АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Визначення можливих значень кластера

Читайте также:
  1. А.Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження
  2. Види комерційних банків. Визначення банківських операцій та їх класифікація
  3. Визначення
  4. Визначення
  5. Визначення
  6. Визначення
  7. Визначення
  8. Визначення
  9. Визначення
  10. Визначення
  11. Визначення
  12. Визначення

 

Значення елемента Опис кластера
  Кластер, доступний для зберігання даних
пп Значення з номером кластера, де зберігається наступна частина файла
BAD Кластер містить один або кілька поганих секто­рів. Файлова система його не використовує
EOF Кластер містить кінець файла
Reserved Кластер, призначений тільки для використан­ня у Windows

 

Файл розміщується послідовно в усіх знайдених вільних кластерах, номери яких зберігаються в таблиці FAT. При вилученні файла його кластери, які можуть розміщуватися в різних місцях диска, звільняються. Виникає фрагментація, тобто розміщення файла фраг­ментами на різних несуміжних кластерах дисків, яка збільшує час доступу до файлів та ускладнює їх віднов­лення. Щоб збільшити дисковий простір, використову­ють системну утиліту Dfrg (Дефрагментация диска).

Жорсткий диск характеризують:

• об'єм пам'яті (від 20 до 250 Гбайт);

• швідкість читання даних (100 Мб/с);

• частота обертання шпинделя (нім. Spindel — вере­тено, стержень або вісь будь-якого пристрою, механіз­му) диска, яка впливає на час доступу (сучасні диски мають швидкість 7200 об./хв. та 10 000 об./хв. і час дос­тупу від 9—10 мс до 5—6 мс);

• об'єм кеш-пам'яті від 2 до 8 Мб, яка значно збіль­шує (на 40—90%) швидкість роботи вінчестера;

• інтерфейс (E-IDE, SCSI);

• фірма-виробник (Fujitsu, Quantum, Maxtor).
Сучасна RAID-технологія (Redundant Array of

Inexpensive Disks) дає змогу об'єднати кілька встанов­лених жорстких дисків у єдиний. Існує схема RAID 0, що об'єднує в єдиний масив пам'ять кількох дисків, та RAID 1, яка використовує другий диск для збереження резервної копії (принцип дзеркальності).

Важливим показником при роботі з жорстким диском є його надійність. Щоб підвищити значення цього показ­ника, виробники застосовують технологію S.M.A.R.T. (Self Monitoring Analysis and Reporting Technology), яка заснована на принципах самотестування й аналізу. Тобто без участі користувача виконуються автоматична пере­вірка цілісності даних та стану поверхні пластин, перемі­щення інформації з критичних ділянок на робочі тощо. Якщо виконати ці попереджувальні операції неможливо, то видається відповідне повідомлення. В останні роки впроваджуються технології, які захищають диски від фі­зичних впливів (штовхання, ударів), такі, як SPS (Shock Protection System), GFP (G-Force Protection), OPR (Once Per Revolution compen sation) та ін.

Пристрої для роботи з переносними дисками. До них відносять CD-, DVD-, Jaz- і Zip-пристрої, пристрої для роботи з жорсткими дисками, які можна переносити, пристрої для роботи з гнучкими та з магнітооптич­ними дисками.

1. CD-диски. їх характеризують такі ознаки:

• об'єм пам'яті (640—700 Мб);

• об'єм кеш-пам'яті (2—4 Мб);

• можливість дозапису інформації (мультисесій-ність);

• збільшена у 8, 24, 40, 48, 52 рази мінімальна швид­кість (150 Кбайт/с) для введення-виведення інформації (48х, 52х тощо);

• підтримка форматів TAO (Track-At-Once) — копію­вання кожної доріжки диска окремо, DAO (Disk-At-On-се) — створення точної копії всього диска і формату Ko­dak PhotoCD — для роботи з зображеннями;

. інтерфейс (IDE, E-IDE, SCSI);

• фірма-виробник (Panasonic, Creative, Samsung, Teac та ін.)

