми?

4. Як отримати доступ до вікон відладчика?

 

Практична робота № 13
Тема: Введення даних і форматування таблиць процесора.

Мета роботи: навчитися створювати таблиці, освоїти технології обробки табличних даних та форматування таблиць-документів засобами Excel.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)