АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Фінансовий аналіз

Читайте также:
  1. Аналіз алгоритмів
  2. Аналіз використання виробничих потужностей
  3. Аналіз використання виробничого обладнання
  4. Аналіз геоморфологічних умов господарювання
  5. Аналіз даних засобами Excel
  6. Аналіз документів як метод соц.аналізу
  7. Аналіз є однією із функцій управління
  8. Аналіз захисту дипломних робіт студентів ФМТЗ 2011-2012 р. р. День 2(24.05.2012)
  9. Аналіз і синтез релейно-контактних схем
  10. Аналіз інших нормативно-правовими актів в сфері інформатизації та шляхи для її удосконалення.
  11. Аналіз котирування акцій компанії «TUI Travel»
  12. Аналіз ліквідності банку

В Excel існують функції за допомогою яких можна проаналізувати баланс підприємства, показники прибут­ковості, заборгованості, ліквідності або ставку дисконту-дослідити такі критерії прийняття рішень, як період окупності інвестицій, оцінка доходу, додаткові податки, дивер­сифікація (поширення її на нові сфери) продукції та ін. Умовно всі фінансові функції поділяють на такі групи;

• функції аналізу інвестиційної діяльності;

• функції для розрахунку амортизації;

• функції для роботи з цінними паперами.

 

Функції аналізу інвестиційної діяльності

Фінансова діяльність будь-якого підприємства пот­ребує періодичного аналізу інвестування власних фінан­сових ресурсів, зокрема на оновлення наявної матеріаль­но-технічної бази, на розширення обсягу виробництва, а також інвестування коштів на ринку капіталів, у цінні папери тощо. Усі інвестиції поділяють на капітальні та фінансові. Капітальні інвестиції — вкладення грошей в основні засоби (будинки, споруди тощо) та в нематері­альні активи (освіту, медицину та ін.). Фінансові інвес­тиції — вкладення грошей у придбання цінних паперів (облігацій та акцій). Головним критерієм оцінювання ін­вестицій є їх окупність, тобто швидкість повернення ін­вестору вкладених коштів через грошові потоки, зокре­ма дивіденди і відсотки на вкладений в акції капітал, прибутки від реалізації продукції та ін.

Проаналізувати динаміку капіталів і грошових по­токів у часі можна за допомогою дисконтування — при­ведення майбутніх доходів (видатків) і розмірів капіта­лу за допомогою коефіцієнта для зіставлення з сумою вкладеного капіталу на момент вкладення, тобто оціню­вання теперішньої вартості майбутніх потоків грошо­вих коштів. Під час аналізу одним із головних показни­ків є коефіцієнт дисконтування, або дисконтна ставка, відсоткова ставка. При розрахунках використовують прості і складні відсотки. Прості відсотки використовують випадках, коли інвестований капітал змінюється в кожному періоді виплат тільки на значення відсотковоїставки. Складні відсотки використовують тоді, коли розрахунок доходу від інвестування здійснюють щодо суми початкового капіталу і вже нарахованих у минулих періодах значень відсоткової ставки.

До функцій аналізу інвестиційної діяльності належать:

Функція ПЛТ. З її допомогою розраховують величи­ну постійної періодичної виплати позики при постійній відсотковій ставці. Вона має такий вигляд:

ПЛТ (Ставка; Кпер; Пс; [Бс]; [Тип]),

де Ставка — відсоткова ставка за один період; Кпер — кількість періодів виплат (наприклад, місяці, роки тощо); Пс — загальна сума, яку необхідно виплатити; Бc — розмір майбутньої суми або залишку після закін­чення виплат. Якщо цього аргументу немає, майбутня вартість позики дорівнює 0; Тип — аргумент, який виз­начає час виплати. Він може мати значення 0 (за замов­чуванням) і означає, що виплата відбувається в кінці пе­ріоду, або 1 — виплата відбувається на початку періоду.

Наприклад, необхідно розрахувати щорічний розмір платежу за позику 15 000 грн. терміном на 5 років та відсотковою ставкою 12%. За цієї умови функція буде: =ПЛТ(12%;5;15 000), а результат розрахунку — 4161,15 грн.

В іншому випадку необхідно розрахувати, яку суму щомісячно слід переводити на рахунок банку, щоб при від­сотковій ставці 20% річних за 3 роки вклад досягнув суми 5000 грн. Функція матиме вигляд: =ПЛТ (20%/12;3 *12; 5000). Результат розрахунку — 185,82 грн.

Розраховуючи цю функцію, необхідно уважно сте­жити за відповідністю одиниць виміру періодів: якщо період — місяць, то аргумент «Ставка» має вигляд «Ставка»/12 і аргумент Кпер — «число періодів»*12. Якщо йдеться про річні виплати, то відповідно «Став­ка» та «число періодів».