Існують нові модифікації CD-дисків, зокрема Doub-leDensity CD, об'єм 1,3 Гб, та FRM-ROM (Fluorescent Multiplayer Disk) — до 140 Гб.

Деякі пристрої для роботи з CD-дисками можуть тільки зчитувати інформацію (CD-ROM), а інші — і зчи­тувати, і записувати-перезаписувати (CD-RW).

2. DVD-диски. Можуть бути одношаровими з об'ємом пам'яті від 3,2 до 4,7 Гб та багатошаровими — до 17 Гб. їх використовують для роботи з відеоінформа-цією. Для роботи з такими дисками існують пристрої як лише для зчитування інформації (DVD-ROM), так і для зчитування-запису (DVD-RW). У них вміщені стандартні інтерфейси IDE.

3. Jaz-пристрої. Застосовуються для роботи з диска­ми, мають об'єм пам'яті 1 та 2 Гб, швидкість читання даних від 3,5 до 6,6 Мб/с.

4. Zip-пристрої. Використовуються для роботи з дис­ками, об'єм пам'яті — 100 та 250 Мб, швидкість читан­ня даних 1—1,5 Мб/с.

Пристрої для роботи з жорсткими дисками, які можна переносити. Це спеціальні пластикові контей­нери, які мають роз'єми для підключення до системної шини і роз'єми для підключення жорсткого диска. Тобто, використовуючи такі пристрої, можна перено­сити інформацію на жорстких дисках з одного комп'ю­тера на інший. У них застосовують технологію Mobile Rack.

6. Пристрої для роботи з гнучкими дисками. Вони ще досить популярні, незважаючи на появу більш єм­них дисків. їх використовують для роботи з дисками (дискетами) об'ємом 1,44 Мб.

7. Пристрої для роботи з магнітооптичними диска­ми. Такі диски бувають 5,25 та 3,5-дюймовими, мають об'єм пам'яті від 640 Мб до 5,2 Гб. їх використовують, як правило, лише у високопрофесійних системах.

Дисплей (монітор). Призначений для відображен­ня текстової, графічної та відеоінформації.

Текстовий режим. У цьому разі на екран виводяться тільки символи (25 рядків, у кожному — 80 символів). Місце на екрані для введення символів позначається блимаючим значком, який називається курсором.

Графічний режим. На екран виводяться зображення, що складаються з точок (пікселів). Кількість точок ха­рактеризує роздільну здатність дисплея.

Найпоширеніші стандартні монітори на основі елек­тронно-променевої трубки. Також існують TFT-монітори.

Монітори характеризують такі параметри:

• розмір діагоналі екрана (вимірюється в дюймах: 1 дюйм = 2,54 см; використовують 15-, 17-, 19-, 21-, 27-дюймові екрани);

• величина екранного зерна (може бути 0,21, 0,25,

0,28 мм);

• кількість кольорів дисплея (65 536 для High Color, 16 млн. для True Color);

• роздільна здатність (величина, яка визначає мак­симальну кількість пікселів на екрані (від 640x480 — 14' до 1600x1200 — 21') і залежить від об'єму відеопам'-яті, яка може становити 16, 32, 64 Мбайт);

• максимальна частота розвертки (Refresh Rate) мо­же становити 75, 85 Гц;

• вид кінескопа (псевдоплоскі та плоскі екрани).

Клавіатура. Служить для введення в комп'ютер ін­формації від користувача. Умовно її поділяють на такі блоки:

• функціональні клавіші;

• алфавітно-цифровий блок;

• блок клавіш керування курсором;

• блок цифрової клавіатури.

Зовнішній вигляд клавіатури комп'ютера наведено нарис. 1.1.

Кожен із блоків клавіатури комп'ютера має свої особливості.

Блок функціональних клавіш (1). Об'єднує клавіші jrj—F12, призначення яких залежить від програмного забезпечення, з яким працює користувач.

