АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Типологія користувачів бібліотеки

Читайте также:
  1. Аналіз виконання кошторису видатків Криворізької бібліотеки № 24
  2. В. Типологія держав
  3. Вивчення потреб та читацьких зацікавлень користувачів
  4. Еволюція інформаційних потреб користувачів та можливостей СППР
  5. Заведення нових користувачів
  6. Залучення користувачів
  7. Інформаційно-пошуковий апарат бібліотеки
  8. Історична типологія мистецтва. Художня епоха. Художній напрям або течія. Художній метод. Художній стиль. Художня спадкоємність. Художня традиція. Художнє новаторство.
  9. Їх власників або землекористувачів.
  10. Методична типологія граматичних явищ (ГЯ).
  11. Охорона праці користувачів ПК
  12. Позиція особистості у колективі. Типологія лідерів.

Користувачі бібліотеки та їх інформаційні потреби

Закон України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» подає таке визначення: «Користувач бібліотеки – фізична чи юридична особа, яка звернулася до послуг бібліотеки». Водночас у бібліотечній справі розрізняють й інші терміни у сфері бібліотечного обслуговування.

Відвідувач бібліотеки – особа, що має право на отримання послуг, які надає бібліотека. Користувач бібліотеки – особа (установа, організація), що користується послугами бібліотеки, на основі певних правил, з метою задоволення інформаційних потреб. Читач бібліотеки – це особа, яка користується послугами бібліотеки, задовольняючи свої інформаційні потреби у процесі читання.

Поняття «споживач інформації» ширше, ніж «користувач бібліотеки», так як людина здобуває потрібну інформацію не лише в бібліотеці. В той же час поняття «споживач інформації в бібліотеці» вужче, ніж «користувач бібліотеки».

Таким чином, термін «користувач бібліотеки» є узагальнюючим для понять «читач», «споживач інформації», «абонент», «учасник масового заходу». Використання цих термінів залежить від мети звертання відвідувача до бібліотеки, від можливостей бібліотеки у наданні послуг, від традицій бібліотеки. Використовувати термін «користувач бібліотеки» доречно у великих, а «читач» – у невеликих бібліотеках, де номенклатура послуг обмежена.

Прагнучи якомога ефективніше організувати обслуговування користувачів, бібліотекарі розділяють читацьку аудиторію на групи. В «Терминологическом словаре по библиотечному делу и смежным отраслям знания» дається таке визначення: «Читацька група – умовна градація читачів у співвідношенні з їх соціальною функцією і діяльністю, пов’язаною з розумінням, переробкою і використанням інформації». Таким чином, читацька група – певна частина читачів, об’єднаних за якою-небудь ознакою соціально-демографічною, професійною тощо.

Бібліотекарі ще вживають такі терміни, як «категорія читачів», «група читачів», «типи читачів». Кінцевою метою типологізації читачів є вибір і обґрунтування типоутворюючих ознак визначеної групи. Причини, мета отримання інформації та характер її використання – ознаки типу читача.

Н. Джинчарадзе виокремлює та дає характеристику таким групам споживачів інформації:

- особистості, які впевнені, що все знають (це молоді спеціалісти та люди, які працюють понад 25 років),

- «скептики» (вважають, що нова інформація їм не потрібна, але проявляють інтерес в разі потреби),

- «самостійні» (науковці, дослідники, які вільно орієнтуються в сучасному інформаційному просторі),

- «ділові» (підприємці, нижчого рівня службовці, які самостійно майже не користаються інформацією),

- «байдужі» (люди з низьким професійним рівнем та рівнем культури, які не цікавляться інноваційними процесами),

- «слухняні» (люди, яких цікавить лише інформація керівників держави, соціальних інституцій, установ),

- «сторонні» (користуються вибірково інформацією, не довіряють ЗМІ),

- особи, які стверджують, що зовсім мало звертаються до інформації, але в дійсності досить вільно орієнтуються в інформаційному просторі (студенти, учні, гімназисти),

- «інформаційні егоїсти» (швидко знаходять потрібну інформацію, але накопичують її лише для себе – бізнесмени),

- «інформаційні деспоти» (отримують і використовують нову інформацію задля впливу на навколишнє середовище).

Таким чином, типологія споживачів інформації, користувачів бібліотек, читачів – це наукова класифікація індивідів за спільністю ознак, що забезпечує стійке і послідовне віднесення тієї чи іншої особи до виділеної групи.

Спостерігається тенденція до збільшення кількості учнівської молоді у загальній структурі користувачів бібліотек. Паралельно з цим, прослідковується пасивність або навіть відтік із бібліотек читачів науковців і фахівців, зростання числа студентів відносно інших категорій читачів. Причини цього: 1) спад виробництва, буксування ринку економічного і наукового потенціалу країни; 2) сьогоднішній стан укомплектованості фондів бібліотек не задовольняє запити та інформаційні потреби науковців та спеціалістів; 3) ці фонди студентів майже задовольняють.

На практиці найчастіше застосовують соціологічні групування користувачів. Вони враховують: професійну належність, рід занять, стать, вік, освіту.

Мотив звернення до бібліотек – потреба в інформації, яка виникає у зв’язку з навчанням, науковою і професійною діяльністю, побутом, дозвіллям. Різні соціальні групи мають різні мотиви (домогосподарки, чоловіки-господарі, пенсіонери).

Мотивація залежить від бібліотеки: організації фонду, довідково-пошукового апарату, рівня комфорту, умов обслуговування, культури обслуговування, форм роботи, нових технологій.

Принципи роботи з читачами:

1) вільного доступу до інформації.

2) комплексний підхід. Бібліотека як соціальний інститут займає своє місце в системі державних інститутів. Комплексний підхід реалізується на трьох рівнях: загальнодержавних принципах демократизму, гуманізму суспільства; бібліотечної мережі; конкретної бібліотеки. Підхід передбачає всі можливості забезпечення і надання вільного доступу до інформації, якнайширшого доступу до джерел, можливості демократичних засад суспільства, пропагування ідеалів гуманізму, моральності.

3) систематичність – систематично проводити виховну, освітню та інформаційну діяльність.

4) виховання свідомого, активного ставлення до документів, роботи над документами, читанням, використання інформації. Результат читання залежить від того, що читають і як читають. Читачів ділять на пасивних, активних, тих, що розвиваються і далі вдосконалюються у практичних цілях.

5) диференційованого підходу до користувачів на основі їх вивчення.

Поділ користувачів у залежності від домінуючих потреб відбувається у залежності від функціонального та нефункціонального читання. Функціональне читання зв’язане з науковою, технічною, професійною діяльністю. Воно відображає суспільний поділ праці (підручники всіх рівнів навчання, професійна і наукова література). Нефункціональне читання поруч із художньою літературою охоплює всі видання, які задовольняють непрофесійні, відносно вільні читацькі потреби.

За змістом інформаційні потреби поділяють на: 1) потреби у соціальній, прагматичній інформації, потрібній у повсякденному житті у громадському середовищі; 2) потреби в інформації, що задовольняє рекреаційні та культурні потреби; 3) професійні інтереси, що задовольняють потреби компетенції в роботі і професії; 4) освітні (шкільні і вищі).


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)