АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Синтетичний облік основних засобів

Читайте также:
  1. E. Використання антисептичних засобів
  2. II. Вимоги до приміщень зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних засобів.
  3. II. Класифікація основних засобів
  4. III. Визнання та первісна оцінка основних засобів
  5. III. Облік і контроль наявності та руху запасів в місцях їх зберігання
  6. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  7. V. Облік амортизації основних засобів
  8. V. Облік зменшення та відновлення корисності нематеріальних активів
  9. V. Особливості обліку деяких запасів
  10. VI. Облік ремонту та поліпшення основних засобів
  11. VII. Переоцінка та зменшення корисності основних засобів
  12. VIII. Облік вибуття основних засобів

 

Синтетичний облік основних засобів ведеться у бухгалтерії підприємства. Синтетичний облік основних засобів ведеться на рахунку 10 «Основні засоби», який є активним, балансовим. Рахунок 10 «Основні засоби» має такі субрахунки:

100 «Інвестиційна нерухомість»

101 «Земельні ділянки»

102 «Капітальні витрати на поліпшення земель»

103 «Будинки та споруди»

104 «Машини та обладнання»

105 «Транспортні засоби»

106 «Інструменти, прилади та інвентар»

107 «Тварини»

108 «Багаторічні насадження»

109 «Інші основні засоби»

По дебету цього рахунку відображається надходження об’єктів в експлуатацію, а по кредиту їх вибуття.

 

Джерелами надходження основних засобів на підприємство є:

капітальні інвестиції (будівництво (створення) нових об’єктів, реконструкція та розширення існуючих основних засобів, придбання у постачальників);

внесок до статутного капіталу;

безоплатне отримання;

оприбуткування лишків, що були встановлені в результаті інвентаризації.

Придбання основних засобів від постачальників або створення їх підрядним або госпрозрахунковим способом розглядається як здійснення капітальних вкладень, оскільки ці предмети праці використовуються у господарської діяльності підприємства неодноразово. Всі витрати пов’язані з придбанням основних засобів: вартість придбання, витрати на транспортування, монтаж, налагодження, - накопичуються по дебету рахунку 15 «Капітальні інвестиції».

Рахунок 15 «Капітальні інвестиції» призначений для обліку витрат на придбання або створення матеріальних і нематеріальних необоротних активів. Рахунок 15 «Капітальні інвестиції» має такі субрахунки: 151 «Капітальне будівництво» 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів» 153 «Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів» 154 «Придбання (створення) нематеріальних активів» 155 «Придбання (вирощування) довгострокових біологічних активів»За дебетом рахунку 15 «Капітальні інвестиції» відображається збільшення зазнаних витрат на придбання або створення матеріальних та нематеріальних необоротних активів, за кредитом - їх зменшення (введення в дію, прийняття в експлуатацію придбаних або створених
нематеріальних активів тощо).

Так придбання основних засобів у постачальника відображається проводкою:

Дт

Кт

 

Будівництво об’єктів основних засобів госпорозрахунковим способом відображається проводкою:

Дт

Кт

Кт

Кт

Кт

Кт

 

Будівництво об’єктів основних засобів підрядним способом відображається проводкою:

Дт

Кт

При введенні в експлуатацію об’єкта основних засобів його вартість списується по кредиту рахунку 15 «Капітальні інвестиції» на відповідний субрахунок рахунку 10 «Основні засоби»:

Дт

Кт

Якщо основні засоби були внесені учасниками (засновниками) підприємства до статутного капіталу підприємства, то у цьому випадку вони не є капітальними вкладеннями, оскільки розрахунків по внескам з учасниками не відбувається. Внесення основних засобів до статутного капіталу також оформлюється актом прийому-передачі основних засобів і фіксується в установчих документах. При здійсненні внесків учасниками зменшується сума неоплаченого капіталу на суму внесених основних засобів:

Дт

Кт

 

Безоплатне отримання основних засобів відображається у складі додаткового капіталу, а саме за кредитом рахунку 424 «Безоплатно отримані необоротні активи»:

Дт

Кт

 

При переміщенні об’єктів основних засобів внутрі підприємства між його структурними підрозділами ця операція у бухгалтерському обліку відображається наступним записом:

Дт

Кт

Тобто по рахунку 10 «Основні засоби» змін не відбувається, відбуваються зміни у аналітичному обліку, а саме зміна матеріально-відповідальної особи або місця знаходження об’єкта.

 

Після введення в експлуатацію об’єкта основних засобів на його вартість починає нараховуватись амортизація і накопичується знос.

Нарахування зносу (амортизації) у фінансовому обліку ведеться по кожному аналітичному рахунку, тобто по кожному окремому об’єкту основних засобів, а синтетичний облік нарахування амортизації ведеться на рахунку 13 «Знос необоротних активів», субрахунок 131 «Знос (амортизація) основних засобів». Цей рахунок є балансовим, контрактивним. По кредиту рахунку відображається нарахування амортизації, тобто збільшення зносу основних засобів, а по кредиту списання зносу вибувших основних засобів.

Сума нарахованої амортизації списується на витратні рахунки відповідно до місця використання амортизуємого об’єкта.

Нарахована амортизація на основні засоби, що використовуються:

у виробництві - Дт Кт

для загальновиробничих потреб – Дт Кт

для адміністративних потреб – Дт Кт

для потреб зі збуту продукції - Дт Кт

для інших операційних потреб - Дт Кт

 

 

У відповідності з П(С)БО 7 виключення із складу активів об’єкта ОЗ у випадку його вибуття може відбутися внаслідок:

його продажу або безоплатної передачі;

не відповідності критеріям признання активу – ліквідації;

передачі як внеску до статутного капіталу іншого підприємства;

списання нестачі основних засобів.

 

У випадку ліквідації об’єкта у зв’язку з його непридатністю до експлуатації по кредиту рахунку 10 «Основні засоби» списується сума нарахованого зносу:

Дт

Кт

Залишкова вартість об’єкту списується на інші витрати:

Дт

Кт

Витрати пов’язані з ліквідацією об’єкта також накопичуються по дебету рахунка 976 «Списання необоротних активів»:

Дт

Кт

 

При реалізації об’єкта основних засобів також спочатку відображається списання зносу, потім його залишкової вартості.

При передачі основних засобів іншому підприємству як внесок до статутного капіталу складається бухгалтерська проводка:

Дт

Кт

Синтетичний облік основних засобів ведеться у журналі 4, який складається за кредитом рахунків 10, 11, 12, 13, 14, 15 та 35.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)