Алфавітно-цифровий блок (2). Містить клавіші з лі­терами кирилиці та латини, клавіші з цифрами і спеці­альні клавіші. Перемикання від кирилиці до латини або навпаки відбувається за допомогою комбінації кла­віш (залежно від установленого драйвера (програми), наприклад у Windows — ліва клавіша Alt + Shift). У ре­жимі введення латинських літер при натисненні на будь-яку алфавітно-цифрову клавішу вводиться латин­ська літера аб'о символ, зображені в лівій верхній части­ні клавіші (чорний колір), а в режимі введення кирили­ці — літера або символ, зображені в правій нижній час­тині клавіші (червоний або синій колір).

До цього блоку належать і спеціальні клавіші.

Клавіша Shift. її використовують для введення ве­ликих літер та інших символів, розміщених на верхньо­му регістрі клавіатури. Так, щоб ввести малу літеру d, необхідно натиснути на клавішу із зображенням D, а для введення великої літери D — на клавішу Shift і, не відпускаючи її, натиснути на клавішу D. Аналогічно виконують іншу операцію: без активізації клавіші Shift вводять символ «=», а натиснувши одночасно на клаві­ші «=» та Shift, вводять символ «+». Крім того, за допо­могою клавіш Shift і клавіш із зображенням цифр вво­дять спеціальні символи, наприклад, «$» (Shift + 4). Значення

клавіш при відпущеній та натиснутій клавіші Shift показано на рис. 1.2.

 

 

Рис. 1.2. Алфавітно-цифровий блок клавіатури при відпущеній (а) і натиснутій (б) клавіші Shift

 

Клавіша CapsLock. Служить для фіксації режиму ве­ликих літер. У цьому режимі, на противагу звичайному, при натисненні на клавіші з літерами вводять великі літери, а при одночасному натисненні клавіші Shift — малі. Режим великих літер (або режим CapsLock) вико­ристовують при введенні тексту, що складається саме з великих літер. Повторне натиснення на клавішу Caps-Lock змінює режим введення літер.

Клавіша Tab. При редагуванні текстів вона дає змо­гу переходити до наступної позиції табуляції, а при ро­боті з вікнами — з одного поля в інше.

Клавіша Enter. її використовують, щоб виконати пев­ну дію. Наприклад, введення кожної команди DOS

(командного рядка) закінчують натисненням клавіші Enter. При наборі тексту в редакторі документів натис­нення клавіші Enter означає кінець абзацу.

Клавіша Backspace. Вона розміщена над клавішею Enter. З її допомогою вилучають символ ліворуч від курсора.

Клавіша Esc. Використовують для скасування будь-якої дії, виходу з режиму програми та ін.

Клавіші Ctrl та Alt. їх використовують у комбінації з іншими клавішами для виконання певних команд.

Клавіша із символом Windows. Активізує команди кнопки Пуск.

Блок клавіш керування курсором (3). Він містить клавіші Home End, Page Up (PgUp), Page Down (PgDn), а також клавіші зі стрілками (←, →, ↑, ↓). Натиснення на них переміщує курсор у відповідному напрямку: на початок (Home) або кінець (End) рядка, на символ ліво­руч (←) або праворуч (→),на рядок угору (↑) або вниз (↓),на сторінку вгору (PgUp) або вниз (PgDn).

Клавіша Print Screen. її використовують для друку­вання змісту екрана або копіювання його в буфер обміну. Клавіша Insert (Ins). Вона дає змогу вставляти сим­воли або здійснювати перемикання від одного режиму їх введення до іншого, наприклад від символів введення із зсувом (вставлення) до введення із заміщенням рані­ше введених символів (заміна).

Клавіша Delete (Del). З допомогою цієї клавіші ви­лучають символи праворуч від курсора або виділений фрагмент тексту.

