АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теоретичні відомості. Термін "електронна таблиця" використовується для позначення простої у використанні комп'ютерної програми

Читайте также:
  1. А). Теоретичні передумови.
  2. А). Теоретичні передумови.
  3. А). Теоретичні передумови.
  4. А). Теоретичні передумови.
  5. Арбітражному керуючому забороняється розголошувати відомості, що стали йому відомі у зв’язку з його діяльністю, і використовувати їх у своїх інтересах або в інтересах третіх осіб.
  6. Базові відомості
  7. ВИХОВАННЯ У ДІТЕЙ СТАТЕВОЇ САМОСВІДОМОСТІ
  8. Відомості про складову частину документа // Відомості про ідентифікуючий документ. – Відомості про місцезнаходження складової частини в документі. – Примітки.
  9. Відомості, що становлять державну таємницю
  10. Властивості свідомості та її структура.
  11. Втрата свідомості, травми
  12. Г) теоретичні знання та практичні навички певної роботи.

Термін "електронна таблиця" використовується для позначення простої у використанні комп'ютерної програми, призначеної для обробки даних. Обробка містить у собі:

− проведення різних обчислень з використанням могутнього апарата функцій і формул;

− дослідження впливу різних факторів на дані;

− рішення задач оптимізації;

− одержання вибірки даних, що задовольняють визначеним критеріям;

− побудова графіків і діаграм;

− статистичний аналіз даних.

Основна якість електронних таблиць полягає саме в простоті використання засобів обробки даних. І хоча засобу обробки даних по своїх можливостях можуть зрівнятися з базами даних, робота з електронними таблицями не жадає від користувача спеціальної підготовки в області програмування.

При запуску Excel на екрані з'являється робоча книга "Книга1”, що містить кілька робочих аркушів. Кожен лист являє собою таблицю, що складається з рядків і стовпців. У цих таблицях зберігаються дані, які необхідно обробляти.

У таблиці можна вводити інформацію будь-якого типу: текст, числа, дати і час, формули, малюнки, діаграми, графіки і т.д. Вся інформація, що вводиться, може бути оброблена за допомогою спеціальних функцій.

Далі буде приведений ряд прикладів обробки інформації.

Наприклад, у таблиці можуть знаходитися дані про співробітників фірми: прізвище, ім'я, по батькові, дата народження, стаж роботи, родиний стан, обсяг виконуваної роботи. З введеної інформації за допомогою функцій Excel можна одержувати відповіді на найрізноманітніші питання. Скільки співробітників у віці від 35 до 40 років? Який обсяг робіт виконують співробітники молодше 30 років?

Нехай у таблиці маються дані про результати продажів мережі магазинів. З введеної інформації за допомогою функцій Excel можна з'ясувати, який товар найкраще продавався у визначеному періоді, яка група товарів з асортименту погано продається, хто дає найбільший виторг, а в кого найвище відношення між отриманим виторгом і витратами. Ви можете досліджувати тенденцію продажів будь-якої групи товарів.

Файли Ехсеl називаються робочими книгами. Книгаможе складатися з одного або кількох робочих листків. Перехід від одного до іншого здійснюється при ак­тивізації ярликів. Сама таблиця складається із стовпців і рядків, схрещення яких утворюють комірку. Кожна комірка має власну адресу — ім'я стовпця та номер рядка. Стовпці мають назву від А, В,..., АА, АВ,..., IV, рядки — номери від 1 до 65 536.

Для введення даних у комірку необхідно її активі­зувати, клацнувши на ній мишею або підвівши курсор за допомогою клавіш керування ним. Далі заносять дані й натискують на клавішу Епtег.

Над робочою областю вікна розташується панель формул, на якій є поле назви з адресою поточної комірки та значення поточної комірки. Для того щоб швидко досягти потрібної комірки (наприклад, С100), треба ввести її адресу замість адреси поточної комірки й натиснути на клавішу Епtег.

 

Рис. 1 Екран Microsoft Excel

 

За замовчуванням вся інформація в таблицях подається у форматі Общий, що дає змогу працювати як із текстом, так і з числами. Формат комірок (діапазонів комірок) можна змінити. Для цього активізують команди Формат, Ячейки. У вкладці Число є перелік таких форматів:

общий — використовується за замовчуванням як для чисел, так і для тексту;

числовой — застосовується для роботи з числа­ми, параметр Число десятичньїх знаков дає мож­ливість установити потрібну кількість десяткових знаків (45,33; 56,125);

финансовьій, денежньїй — використовуються для роботи з числами, що стосуються грошових оди­ниць (11,25 грн.; 24 грн.);

•дата — відображає числа у вигляді дати (12.01.2001 або 12 Січ 01);

•время — відображає числа у вигляді часу (15.02.2001 12:45:33);

 

процентний — застосовується для створення чи­сел у відсотковому вигляді. Якщо на такий фор­мат перетворюють числовий тип існуючих значень, то вони збільшуються у 100 разів;

дробный — числа подаються у вигляді дробу (число 0,5 у цьому форматі матиме вигляд 1/2; 5/10).

У вкладці Выравнивание можна встановити різні види вирівнювання значень, які можуть бути розташовані по вертикалі та горизонталі (група Ориентация), а також параметр для об'єднання кількох комірок в єдине ціле (наприклад, при створенні об'єднаних назв тощо).

У вкладці Шрифт можна встановити вид і розмір шрифту, верхній та нижній індекси, вибрати тип ліній рамки.

У вкладці Границы можна встановити рамки для комірки (діапазонів комірок).

У вкладці Вид можна виконати заливання комірки кольором.

 

Хід роботи

1.Задача про виробіток електроенергії.

На електростанції є шість турбін: турбіна 1, турбіна 2,..., турбіна 6. Продуктивність протягом години кожної турбіни (у Квт/год) задайте самостійно п'ятизначними числами, наприклад, 85000 тощо. Задайте також на свій розсуд кількість годин, які турбіни працювали протягом доби, наприклад, 12, 18 тощо. Використавши електронну таблицю, дайте відповідь на запитання: скільки було вироблено електроенергії кожною турбіною і всіма турбінами за добу?

2.Відформатуйте таблицю. Задайте межі таблиці пунктиром, змініть колір шрифту кожного рядка таблиці.

 

Контрольні запитання.

 

1. Які способи ви знаєте для запуску табличного редактора MS Excel?

2. Якими засобами можна виконати установлення ширини стовпців та висоти рядків електронної таблиці?

3. Як можна сформувати порядкові номера записів та відформатувати дані стовпців?

4. Як перевірити вірність результатів розрахунку по формулам?

5. Як виконується обрамлення таблиці та її кольорове оформлення?

 

 

Практична робота № 14
Тема: Використання формул в електронних таблицях.

Мета роботи: навчитися створювати таблиці, освоїти технології обробки табличних даних та форматування таблиць-документів засобами Excel.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)