АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класифікація виробничих та інших витрат підприємства

Читайте также:
  1. II. Класифікація основних засобів
  2. III. Витрати діяльності
  3. III. ОПЛАТА ПРАЦІ, ВСТАНОВЛЕННЯ ФОРМИ, СИСТЕМИ, РОЗМІРІВ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ Й ІНШИХ ВИДІВ ТРУДОВИХ ВИПЛАТ
  4. IM4.1. Виявити сумарні витрати й вигоди
  5. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  6. V. Сукупні витрати і валовий внутрішній продукт
  7. VIII. ГАРАНТІЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОФСПІЛКОВИХ ОРГАНІВ ТА ІНШИХ ПРЕДСТАВНИЦЬКИХ ОРГАНІВ ПРАЦІВНИКІВ
  8. А)економія за рахунок масштабів, тов..диференціація, вимоги інцест., перехідні витрати, доступ до каналів розподілу, відносні перевитрати незалежно від масштабу
  9. Адаптація операційної системи до зміни її завантаження за критеріям витрат
  10. Альтернативні витрати виробництва велосипеда відносяться до
  11. Амортизація інших необоротних активів
  12. Амортизація інших необоротних матеріальних активів

Витрати виробництва групуються за наступними ознаками:

I. За елементами витрат(елемент-сукупність економічно однорідних витрат):

§ Матеріальні витрати(вартість матеріальних ресурсів, які були використані на виробництво),

§ Витрати на оплату праці,

§ Відрахування на соціальні заходи,

§ амортизація,

§ iншi операцiйнi витрати (витрати на вiдрядження, послуги зв'язку, сплата послуг банкiв).

 

II. За вiдношенням до собiвартостi продукіі (робiт, послуг):

§ витрати на продукцію,

§ витрати періоду.

Витрати на продукцію - це витрати, якi пов'язанi з виробництвом продукцй та складають іі виробничу собiвартiсть.

Витрати перiоду - це витрати, якi не включаються у собiвартість продукіі, а вiдносяться на збiльшення витрат того перiоду, в якому вони виникли, наприклад витрати на управлiння підприемством, збут, вартість нестач та втрат вiд псування цінностей.

III. За порядком включення до собiвартостi продукіі (групуються тiльки витрати на продукцiю):

§ прямі

§ непрямi.

Прямi витрати - це витрати, якi можуть бути безпосередньо вiднесенi на собiвартiсть певного виду продукціі. Приклади прямих витрат наведенi в їх класифікаії за напрямками.

Непрямi витрати - це витрати, якi не можуть бути віднесені безпосередньо до конкретного виду продукції. Вони вiдносяться одразу до кiлькох, або всіх виробiв. До них вiдносяться загальновиробничi витрати, загальна сума яких підлягає розподiлу мiж видами продукції згiдно з правилами, що наведенi у П(С)БО 16 «Витрати».

IV. За напрямками витрат (групуються тiльки витрати на продукцiю):

§ прямі матеріальні витрати,

§ прямі витрати на оплату праці,

§ інші прямі витрати,

§ загальновиробничі витрати.

До складу прямих матерiальних витрат вiдноситься вартість сировини та основні матерiалiв, якi утворюють основу продукцп, що виробляється, покупних полуфабрикатiв та комплектуючих виробiв, допоміжних та iнших матерiалiв, якi можуть 6ути 6езпосередньо віднесені до конкретного виду продукції (робiт, послуг).

До складу прямих витрат на оплату працi вiдносяться заробiтна плата та iншi виплати робітникам, якi зайнятi на виробництвi продукцiї, виконаннi робiт чи наданнi послуг, якщо i'x можна безпосередньо вiднести до конкретного виду продукцй (робiт, послуг).

До складу iнших прямих витрат відносятъся всі iншi виробничi витрати, якi пов'язанi з виробництвом конкретннх видiв продукції, зокрема, вiдрахування на соцiальне страхування, плата за оренду i амортизацiя спецiального обладнання та iншi витрати.

Загальновиробничi витрати включають у себе витрати на управлiння виробництвом (оплата працi апарата управлiння цехами, дiлянками; вiдрахування на соцiальнi заходи вiд зарплати апарата управлiння; витрати на службовi вiдрядження персоналу цехiв та iншi);
амортизацiю основних засобiв та нематерiальних активiв загальновиробничого призначення, витрати на ремонт, утримання, експлуатацiю, оренду основних засобiв загальновиробничого призначення, витрати на опалення, освiтлення та iнше утримання виробничих примiщень та iншi витрати на обслуговування виробничого процесу.