Блок цифрової клавіатури (4). Розташований у пра­вій частині клавіатури. Його застосовують у двох випад­ках: у режимі блокування цифр (режим Num Lock) вво­дять числову інформацію та знаки арифметичних дій (цифри від 0 до 9 і крапку). Якщо режим Num Lock вимк­нений, то клавіші блоку цифрової клавіатури дублюють клавіші керування курсором, а також клавіші Insert и Delete. Вмикають і вимикають режим блокування цифр, натискаючи на клавішу Num Lock.

Індикатори режимів (5). Вони містяться у правій верхній частині клавіатури. Це індикатори режиму бло­кування цифр (Num Lock), режиму великих літер (Caps Lock) та режиму блокування прокручування (Scroll Lock). При вмиканні відповідних режимів ці індикато­ри світяться, а при вимиканні — гаснуть. Вмикання і вимикання цих режимів здійснюють, натискаючи кла­віші Num Lock, Caps Lock, Scroll Lock.

Додаткові компоненти

Додатково до комп'ютера можна підключити такі

пристрої.

Принтер. Це пристрій для виведення інформації на паперовий аркуш або на спеціальну термостійку плів­ку. Принтери бувають матричні, лазерні, струминні, світлодіодні.

Матричний принтер — тип принтера, друк в якому відбувається за допомогою циліндрових стержнів (го­лок). Після удару голок через стрічку з фарбою на папе­рі з'являються крапки, що відтворюють інформацію, яка друкується. Якість друку матричних принтерів за­лежить від кількості голок друкувальної головки. Існу­ють 9- та 24-голкові принтери.

Лазерний принтер — найпоширеніший тип принте­ра, який характеризують висока якість друку при ве­ликій швидкості. Друк відбувається за допомогою ім­пульсів лазерної головки, що попадають на поверхню світлочутливого барабана, ділянки якого отримують статичний заряд. Далі барабан обертається через кон­тейнер із фарбою (тонером), яка мітить місця барабана, що мають статичний заряд. Після цього барабан перено­сить тонер на папір. Для закріплення зображення папір протягується через нагрівальний елемент.

Струминний принтер — принтер, в якому зобра­ження відтворюється шляхом викидання крапель фар­би на папір. Його характеризує висока якість, швид­кість, доступна ціна.

Світлодіодний принтер — принтер, в якому друку­вання відбувається аналогічно лазерному принтеру, за винятком того, що джерелом світла є не лазерна голов­ка, а лінійка світлодіодів.

Принтери характеризує швидкість (кількість сторі­нок за хвилину: HP Color Laser Jet5500 — 5 стор./хв.) та якість друку (роздільна здатність). Роздільна здат­ність матричних принтерів — 244 точки на дюйм (dpi) або 360 dpi, струминних — 1440x720 dpi, лазерних — 1200x1200 dpi.

Маніпулятор «миша». Пристрій для керування положенням курсору на екрані дисплея та роботи з про­грамами. Сучасні миші, окрім двох стандартних кно­пок, мають також коліщатко, прокручування якого дає змогу легко переглядати багатосторінкові докумен­ти, сторінки Web-сайтів тощо. Існують оптико-механіч-ні, оптичні, інфрачервоні безпровідні миші. Ці пристрої характеризують такі ознаки: інтерфейс (СОМ — під­ключення до одного з роз'ємів послідовного порту, PS/2 — поширений інтерфейс, USB — найсучасніший інтерфейс, IrDA — безпровідне підключення до інфра­червоного порту); зовнішній вигляд (дво-, трикнопко-ва); підключення за допомогою проводу та безпровідне; наявність коліщатка прокручування для зручного пере­міщення по сторінках документа.

Сканер. Пристрій для введення з паперових носіїв у комп'ютер графічних зображень і тексту. Ознаками, що характеризують сканер, вважають роздільну здатність (1200x2400, 2400x2400 dpi); кількість кольорів, які об­робляються (24 біти — 16,7 млн, ЗО біт — 1 млрд, останні моделі мають 42 або 48 бітів); швидкість поперед­нього перегляду (4 с); час розпізнавання повної сторін­ки тексту (25 с) або рисунка (20 с); форм-фактор: ручні сканери (їх недоліком є розмір зображення для скану­вання — не більше 10 см), планшетні (працюють з фор­матами А4, більш потужні — A3, А2).

