АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розкрити зміст видів інновацій, запропонованих Шумпетером

Читайте также:
  1. III. ОПЛАТА ПРАЦІ, ВСТАНОВЛЕННЯ ФОРМИ, СИСТЕМИ, РОЗМІРІВ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ Й ІНШИХ ВИДІВ ТРУДОВИХ ВИПЛАТ
  2. III. Основний зміст роботи
  3. III. Основний зміст роботу
  4. IV. Діяльнісна змістова лінія
  5. V. ЗМІСТ ВИХОВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  6. V. Зміст навчального матеріалу
  7. V. Зміст теми заняття.
  8. V. Зміст теми попереднього заняття.
  9. VI. ЗМІСТ ЛЕКЦІЙНОГО МАТЕРІАЛУ
  10. VIII. Регламент проведення змагань з окремих видів спорту
  11. Аналіз собівартості окремих видів продукції
  12. Анотований зміст

Класифікація інновацій по ефективності за значенням наслідків та охопленням частки ринку. Навести приклади

За значенням наслідків та охопленням частки ринку — локальні, регіональні, державного та міжнародного значення.

Вивчення та аналіз інновацій за такими ознаками допоможе підприємству визначитися з джерелами фінансування інноваційної діяльності (складання бізнес-плану), розробити систему стимулювання (соціальна та матеріальна мотивація праці на різних рівнях менеджменту), побудувати економічні механізми та організаційні форми управління, змоделювати поведінку підприємства щодо реалізації своєї інноваційної продукції на ринку.

Необхідність комплексного підходу до створення та впровадження інноваційної діяльності спонукає розвиток науково-технічного прогресу. Нині між наукою та виробництвом встановлено прямий зв'язок, на основі якого наукові знання, ідеї та технічні розробки втілюються у виробництво. Із впровадженням нової техніки, технологій виникає потреба:

• у вдосконаленні на науковій основі методів управління та організації виробництва і праці;

• підвищенні знань, навичок та кваліфікації кадрів;

• вдосконаленні системи ціноутворення, оцінки ефективності виробництва тощо.

При впровадженні інженерних рішень на будь-якому підприємстві необхідно володіти знаннями з економіки, соціології, математики. Це дасть змогу повністю використовувати досягнення науково-технічного прогресу, що, зрештою, характеризує також ступінь розвитку науки і техніки та практичне втілення розробок задля вирішення проблем підприємства.

Також наведена типологія дає можливість точніше ідентифікувати кожне нововведення, оцінити співвідношення різних типів нововведень у різних сферах суспільного життя, виявити динаміку та тенденції змін цих співвідношень у різні періоди розвитку й одержати свого роду діагностику інноваційного стану господарства, що може бути основою подальшого планування інноваційного розвитку.

 

Класифікація інновацій по масштабам впливу, по принципу відношення до свого попередника. Навести приклади

За принципом відношення до свого попередника інновації підрозділяються на:

- що заміщують (припускають повне витіснення застарілого продукту новим і тим самим забезпечення більше ефективного виконання відповідних функцій);

- що скасовують (виключають виконання якої-небудь операції або випуск якого-небудь продукту, але не пропонують нічого замість);

- поворотні (мають на увазі повернення до деякого вихідного стану у разі виявлення неспроможності або невідповідності нововведення новим умовам застосування);

- відкриваючі (створюють кошти або продукти, що не мають порівнянних аналогів або функціональних попередників);

- ретровведення (відтворюють на сучасному рівні способи, форми й методи що вже вичерпали себе давно).

Розкрити зміст видів інновацій, запропонованих Шумпетером

Й. Шумпетер об’єктом свого дослідження зробив науково-технічний та технічно-економічний прогрес і на цій основі відкрив та обґрунтував якісно новий тип економічного розвитку – інноваційний. Заслуга у тому, що він створив цілісну теорію інноваційного типу розвитку. Саме він запровадив у наукове використання категорію «інновація», розуміючи під цим не просто нововведення, а зміну технології виробництва, доводячи, що інновацією є не кожне нововведення, а лише таке, яке зумовлює вдосконалення технології, її перехід на новий, вищий ступінь розвитку.

За Й. Шумпетером виділяють п’ять типів інновацій:

- виробництво невідомого споживачам нового продукту з якісно новими властивостями;

- впровадження нового засобу виробництва, в основу якого не обов’язково покладено нове наукове відкриття, а може бути застосований новий підхід до комерційного використання продукції;

- освоєння нового ринку збуту галуззю промисловості країни, незважаючи на те, чи існував цей ринок раніше, чи ні;

- залучення нових джерел сировини та напівфабрикатів незалежно від того, чи існували раніше ці джерела, чи ні;

- введення нових організаційних та інституціональних форм, наприклад, створення монопольного стану чи послаблення монопольного становища іншого підприємства.

Узагальнюючи цю класифікацію, можна стверджувати, що в перших двох пунктах інновація виступає у формі продукту, а в решті – як процес. Це виявляється у практиці господарювання: «інновація – продукт», «інновація - процес», між якими існують тісна взаємодія та взаємозалежність.

Й. Шумпетер розрізняв поняття «винахід», «дослідження і розробки» та «інновація». Він вважав, що винахід – це ідеї, які є корисними для бізнесу, але не обов’язково використовуються; дослідження і розробки – це науково-технічна діяльність, яка проводиться у виробництві і в державних чи громадських установах; інновації – це комерційне впровадження нової продукції чи нових засобів виробництва.
Створення Й. Шумпетером теорії якісно нового інноваційного типу розвитку є визначним внеском, о докорінно змінив традиційні уявлення про економічний розвиток та економічне зростання.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)