АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Науково-дослідна робота бібліотек

Читайте также:
  1. Cамостійна робота студентів
  2. Cамостійна та індивідуальна робота
  3. Cамостійна та індивідуальна робота
  4. Cамостійна та індивідуальна робота
  5. Cамостійна та індивідуальна робота
  6. Cамостійна та індивідуальна робота
  7. Cамостійна та індивідуальна робота
  8. Cамостійна та індивідуальна робота
  9. Cамостійна та індивідуальна робота
  10. II. Індивідуальна робота студентів.
  11. II. Індивідуальна робота студентів.
  12. V. Практична робота.

Організація науково-дослідної роботи бібліотеки. Інструктивно-методичне забезпечення бібліотечної роботи. Видавнича діяльність бібліотек

Науково-дослідна робота бібліотек

Наука стає невід'ємною частиною сучасної діяльності в різних сферах. Наука – це сфера дослідницької діяльності, яка спрямована на виробництво нових знань про природу, суспільство та мислення.

Предметом науки і виробництва є наукова робота в галузі бібліотечної справи, особливо її організації і механізму зв'язку з практикою у бібліотечній сфері. Бібліотечна діяльність являє собою об'єкт науково-дослідницької роботи з наукової галузі бібліотекознавства. Складовими її елементами є діяльність бібліотекарів-практиків, тобто адміністративно-управлінська, наукова, інформаційна діяльність із розповсюдження результатів наукових досліджень.

Бібліотечне дослідження – це окремий випадок наукового дослідження, це процес отримання нового бібліотечного знання. Характер запитів практики бібліотечної діяльності визначає тип бібліотечного дослідження: фундаментальне, прикладне, розробка. Фундаментальні розробки спрямовані на вивчення основних тенденцій розвитку бібліотек, бібліотечної справи, пошук нових фактів, закономірностей функціонування. Такі дослідження проводять великі наукові бібліотеки та ВНЗ. Прикладні дослідження – це застосування пізнаних законів у практичній діяльності. Ці дослідження проводять різні бібліотеки, викладачі ВНЗ, студенти бібліотечних факультетів, які виконують дипломні роботи або приймають участь у національних студентських об'єднаннях. Розробки спрямовані на впровадження нових методів і прийомів у бібліотечну практику. Організація бібліотекознавчого дослідження складає собою мінімум дій вченого, колективу науковців, які спрямовані на досягнення певного результату з будь-якої проблематики відносно об'єктів бібліотечної сфери і її взаємодії із зовнішнім середовищем.

Відповідно до наукового процесу формуються такі стадії науково-дослідної роботи: 1) виявлення наукової проблеми; 2) розробка програми; 3) оформлення результатів; 4) впровадження результатів дослідження.

Впровадження результатів бібліотекознавчого дослідження має особливе значення, тому що містить у собі потенціал розвитку бібліотек і вдосконалення всіх напрямів її діяльності. Воно базується на сукупності організаційно-методичних заходів, що забезпечують ефективність застосування практичних результатів та нововведень у бібліотечну сферу. Впровадження повинно здійснюватися за планом і потребує певної послідовності дій: вибір результату науково-дослідної роботи для впровадження, обґрунтування для його втілення, мета впровадження, термін і місце впровадження, організаційно-методичні заходи, спрямовані на втілення результатів дослідження. Програму науково-дослідної роботи розглядають як методологічний орієнтир бібліотекознавчих досліджень. Програма – це директивний, цілеспрямований і адресний документ, який містить комплекс наукових, методичних, організаційних та інших засобів дослідження. Методологічна частина програми містить такі елементи, як визначення проблеми, актуальність дослідження з точки зору теорії та практики, мета, об'єкт та предмет вивчення, завдання дослідження, гіпотези, методологічні підходи та методичні заходи. Розробка методичних заходів, характеристика бази дослідження, план реалізації цілей і завдань дослідження розглядають у методичній частині програми. У нових економічних умовах господарювання бібліотек з'явилася нова форма документного оформлення, розробки теоретичної або практичної проблеми – технічне завдання. Необхідність цього виникає у випадку окремого бюджетного або позабюджетного фінансування дослідження, а також впровадження результатів дослідження. Проведення досліджень завершується обов'язковим підведенням результатів, оформленням звіту та реєстрації дослідження.

Наукова робота є провідним напрямом діяльності бібліотеки. Для організації наукової роботи складають план, який розглядає Вчена рада (дорадчий орган при директорові бібліотеки, працює під його керівництвом, вивчає та обговорює наукові проблеми з бібліотекознавства, бібліографознавства, книгознавства, розглядає питання, що стосуються міжнародних зв'язків бібліотеки, обговорює питання щодо вдосконалення структури та розміщення наукових кадрів бібліотеки) та затверджує директор.

Наукова робота складається з: 1) науково-дослідної роботи, яка проводиться для аналізу, оцінки та узагальнення наукових досягнень за тематикою бібліотеки, вивчення проблем бібліотечної справи, бібліографознавства, книгознавства та інформатики і завершується підготовкою монографій, дисертацій, наукових звітів, статей, наукових праць та інших видань, у тому числі зарубіжних;

2) науково-бібліографічної роботи, яка спрямована на впровадження у практику результатів наукових досліджень та досвіду роботи академічних та інших наукових бібліотек. Вона завершується розробкою науково обґрунтованих рекомендацій та організаційно-методичних матеріалів.

Наукову роботу провадять завідувачі відділами, наукові працівники, головні та провідні бібліотекарі, бібліографи та методисти. Загальне керівництво науковою роботою здійснює дирекція бібліотеки в особі директора та його заступників з наукової та бібліотечної роботи. Науково-бібліографічну та науково-методичну діяльність бібліотека здійснює самостійно й у співробітництві з іншими бібліотеками та установами.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)