Пристрої мультимедіа. Спеціальна технологія, яка за допомогою програмного забезпечення і техніч­них засобів дає змогу використовувати на комп'ютері інформацію у вигляді звуків та рухомих зображень (ві-део), має назву мультимедіа. її апаратними складовими є мікрофон, акустичний адаптер та колонки, які харак­теризуються потужністю (середня — 10—50 Вт) і часто­тою. Людське вухо здатне сприймати сигнали в діапазо­ні від 20 до 20 000 Гц. Колонки відтворюють звук на нижній межі (40—60 Гц). При цьому низькі ноти (баси) передаються погано, тому додатково встановлюють тре­тій динамік («сабвуфер»), що посилює низькі частоти.

Модем. Пристрій для обміну інформацією між ком­п'ютерами за допомогою каналів зв'язку (телефонні лі­нії, виділені канали). Модеми поділяють на зовнішні, які підключають до послідовного порту СОМ або до пор­ту USB, і вбудовані — підключають до материнської плати. Важливим показником для цих пристроїв є про­токол передавання даних (V.34 — приймає дані зі швид­кістю до 33 000 біт за секунду (bps), V.90, V.92 — зі швидкістю 57 600 bps).

Стример. Пристрій для резервного копіювання ве­ликих обсягів інформації (до 10 Гбайт) на магнітній стрічці.

Плотер. Пристрій для виведення графічної інфор­мації на спеціальну плівку або пластик. Застосовують при виконанні проектно-конструкторських робіт, виго­товленні рекламних проектів тощо.

Джерело безперебійного живлення. Пристрій, який протягом певного часу забезпечує комп'ютер електро­струмом у випадку його зникнення в електромережі. Він дає змогу коректно завершити роботу всіх активізо­ваних програм комп'ютера. Залежно від потужності джерела безперебійного живлення та потужності ком­п'ютера робота може тривати кілька годин.

Відеопроектор. Пристрій для передавання зобра­ження з екрана комп'ютера на настінний екран або на спеціальну відеостіну. Його використовують у навчаль­них центрах і диспетчерських кімнатах транспортних підприємств, виставкових, концертних і презентаційних залах.

TV-тюнер. Пристрій, що швидко стає популярним, використовується для прийому-відтворення на моніторі комп'ютера телевізійних зображень через кабель та зоб­ражень відеомагнітофона, відеокамери і зберігання цих зображень у пам'яті комп'ютера. За способом розміщен­ня TV-тюнери бувають вбудовані у відеокарту, вбудовані у спеціальний слот материнської плати і зовнішні.

Графічний планшет. Пристрій для створення графі­чних зображень і роботи з ними (маніпулятором є бага-токнопкова миша або перо для чіткішого позиціювання курсора на екрані дисплея). Графічні планшети характе­ризуються розміром (від формату А4 до розміру газетної сторінки) і роздільною здатністю, яка вимірюється кіль­кістю ліній на дюйм (Ірі) — 100 Ірі, 2540 Ірі тощо.

MIDI-клавіатура. Є аналогом фортепіано, може ма­ти від 39 до 88 клавіш. її використовують для відтворен­ня мелодій, що вже існують, і створення нових.

Джойстик. Цей пристрій може мати різну форму: руль з педалями, штурвал, дошка та ін. Найпошире­ніший з них — ручка управління з кількома кнопками на ній. Використовують джойстики, як правило, в ігро­вих програмах.

Web-камера. Одна з важливих характеристик цьо­го пристрою — частота оновлення кадру (не менш ніж 24 кадр/с). Web-камери використовують для проведення відеоконференцій за допомогою засобів мережі Internet.

Мережний фільтр. Пристрій для захисту від пере­падів напруги електроструму, а також для послаблення перешкод.

