АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Спеціальні типи поршневих і відцентрових насосів

Читайте также:
  1. А) розподіл навчального часу за темами для студентів-магістрів за спеціальністю 8.030109 – «Управління персоналом та економіка праці» стаціонарної форми навчання
  2. А.10 Спеціальні машини і устаткування для транспортного будівництва
  3. Акції та спеціальні події
  4. Б.9 Спеціальні машини і устаткування для трубопровідного будівництва
  5. Вивчити конструкції лопатевих насосів.
  6. для студентів ІІ курсу за спеціальністю «Фармація»
  7. За конкуренції загальної і спеціальної норм перевага надається спеціальній нормі.
  8. За спеціальністю «Облік і аудит»
  9. За спеціальністю «Основи психології. Основи педагогіки»
  10. За спеціальністю «Основи психології. Основи педагогіки»
  11. Інші види цінних паперів та похідні (спеціальні) інструменти ринку цінних паперів
  12. Класифікація відцентрових насосів

Для переміщення хімічно активних і токсичних рідин, а також рідин, які містять тверді домішки, застосовують поршневі і відцентрові насоси спеціальних конструкцій наведені нижче.

Діафрагмові (мембранні) насоси. Ці насоси (рис.3-18) відносяться до поршневих насосів простої дії і застосовуються для перекачування суспензій і хімічно агресивних рідин. Циліндр 1 і плунжер 2 насоса відділені від перекачуваної рідини еластичною перегородкою 3 – діафрагмою (мембраною) з м’якої резини чи спеціальної сталі, внаслідок чого плунжер не стикаєтьсяз перекачуваною рідиною і не піддається впливу хімічно активних середовищ або ерозії. Під час руху плунжера вверх діафрагма під дією різниці тисків по обидві сторони прогинається вправо і рідина всмоктується в насос через шаровий клапан 4. Під час руху плунжера вниз діафрагма прогинається вліво і рідина через нагнітальний клапан 5 витісняється в напірний трубопровід. Всі частини насоса, які стикаються з перекачуваною рідиною – корпус, клапанні коробки, шарові клапани, виготовляють із кислотостійких матеріалів або захищають кислотостійкими покриттями.

Рис. 3-18. Схема діафрагмового (мембранного) насоса: 1 – циліндр; 2 – плунжер;

3 – діафрагма (мембрана); 4 – всмоктуючий клапан; 5 – нагнітальний клапан

Безсальникові насоси. Для відцентрових насосів велике значення має надійна конструкція сальників – ущільнень валу, забезпечуюче усування витоку перекачуваної рідини. Незадовільна робота сальників призводить також до підвищеного зношування вала, тривалих і частих простоїв насоса, різкого збільшення експлуатаційних витрат.

Повне усунення витоку перекачуваної рідини, неминуче під час експлуатації насоса з сальниковим ущільненням, досягається в безсальниковому насосі (рис.3-19). У корпусі 1 встановлюється робоче колесо 2, на якому встановлене додаткове колесо 3, обладнане радіальними лопатками, що відкачує протікшу за колесо рідину в порожнину нагнітання насоса, усуваючи тим самим витік перекачуваної рідини через проміжок між валом і корпусом під час роботи насоса. Під час зупинки насоса витік рідини запобігається спеціальним (стояночним) ущільненням, яке запирає зазор між корпусом і валом у момент виключення насоса. Герметичність цього ущільнення досягається за допомогою двох конічних поверхонь – подовженої втулки робочого колеса 2 і втулки 5. Щільне прилягання конічних поверхонь цих втулок забезпечується за допомогою пружини 4. У момент пуску насоса вал трохи переміщується вліво і ущільнюючі поверхні відходять одна від одної, розмикаючи стояночне ущільнення.

Рис. 3.19. Схема без сальникового насоса: 1 – корпус; 2 – робоче колесо;

3 – додаткове колесо; 4 – пружина; 5 – втулка

 

Всі деталі насоса, які стикаються з перекачуваною рідиною, виготовляються з антикорозійних матеріалів.

Заглибні насоси. Різновидністю безсальникового відцентрового насоса можна вважати заглибний насос (рис.3-20). Робоче колесо 1 укріплене на нижньому кінці вертикального вала 2 і занурено в перекачувану рідину. Привід насоса розміщений значно вище рівня рідини в приймальній ємкості. Рідина засмоктується через патрубок 3 і подається по напірних трубах 4, на яких підвішений корпус насоса.

Рис. 3.20. Схема заглибного насоса: 1 – робоче колесо; 2 – вал; 3 – всмоктуючий патрубок; 4 – напірні труби; 5 – підшипник

 

Герметичні насоси. Ці насоси застосовують для перекачування хімічно агресивних і токсичних рідин. Робоче колесо 1 такого насосу (рис. 3-21) встановлене безпосередньо на валу асинхронного електродвигуна (який розміщений в корпусі 6), ротор 2 якого занурений в перекачуючу рідину. Ротор відділений від статора 3 герметичним екраном 4 – циліндровою обгорткою з немагнітної нержавіючої сталі. Перекачуюча рідина слугує змазкою для підшипників 5 ротора і одночасно охолоджує його.

Рис. 3.21. Схема герметичного насоса: 1 – робоче колесо; 2 – ротор електродвигуна; 3 – статор електродвигуна; 4 – екран; 5 – підчипники; 6 – корпус

 

У герметичних насосах із екранованим електродвигуном збільшуються електричні втрати і знижується ккд двигуна, проте досягається повна герметичність, яка неможлива в насосів із сальниковими ущільненнями. Герметичні насоси надійні в експлуатації (особливо при підвищених тисках на стороні всмоктування) і знаходять все більш широке застосування в хімічній промисловості.

Насоси з екранованим електродвигуном відносяться до насосів із герметизацією по внутрішньому контуру, в яких в робочу рідину занурений тільки ротор електродвигуна.

Існують конструкції герметичних насосів, у яких герметизація здійснюється по зовнішньому контуру шляхом заповнення всієї порожнини електродвигуна рідиною. У насосів цього типу ротор і статор занурені в перекачуюче середовище. Інколи порожнину ротора і статора заповнюють нейтральним газом, а зануреним і рідину залишають тільки робоче колесо. Застосування інертного газу запобігає від руйнування ізоляції статора і ротора, проте погіршує відведення виділяю ого під час роботи електродвигуна тепла.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)