Функція СТАВКА. Дає змогу розрахувати відсотко­ву ставку за один період, яка потрібна для отримання Певної суми протягом заданого терміну і при постійній сумі виплат. Загальний вигляд функції такий:

СТАВКА (Кпер; Плт; Пс; Бс; Тип; [Предположение]),

де Кпер — кількість періодів виплати (наприклад, міся­ці) роки тощо); Плт — сума, яку необхідно сплачувати в кожному періоді. Це значення постійне для всього періо­ду платежів, його вводять зі знаком «-». Якщо цього аргументу немає, обов'язковим є аргумент Бс; Пс — загальна сума, яку необхідно виплатити; Бс — Розмір майбутньої суми або залишку після закінчення виплат. У разі відсутності аргументу майбутня вартість позики дорівнює 0; Тип — аргумент, який визначає час виплати. Він може мати значення 0 (за замовчуванням) і означає, що виплату здійснюють у кінці періоду, або 1 - виплату здійснюють на початку періоду; Предположение — величина пропонованої відсоткової ставки. Якщо цей аргумент опущено, значення дорівнює 10%. У випадку, коли функція СТАВКА не має значень, можна відкоригувати значення аргументу Предположение.

Наприклад, необхідно розрахувати відсоткову ставку для трирічної позики розміром 5000 грн. при щомісячно­му вкладі 185 грн. За цієї умови функція матиме вигляд =Ставка(3*12;-185.82;5000), а результат розрахунку 1,6667% для річної відсоткової ставки 20%. Результат збігається зі значенням попереднього прикладу.

Функція ПС. З її допомогою можна повернути по­точний обсяг вкладу, тобто суму, яку складають май­бутні платежі. Функція є такою:

ПС (Ставка, Кпер; Плт; [Бс]; [Тип]),

де Ставка — відсоткова ставка за період; Кпер — кіль­кість періодів виплат (наприклад, місяці, роки тощо); Плт — сума, яку необхідно сплачувати в кожному пе­ріоді. Це значення є постійним для всього періоду пла­тежів. Бс — розмір майбутньої суми або залишку після закінчення виплат. Якщо цей аргумент відсутній, май­бутня вартість позики дорівнює 0; Тип — аргумент, який визначає час виплати і має значення 0 або1.

Наприклад, куплено облігацію, номінальна вартість якої становить 1000 грн. Виплата за нею — 150 грн. на рік, відсоткова ставка — 22%, термін дії облігації — Ю років. Якщо розрахувати вартість облігації на третій рік, то функція буде такою =ПС(22%;3;150;1000), а розраховане значення — 857,04 грн.

Далі подається перелік функцій, які також можна ВІД" нести до функцій аналізу інвестиційної діяльності. Аргу­менти цих функцій у різних варіаціях аналогічні до роз­глянутих, тому функції подані у скороченому вигляді.

Функція ВСД. Дає змогу повернути відсоткову ставку доходу від інвестицій (внутрішню швидкість обороту); яку розраховують на основі значень майбутніх платежів та майбутніх прибутків (або збитків). Обсяги проведених операцій обов'язково розраховують через однакові проміжки часу (місяць, рік тощо).

функція БС. З її допомогою повертають майбутнє значеня вкладу, яке розраховують на основі значень періодичних постійних платежів і постійної відсоткової ставки.

Функція КПЕР. Вона дає змогу повернути кількість періодів виплат для отриманого вкладу, яку розраховуютьна основі постійних періодичних виплат і постійної відсоткової ставки.

функція МВСД. Дає змогу повернути модифіковану відсоткову ставку після реінвестування (лат. ге... — префікс, що означає зворотну або повторну дію) отрима­ного вкладу, яку розраховують на основі значень май­бутніх платежів та майбутніх прибутків (або збитків), значення відсоткової ставки за отриманий вклад і при реінвестуванні.

функція ПРПЛТ. З її допомогою можна розрахува­ти суму платежів за відсотками за певний період, які розраховують на основі постійних періодичних виплат та постійної відсоткової ставки.

Функція ПРОЦПЛАТ. Дає змогу розраховувати розмір суми для сплати за певний період виплат.

Функція БЗРАСПИС. З її допомогою повертають майбутнє значення інвестиції після нарахування склад­них відсотків, при цьому відсоткова ставка має змінні значення.

 

Функції для розрахунку амортизації

Амортизація (лат. amortisatio — погашення, від mortis — смерть) — процес поступового зменшення вар­тості устаткування.

До функцій для розрахунку амортизації належать Функція АПЛ і функція АСЧ.

Функція АПЛ. З її допомогою розраховують величи­ну зменшення вартості устаткування за рахунок аморти­зації для певного періоду. Вона має такий вигляд:

АПЛ (Нач_стоимость; Ост_стоимость; Время_зксплуатации),

де Нач_стоимость — початкова вартість устаткування; Ост_стоимость — остаточна вартість устаткування в кінці амортизації; Время_зксплуатации — кількість періодів, під час яких вартість амортизується.

Розраховуючи значення цієї функції, використову­ють метод рівномірного нарахування амортизації устат­кування.