Алгоритмізація обчислювальних процесів

Усі дії, які виконує комп'ютер, здійснюються під ке­руванням програм. Для складання будь-якої програми насамперед слід створити алгоритм.

Алгоритмпослідовність дій, які необхідно виконати для оброб­лення сукупності початкових даних і отримання відповідних ре­зультатів.

Будь-якому алгоритму властиві такі основні ознаки:

• результативність (після реалізації алгоритму обов'язкове отримання результату);

• визначеність (кожна команда алгоритму має бути чіткою та зрозумілою);

• масовість (можливість застосування певного алго­ритму до класу однотипних задач).

Реалізований певною мовою програмування алго­ритм, призначений для подальшого автоматичного виконання, і є програмою.

Алгоритм можна описати кількома способами, най­поширеніший з яких — структурний, або схемний. У цьому випадку алгоритм відображають геометричними фігурами, з'єднаними стрілками для визначення на­пряму наступної дії.

Геометрична фігура є блоком дій і може бути такою:

–– виконання дії або групи дій;

 

—введення-виведення даних;

 

—після оброблення певної умови вибір напряму подальшого виконання алгоритму;

 

 

—використання інших модулів, процедур;

 

—виведення даних на паперовий носій;

 

—виведення даних на магнітний носій;

 

—початок або кінець процесу оброблення даних;

 

 

—міжсторінковий з'єднувач;

 

—зв'язок між блоками, лінії з'єднань яких
перериваються.

 

За допомогою комбінації наведених геометричних фігур можна створити будь-який алгоритм.

Алгоритми відображають такі обчислювальні процеси:

• лінійні (операції виконують послідовно, за чергою їх запису);

• розгалужені (у цьому разі існує умова, від виконан­ня якої залежить кількість напрямів обчислень: якщо їх два, то це простий розгалужений алгоритм, а якщо більше — складний. Будь-який вибраний напрям завер­шує обчислювальний процес);

• циклічні (процеси з одним або більше блоками, що повторюються).

Лінійний алгоритм описує процес обчислення тако­го виразу:

Y = a + bc.

Схематично його зображують так:

 

 

Введення значень а, b, с

Обчислення значення у

 

Друкування значення у

 

Розгалужений алгоритм описує процес обчислення такого виразу

 

 

Схематично розгалужений алгоритм зображують так:

 

Введення значень а, х

 

 

Перевірка виконання умови

 

 

Обчислення значення у, якщо умова виконується

 

 

Обчислення значення у, якщо умова не виконується

 

 

Друкування а, х, у

 

Циклічний алгоритм описує процес обчислення та­кого виразу:

 

 

тобто розраховують суму п чисел (це х), результат накопичується в S.

Схематично циклічний алгоритм зображують так:

 

Введення п

 

 

і — номер чергового х початкове значення суми S

 

Введення чергового значення х

 

Додавання до суми чергового значення х

 

 

Збільшення номера чергового х на 1

 

Перевірка на досягнення останнього номера значення х

 

Друкування значення суми S

 

За допомогою графічного опису алгоритму можна більш наочно представити послідовність тих дій, які виконуються для досягнення потрібного результату, Що значно полегшує подальше складення відповідних програм.

 

Тести

1. Доповніть таке твердження; «Проблемна сфера інформати­ки — це дослідження систем і процесів управління; розроблення апа­ратних та програмних засобів інформаційних систем...».

2.Виберіть потрібне:

Інформація в комп'ютері подасться у вигляді:

а) чисел;

б) символів;

в) звуків;

г) відео;
г) цифр.

3. Перший комп'ютер було створено в'

а) 1926 p.;

б) 1823 p.;

В) 1946 р.

4. Виберіть потрібне:

До основних пристроїв комп'ютера відносять:

а) мишу;

б) дисплей;

в) процесор;

г) клавіатуру.

