АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Облік використання робочого часу

Читайте также:
  1. E. Використання антисептичних засобів
  2. III. Облік і контроль наявності та руху запасів в місцях їх зберігання
  3. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  4. V. Облік амортизації основних засобів
  5. V. Облік зменшення та відновлення корисності нематеріальних активів
  6. V. Особливості обліку деяких запасів
  7. V. РЕЖИМ РОБОТИ, ТРИВАЛІСТЬ РОБОЧОГО ЧАСУ ТА ВІДПОЧИНКУ
  8. V. Робочий час і його використання
  9. VI. Облік ремонту та поліпшення основних засобів
  10. VII. Використання міжнародного фактору в інтересах інноваційного розвитку економіки України
  11. VIII. Облік вибуття основних засобів
  12. Автоматизація обліку праці та заробітної плати

Методичні рекомендації

 

з дисципліни “Бухгалтерський облік”

до вивчення теми:

“Облік праці і заробітної плати”.

Для спеціальності

№ 5.050202 "Організація виробництва"

 

 

  Розробила викладач __________Павлик А.Й. "___"__________2004р.

 

Тернопіль - 2004

 

ВСТУП.

Облік праці та заробітної плати займає одне з центральних місць у всій системі обліку на підприємстві.

Найважливішими задачами обліку праці та заробітної плати є:

· у встановлені строки здійснювати розрахунки з персоналом підприємства по оплаті праці (нарахування заробітної плати та інших виплат, сум по утриманню та видачі на руки;

· -своєчасно та правильно відносити на собівартість продукції (робіт, послуг) суми нарахованоі заробітної плати та відрахувань органам соціального страхування, Пенсійному фонду;

· -збирати та групувати показники по праці та заробітної плати для складання необхідної звітності, а також для розрахунків з органами соціального страхування, Пенсійним фондом, соціального страхування на випадок безробіття.

Організація оплати праці на підприємствах визначається діючими формами оплати праці (погодинною та відрядною), а також законодавством про працю.

У діловодстві підприємства мають бути нормативні документи, що регулюють порядок нарахування заробітної плати:

v штатний розклад – документ, в якому встановлено перелік посад і окладів на певний період;

v розцінки і норми;

v договори підряду (на виконання разових робіт);

v інші трудові договори (контракт);

v накази та розпорядження (на виплату премій, доплат, матеріальної допомоги);

v колективний договір.

 

При вивченні даної теми студенти повинні ознайомитись з порядком нарахування заробітної плати і відрахувань від неї для робітників погодинної і відрядної формах оплати праці.

 

ПЛАН.

1.Облік використання робочого часу.

2.Форми,системи і види заробітної плати.

3.Нарахування і відрахування заробітної плати. Розрахунково-платіжна

відомість.

4.Порядок видачі заробітної плати.

5.Облік заробітної плати в системі рахунків.

6.Контрольні питання.

7.Перелік посилань.

 

 

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ.

Облік використання робочого часу.

Облік використання робочого часу, а також контроль за станом трудової дисципліни на підприємствах здійснюється табельним обліком (ф.П-12; ф. П-13).

При прийомі на роботу кожному працівнику присвоюється табельний номер, а в трудовій книжці робиться позначка про його зарахування на підставі наказу керівника підприємства.

На кожного працівника у відділі кадрів відкривають особисту картку, в якій зазначають необхідні анкетні дані про працівника і всі зміни, що відбуваються в його роботі. Бухгалтерія кожному працівникові відкриває особову картку.

У табель включають всіх постійних і тимчасових працівників, що знаходяться у списковому складі підприємства.Табель складається в одному екземплярі табельним майстром, підписується керівником підрозділу і передаеться у розрахунковий відділ бухгалтеріі.

Ведеться табель окремо по кожному цеху і відділу. Відмітки у табелі про кількість відпрацьованих годин кожним працівником, неявки на роботу повинні бути зроблені тільки на підставі документів, оформлених належним чином (листки непрацездатності, листки простоїв, довідки про виконання державних і громадських обов’язків, наказ про відрядження та інші). Для заповнення табеля звичайно вводяться умовні позначення: К-відрядження, В-відпустка, ВШ-вихідний, ПР-прогул, Х-хвороба, Р-робочі дні, А-відпустка без збереження заробітної плати (додаток 1).

На деяких підприємствах табельний облік спрощений, і у табель відзначають лише відхилення від нормального продовження робочого дня (запізнення, прогули), неявки на роботу із зазначених причин (відпустка, відрядження), понаднорові роботи та інші.

У цьому випадку по закінченню місяця підраховують загальний календарний фонд робочого часу, часу невиходів та інших втрат.Із загального календарного фонду відраховують усі витрати і отримують фактично відпрацьований час. Наприкінці місяця дані табелів підсумовуються по кожному працівнику, а також по цехах і відділах і передаються до бухгалтерії. Ці дані необхідні для контролю за використанням робочого часу, для нарахування заробітної плати працівникам за звітний період, для складання звіту з праці.

Норма робочого часу (40 годин на тиждень) розповсюджується на всі категорії працівників, крім тих, для яких законодавством встановлена скорочена тривалість робочого часу незалежно від того, чи є вони постійними, сезонними або тимчасовими працівниками.

Скорочена тривалість робочого часу встановлюється для визначених категорій працівників:

-у віці від 16 до 18 років-36 годин на тиждень;

-у віці від 15 до 16 років та учнів від 14 до 15 років, що працюють під час канікул -24 години на тиждень;

- зайнятих на роботах з небезпечними умовами праці - не більше 36 годин на тиждень та інші.

При скороченій тривалості робочого часу оплата здійснюється як за повний робочий час.

Для окремих категорій працівників може встановлюватися ненормований робочий день, при якому у випадку виробничої необхідності допускається виконання роботи зверх нормативної тривалості робочого часу без додаткової оплати або компенсації відгулом. Ненормований робочий день може встановлюватися для керуючого, адміністративно-управлінського, технічного персоналу; для осіб робочий час яких у зв’язку з особливостями умов їх праці не піддається точному обліку. Ненормований робочий день не повинен розповсюджуватися на робочих.

Тривалість робочого дня, дні відпочинку передбачаються графіком виходу на роботу.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)