V. За ступенем впливу обсягiв виробництва на рівень витрат:

§ постiйнi,

§ змінні.

Постiйнi - це витрати, сума яких не змінюєтъся, або змінюється незначно в зв'язку iз змiною обсягу виробництва. Наприклад, витрати на опалення та освiтлення примiщень, заробiтна плата керiвникiв підприємства тощо.

Змiннi витрати - це витрати, величина яких залежить вiд обсягів виробництва. Наприклад, витрати сировини та матерiалiв, якi складають основу продукцію; заробiтна плата основних робiтникiв, якi виробляють продукцiю; витрати палива для надання руху виробничому обладнанню тощо.

VI. За календарними оерiодами:

§ витрати поточного перiоду,

§ витрати майбутнiх перiодiв.

 

15 питання:Облік процесу реалізації.

Характеристика рахунку 26 «ГП»(6б), Характеристика рахунку 93 «Витрати на збут»(5б), Характеристика рахунку 70 «Доходи від реалізації» (7б), Характ. Рахунку 90 «Собівартість реалізації» (7б).

Для обліку готової продукції передбачено використання рахунку 26 «Готова продукція». Рахунок 26 «Готова продукція» є активним по відношенню до балансу. Залишок рахунку відображує суму вартості готової продукції, яка знаходиться на складі підприємства та підлягає продажу. В дебеті рахунку відображується надходження готової продукції з цеху на склад, в кредиті - списання фактичної собівартості реалізованої продукції. Рух готової продукції на рахунку 26 «Готова продукція» відображується в оцінці за фактичною собівартістю її виробництва. Для визначення собівартості реалізованої продукції підприємства застосовують один із методів оцінки вибуття запасів, передбачених П(С)БО 9 «Запаси»:

- метод ідентифікованої собівартості;

- метод середньозваженої собівартості;

- метод ФІФО;

- метод ЛІФО;

- метод нормативних витрат.

Залишок готової продукції визначається за формулою:

Залишок продукції на складі на кінець місяця = Залишок продукції на початок місяця +

+ Оборот по дебету - Оборот по кредиту

Аналітичний облік готової продукції ведеться за окремими найменуваннями у кількісно-вартісному вираженні, причому в двох оцінках - за обліковими (продажними чи плановими) цінами та за фактичною собівартістю.

15.2. Рахунок 93 «Витрати на збут» - активний. В дебеті рахунку протягом періоду (місяця, кварталу чи року) відображуються витрати, пов'язані зі збутом продукції. Витрати на збут не включаються до фактичної собівартості реалізованої продукції, а списуються наприкінці періоду на фінансовий результат в дебет рахунку 79 «Фінансовий результат». Аналітичний облік витрат на збут ведеться за статтями витрат, які відображують їх зміст та напрям, наприклад, витрати на відрядження робітників відділу збуту, витрати на рекламу та дослідження ринку, експортне мито та інші, зміст яких наведено у питанні «Загальні поняття та задачі обліку».

На підприємстві «Зоря» протягом місяця здійснено наступі витрати на збут:

20. Списана вартість матеріалів на пакування готової продукції на складі підприємства «Зоря» - 300 грн.:

Дебет рахунку 93 «Витрати на збут»

Кредит рахунку 20 «Виробничі запаси» - 300 грн.

 

15.3. Рахунок 70 «Доходи від реалізації» призначений для узагаль­нення інформації про доходи від реалізації готової продукції (товарів, робіт, послуг). По відношенню до балансу він пасивний. В кре­диті відбиваються суми отриманих доходів, тобто продажна вартість відвантаженої готової продукції (наданих робіт, послуг) в кореспонденції з дебетом рахунку 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками». В дебеті відображується зменшення доходу на суми непрямих податків, які нараховуються на обсяг реалізації і записуються в кредит рахунку 64 «Розрахунки за податками і платежами». Остаточна сума доходу списується в кредит рахунку 79 «Фінансові результати».

15.4. Для обліку витрат процесу реалізації використовуються рахунки 90 «Собівартість реалізації» та 93 «Витрати на збут». Рахунок 90 «Собівартість реалізації» призначений для відображення собівартості реалізованої продукції (робіт, послуг). По відношенню до балансу цей рахунок активний. В дебеті відображується фактична виробнича собівартість реалізованої готової продукції (робіт, послуг), що списана з кредиту рахунків 26 «Готова продукція», 23 «Виробництво» та 28 «Товари». В кредиті - списання собівартості реалізації на фінансовий результат в дебет рахунку 79 «Фінансовий результат».

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)