5. Доповніть:

«Алгоритм — послідовність дій,, які необхідно виконати для оброб­лення сукупності початкових даних і отримання відповідних результатів. Алгоритми відображають такі обчислювальні процеси: лінійний,...».

6. Виберіть потрібне:

Вінчестер комп'ютера характеризують:

а) швидкість друку на принтері;

б) частота обертання шпинделя;

в) шумовий рівень;

г) роздільна здатність;
ґ) інтерфейс.

7. Доповніть твердження:

«Інформаційні технології мають такі основні властивості: мета про­цесу — одержання інформації; предмет (об'єкт) оброблення — дані,......

8. Виберіть потрібне:

Об'єм інформації в комп'ютері вимірюється в:

а) Мегагерцах;

б) Мегабайтах;

в) кілобайтах;

г) пікселях.

9. Доповніть твердження:

«Інформація — це відомості про..., які використовуються з ме­тою отримання знань і прийняття, практичних рішень».

10. Завершіть речення: «Системне програмне забезпечення включає такі групи

програм:...».

11. Виберіть потрібне:

До комп'ютера можна додати такі додаткові пристрої:

а) принтер;

б) процесор;

в) сканер;

г) плотер;

ґ) клавіатуру.

12. Доповніть твердження:

«Прикладне програмне забезпечення застосовують для розв'я­зання певної цільової задачі проблемної сфери. До нього належать: текстові редактори; табличні процесори,...».

13.Подайте визначення: «Принтер — це......

14.Виберіть потрібне:

Параметрами процесора є тактова частота і тип (модель). Тип мо­же бути таким:

а) Celeron;

б) GeForce;

в) Pentium;

г) Samsung;
ґ) Quantum.

15. Доповніть твердження:

«Основними напрямами досліджень інформатики є: розроблення нових програмних засобів; аналіз ризиків безпеки інформації...».

16. Доповніть:

«Контролери (адаптери) — це електронні плати для обміну даними між оперативною пам'яттю та зовнішними пристроями (наприклад, адаптер...)».

17. Виберіть потрібне:

Порт — це засіб для підключення периферійних пристроїв до сис­темної плати. Порти бувають:

а) USB;

б) BIOS;

в) СОМ;

г) RAM;

ґ) LPT.

18. Доповніть твердження:

«Мультимедіа — спеціальна комп'ютерна технологія, яка за допо­могою програмного забезпечення і технічних засобів дає змогу вико­ристовувати інформацію у вигляді звуків та рухомих зображень. Апа­ратними складовими є: акустичний адаптер,...».

19. Подайте визначення:

«Перезаписуючий постійний запам'ятовуючий пристрій — це...».

20. Визначте дію клавіш CapsLock, Backspace, Ctrl + End,
Tab, Esc:

а) відмова від виконання будь-якої дії;

б) фіксація введення великих літер;

в) вилучення символу ліворуч від курсора;

г) перехід у вікні від одного поля до іншого;
ґ) перехід у кінець файла.

21. Доповніть твердження:

«Інформаційна технологія — сукупність методів і програмно-техніч­них засобів, об'єднаних у технологічний ланцюжок, що забезпечує: збирання інформації; поширення інформації,...».

22. Виберіть потрібне:

Материнська плата має такі основні компоненти:

а) процесор;

б) кластер;

в) оперативна пам'ять;

г) блок живлення;

ґ) пристрій для роботи з лазерними накопичувачами.

23.Дайте визначення: «Плотер — це...».

24.Виберіть потрібне:

Клавіатура служить для введення в комп'ютер інформації від ко­ристувача. Умовно її можна поділити на такі блоки:

а) блок спеціальних клавіш (кома, крапка тощо);

б) блок цифрової клавіатури;

в) функціональні клавіші;

г) блок введення латинських літер;
ґ) алфавітно-цифровий блок.

 

Відповіді на тести:

Тест                      
Відповідь г в б,г б, в, г б, в а, в, г а, в а, в, г б, в, г, г, а а, в б, в, г

 

2.

Операційнісистеми

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.041 сек.)