Наприклад, необхідно розрахувати річні амортизаційні витрати, якщо початкова вартість устаткування - 50 000 грн., остаточна — 0 грн., термін амортизації — 10
років. Тоді функція АПЛ матиме вигляд =АПЛ
(50000;0;10), а результат розрахунку буде 5000.

Функція АСЧ. Дає змогу повернути величину річної
амортизації устаткування для певного періоду. Вона єтакою:

АСЧ (Начстоимость; Остстоимость; Время_эплуатации; Период),

де Нач_стоимость — початкова вартість устаткування-Ост_стоимость — остаточна вартість устаткування в кін-ці амортизації; Время_зксплуатации — кількість періо­дів, під час яких вартість амортизується; Период — рік для якого розраховується величина амортизації.

Наприклад, слід розрахувати амортизаційні витра­ти для третього року експлуатації устаткування, причо­му початкова вартість устаткування становитиме 50 000 грн., остаточна — 0 грн., термін амортизації — 10 ро­ків. За цієї умови функція АСЧ буде =АМГД (50000;0;10;3), результат розрахунку — 7272,73.

 

Функції для роботи з цінними паперами

Невід'ємним елементом фінансового ринку є ринок цінних паперів — сукупність економічних відносин між різними суб'єктами цього ринку (банками, біржами та ін.) щодо організації та купівлі-продажу акцій (облі­гацій, депозитних сертифікатів, казначейських вексе­лів тощо), які приносять фіксований дохід. Зокрема, облігація — один з найпоширеніших видів цінних папе­рів, який підтверджує зобов'язання виплатити власни­ку в певний термін номінальну вартість облігації та до­хід від неї; має такі показники: номінальну вартість, купонну ставку дохідності, дату випуску і погашення, суму погашення. Номінальна вартість — це сума, яку вказують на бланку облігації. Якщо ціна, що заплачена за облігацію, нижча номіналу, це означає, що облігацію продано зі знижкою або з дисконтом, а якщо вище номіналу — з премією. Залежно від форми виплати доходу облігації поділяють на купонні (з фіксованою або плава­ючою ставкою) та дисконтні (без періодичних виплат доходів). Купонна ставка дохідності облігації — відсоткова ставка, за якою власнику облігації виплачують періодичний дохід і яка визначається ставкою купона, вираженою у відсотках до номіналу. Купонні виплати здійснюють 1, 2 або 4 рази за рік.

Для розрахунку цих параметрів у Excel використовують функції ДОХОД і ЦЕНА.

Функція ДОХОД. З її допомогою розраховують дохід від цінних паперів, який становлять періодичні відсотки від виплати. Вона має такий вигляд:

ДОХОД (Дата_согл;Дата_вступл_в_силу;Ставка;Цена;Погашение;Частота;Базис),

де Дата_согл — дата оформлення купівлі облігації; Дата_вступл_в_силу — термін погашення цінних паперів; Ставка — річна відсоткова ставка для купонів за цінни­ми паперами; Цена — ціна, за якою куплено облігацію; Погашение — ціна, за якою продається облігація; Час­тота — кількість виплат за купонами протягом року; Базис — спосіб розрахунку дати (за замовчуванням 0).

Наприклад, номінальна ціна акції становить 300 грн., ціна для покупців — 270 грн., термін облігації — З роки; річна відсоткова ставка — 32%, періодичність виплат відсотків — 2 рази на рік. Врахувавши ці дані, отримують функцію:

=ДОХОД(«01.01.1999»;»01.01.2002»;16%;270;300;2;0) і значення — 0,09, або 9%.

Функція ЦЕНА. Вона дає змогу повернути вартість облігації. її записують так:

ЦЕНА (Дата_согл;Дата_вступл_в_силу;Ставка;Доход;Погашение; Частота; Базис),

де Дата_согл — дата оформлення купівлі цінних папе­рів; Дата_вступл_в_силу — термін погашення цінних паперів; Ставка — річна відсоткова ставка для купонів за цінними паперами; Доход — дохід за цінними папе­рами (норма дохідності); Погашение — ціна, за якою продається облігація; Частота — кількість виплат за ку­понами протягом року; Базис — спосіб розрахунку дати (за замовчуванням 0).

Наприклад, необхідно розрахувати ціну облігації, Дата купівлі якої 15 грудня 1998 року, термін погашен­ня — 20 січня 2005 року, ставка купона, який виплачу­ють раз на рік, — 4%, норма дохідності — 10, ціна облігації при продажу — 100 грн. Функція матиме розрахо­ване значення 73.54 грн. і відповідно вигляд

=ЦЕНА(«15.12.98»;«20.01.05»>;4%;10%;100;1).

Отже, наявність спеціально виділеної категорії фі­нансових функцій дає змогу ефективно здійснювати складні розрахунки у фінансовій сфері, автоматизувати знаходження потрібних результатів, використовувати їх при складанні фінансової звітності підприємств.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)