АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Задачі та завдання

Читайте также:
  1. I. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ
  2. II Завдання додому
  3. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  4. II. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИКОННАННЯ.
  5. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  6. II. Практичне завдання.
  7. II. Практичне завдання.
  8. II. Тестові завдання
  9. III. Задачі
  10. III. ЗАДАЧІ
  11. IV рівень (одне завдання 4 бали)
  12. IІ Завдання додому

1. В процесі обшуку квартири обвинуваченого слідчий вилучив мобільний телефон, що належить потерпілому від грабіжницьких дій Симоненку. Після огляду мобільного терміналу слідчий визнав його речовим доказом та долучив до кримінальної справи. Потерпілий звернувся до слідчого з клопотанням повернути телефон, оскільки він йому потрібен для щоденного спілкування з колегами по роботі та рідними, а грошей на купівлю нового мобільного апарату він не має.

Чи може слідчий повернути потерпілому належний йому мобільний телефон до вирішення справи в суді? Якщо так, то який процесуальний порядок оформлення передачі зазначеного майна?

 

2. Візьміть на кафедрі три зразки обвинувальних висновків з реальних кримінальних справ про грабіж, заподіяння тілесних ушкоджень або згвалтування та письмово обгрунтуйте від імені потерпілого цивільний позов в частині стягнення моральної шкоди від злочину. В процесі аргументації підстав стягнення моральної шкоди доцільно звернутися до напрацювань науки цивільного процесу, а також судової практики стягнення моральної шкоди у цивільному судочинстві.

 

3. В результаті крадіжки з виробничого приміщення ТОВ “Лугпромвироб” готової продукції у вигляді пластмасових форм-заготівок, а також обладнання, за допомогою якого виготовлялася продукція, директор ТОВ наказав юристу підприємства обгрунтувати в цивільному позові у кримінальній справі необхідність відшкодування вартості усього викраденого майна, а також упущеної вигоди, яку не отримало ТОВ внаслідок простою підприємства до моменту купівлі і монтажу нового обладнання із виробництва продукції.

Чи може бути відшкодовано упущену вигоду за цивільним позовом у кримінальній справі? Якщо так, то хто і в якому порядку повинен доказувати наявність і розмір упущеної вигоди та відшкодовувати її цивільному позивачу?

4. З метою забезпечення цивільного позову слідчий з’явився до приватного будинку за місцем проживання обвинуваченого та наклав арешт на автомобіль, що перебував у домоволодінні обвинуваченого. Цей автомобіль належить тестю обвинуваченого, який бажає його продати, однак не може цього зробити внаслідок перебування майна під арештом.

Розкрийте порядок вирішення спорів, пов’язаних із скасуванням накладеного арешту на майно у кримінальній справі?

5. На підготовчому засіданні судового розгляду кримінальної справи потерпілий подав судді Корабельного районного суду м. Миколаєва цивільний позов про стягнення з підсудного майнової шкоди, спричиненої злочином. Суддя залишив цивільний позов без руху, оскільки позивач не додав квитанції про сплату судового збору та витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи.

Чи законні дії судді?

6. Тракторист фермерського господарства “Агролан” Наливайко перебуваючи в робочий час у нетверезому стані в процесі руху на автодорозі “Шепетівка - Селезнівка” скоїв ДТП, в результаті якого заподіяв потерпілому тілесні ушкодження середньої тяжкості та істотно пошкодив належний йому легковий автомобіль.

Хто буде цивільним відповідачем у даній кримінальній справі та відшкодовуватиме потерпілому (цивільному позивачу) майнову шкоду за проведення відновлювального ремонту автомобілю?

7. 20-річний Туренко разом із 16-річним Єгоровим вчинили крадіжку автомобіля, що належав Завадському. Катаючись на викраденому автомобілі, вони, не впоравшись з керуванням, вдарилися в огорожу та пошкодили машину на суму 2500 гривень.

Від потерпілого Завадського надійшла письмова заява з проханням визнати його цивільним позивачем на суму 2500 гривень. Із метою забезпечення цивільного позову слідчий наклав арешт на майно Туренка на суму 800 гривень і комп'ютер Єгорова вартістю 1200 гривень, подарований йому батьками.

- Хто повинен бути притягнутий як цивільний відповідач?

- Які додаткові заходи може вжити слідчий для забезпечення заявленого цивільного позову?

- Чи має право слідчий накласти арешт на майно, якщо цивільний позов не заявлявся?

 

8. Макаров проник до квартири Архипової і вчинив крадіжку телевізора, вартістю 700 гривень і відеомагнітофона, вартістю 500 гривень. Телевізор він продав Дмитренку за 600 гривень, а відеомагнітофон — невстановленій слідством особі. При провадженні досудового слідства телевізор було вилучено і передано потерпілій.

Архипова звернулася до слідчого з позовною заявою про визнання її цивільним позивачем у кримінальній справі й про відшкодування 500 гривень. Дмитренко також заявив клопотання про визнання його цивільним позивачем і подав позовну заяву про стягнення з Макарова 600 гривень. Про те, що телевізор був викрадений, Дмитренко не знав.

- Прийміть рішення за заявленими клопотаннями.

- Як процесуально оформити ці рішення?

 

9. Керуючи автомобілем, що належав ремонтно-будівельному управлінню, Грабчук допустив перевищення швидкості і, не впоравшись із керуванням, виїхав на тротуар, де здійснив наїзд на підлітка.

Протягом 23 днів потерпілий перебував на лікуванні в лікарні, потім за рекомендацією лікарів — у санаторії. Під час досудового розслідування у справі постало питання про відшкодування матеріальних витрат у розмірі 2000 гривень, пов'язаних із придбанням ліків, санаторним лікуванням, посиленим харчуванням потерпілого. Види витрат та їхній розмір підтверджені відповідними довідками.

- Хто має право заявити цивільний позов про відшкодування матеріальної шкоди і кого слід притягнути як цивільного відповідача?

- Чи підлягають відшкодуванню витрати, пов'язані з лікуванням підлітка?

 

10. Назарук і Шевчук на вулиці напали на Гаврилова, забрали в нього мобільний телефон і, аби уникнути переслідування, побили його. Гаврилову були завдані середньої тяжкості тілесні ушкодження. Протягом 19 днів він перебував у лікарні, 8 днів лікувався амбулаторно.

Гаврилов заявив цивільний позов, в якому вимагав відшкодувати йому різницю в заробітній платі у зв'язку з лікарняним, а також вартість мобільного телефону та пошкодженої куртки.

Адміністрація лікарні, де перебував Гаврилов, пред'явила позов про відшкодування 2000 гривень, витрачених лікарнею на його лікування та харчування.

- Прийміть рішення по заявленим цивільним позовам.

- Чи зобов'язаний цивільний позивач доказувати розмір завданої йому шкоди?

- Вкажіть можливі джерела доказів характеру та розміру шкоди, завданої злочином

 

11. Горохова шляхом шахрайства заволоділа грошима Савченко в розмірі 750 гривень. Після порушення кримінальної справи слідчий наклав арешт на телевізор, вартістю 560 гривень, що належав Гороховій. Згодом під час допиту слідчий роз'яснив потерпілій Савченко її право пред'явити цивільний позов.

Через декілька днів до слідчого звернулася Горохова і попросила прийняти від неї 450 гривень у рахунок відшкодування завданої нею шкоди Савченко.

- Оцініть дії слідчого.

- Яке рішення слід прийняти по клопотанню Горохової?

- На яке майно не може бути накладений арешт?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)