АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вибуття виробничих запасів та МШП: документування та облік

Читайте также:
  1. II. Визнання та оцінка запасів
  2. II. Визнання та первісна оцінка запасів
  3. III. Облік і контроль наявності та руху запасів в місцях їх зберігання
  4. IV. Оцінка вибуття запасів
  5. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  6. V. Облік амортизації основних засобів
  7. V. Облік зменшення та відновлення корисності нематеріальних активів
  8. V. Особливості обліку деяких запасів
  9. VI. Облік ремонту та поліпшення основних засобів
  10. VIII. Облік вибуття основних засобів
  11. Автоматизація обліку праці та заробітної плати
  12. Амортизація в управлінському обліку

Вибуття виробничих запасів та МШП на підприємстві здійснюється на потреби виробництва, обслуговування виробництва, управління підприємством, безоплатної передачі іншим юридичним та фізичним особам, внеску до статутного капіталу іншого підприємства, нестачі встановленої в результаті інвентаризації.

Витрачання виробничих запасів на потреби виробництва оформлюється лімітно-забірними картками, які виписуються на основі даних про випуск продукції та норм витрачання цінностей на одиницю випуску за затвердженими нормами. У лімітно-забірних картах, які виписують­ся на кожне найменування цінностей, вказується ліміт відпуску цінностей в натуральному вираженні (т, кг, м2 тощо), а також дата, кількість відпущеного матеріалу та залишок ліміту після кожного запису про відпуск. Лімітно-забірні карти виписуються у 2-х примір­никах, один з них знаходиться у завідувача складу, а другий - у одержувача матеріалів. При відпуску завідувач складу робить запис в обох примірниках й обмінюється підписами з одержувачем, що забезпечує ідентичність даних. Лімітно-забірні карти служать для контролю за дотриманням норм відпуску цінностей, забезпечують скорочення числа документів, полегшення процесу обробки даних первинного обліку.

Відпуск у виробництво оформляється накладною-вимогою, якщо на підприємстві відсутній порядок лімітування, у разі заміни запасу, а також при відпуску цінностей на ремонт, господарські потреби та ін.

В процесі документального оформлення обліку МШП використовуються наступні первинні документи: це документи, які відображають передачу МШП у виробництво, поповнення їх запасу, повернення та інше. До них належать такі відомість на повернення (вилучення) постійного запасу інструменті або пристроїв Ф №МШ-1; картка обліку МШП Ф №МШ-2; замовлення на ремонт або заточування інструментів (пристроїв) Ф №МШ-3 акт на вибуття МШП – Ф №МШ-4 (він додається до актів на списання Ф №МШ-5 – акт на списання інструментів та їх обмін на придатні); Ф МШ-6 – облік спецодягу, взуття; Ф №МШ-7 – облік видачі та повернення спецодягу, взуття; ф №МШ-8 – акт на списання МШП.

Для попередження зловживань на місцях використання МШП ведеться активний контроль за збереженням МШП за допомогою ведення обліку в картках, інвентарних описах та інших документах.

Якщо видаються МШП робітникам зі складів на тривалий термін, то робиться запис в інструментальній картці робітника; якщо на короткий термін – то контроль забезпечується за допомогою інструментальних марок (жетонів) з вибитим табельним номером робітника.

МШП, які стали непридатними для використання, списуються по актах про вибуття МШП.

Відпуск виробничих запасів та МШП у виробництво та на інші господарські потреби відображається записом:

Дт Кт

Синтетичний облік виробничих запасів та МШП ведеться у журналі 5.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)