АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Джерела інформації для проведення аналізу господарської діяльності

Читайте также:
  1. A. Internet-джерела
  2. II. Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності
  3. II. Мотивація навчальної діяльності школярів
  4. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  5. III. Витрати діяльності
  6. IV. Мотивація навчально-трудової діяльності.
  7. IV. ПОРЯДОК УТВОРЕННЯ І ДІЯЛЬНОСТІ СТАТУТНИХ ОРГАНІВ
  8. IV. Складіть список КК зарубіжних держав, які перекладені на українську чи російську мову, вкажіть джерела, в яких вони опубліковані.
  9. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  10. LSB-метод (Least Significant Bits) приховування інформації
  11. V. ЗМІСТ ВИХОВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  12. VIII. ГАРАНТІЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОФСПІЛКОВИХ ОРГАНІВ ТА ІНШИХ ПРЕДСТАВНИЦЬКИХ ОРГАНІВ ПРАЦІВНИКІВ

Для оцінки діяльності суб’єктів господарської діяльності необхідно зібрати інформаційні дані і підготувати їх до використання.

Інформація – це впорядковані повідомлення про господарські процеси і явища, що відбуваються, сукупність певних даних і знань про них.

Інформація може бути виражена літерами, цифрами, символами.

Принципи ефективної інформації:

- єдність інформації;

- оперативність;

- з’ясування інформаційної потреби та способів найефективнішого її задоволення;

- об’єктивність відображення господарських процесів.

Розрізняють два види інформації:

- економічна інформація (сукупність відомостей про стан економіки підприємства);

- виробнича (обмежена рамками технології і натуральних виробничих показників).

Основними джерелами інформації є:

 
 

 

 

Рис 3.1.Джерела інформації

До планових джерел інформації відносять нормативні, прогнозні, кошторисні, проекті, договірні та інші, передбачувані на майбутнє показники, дані, одержані в маркетингових дослідженнях.

Облікові джерела даних базуються на записах бухгалтерського обліку, статистичного, оперативно-технічного, первинної документації, реєстрів обліку, переписів, спостережень і обстежень, оперативних зведень.

Звітні (бухгалтерські, статистичні, оперативні) джерела інформації – це вся сукупність місячних, квартальних і річних звітів, разові статистичні звіти, згідно із затвердженими Міністерством статистики формами і строками подання.

Позаоблікові джерела інформації включають матеріали обстежень, перевірок, анкетування, розпоряджень, постанов, публікацій з різних аспектів діяльності клієнтів (правові, маркетингові, економічні, соціально-політичні, морально-етичні та ін.), дані про виставки, огляди, презентації, проведені клієнтом або з його участю, дані рекламних буклетів, відеофільмів, інших рекламних матеріалів.

Позаоблікова інформація може бути одержана від інших банків, податкової інспекції, органів арбітражного суду, членів колективу підприємства, партнерів досліджуваного підприємства.

В умовах переходу до ринку зростає значення додаткової інформації, зокрема – матеріалів конференцій, біржових торгів, ярмарків, преси, радіо, телебачення. Багато інформації можна отримати від спеціалізованих фірм, які на комерційній основі надають її клієнтам.

Аналіз ставить перед інформацією низку вимог (Рис. 3.2).

Повнота даних (необхідно володіти інформацією по всіх об’єктах, підрозділах, за всіма показниками, що відображають їх діяльність, з тим, щоб на їх основі провести детальний аналіз).

Достовірність даних (вони повинні адекватно відповідати дійсному стану справ, реально відображати стан об’єкта).

Достовірність інформації забезпечується застосуванням способів її контролю, обліковими перевірками, періодичними ревізіями, аудиторськими висновками, системою відповідальності.

Оперативність (інформація в будь-який момент має бути підготовленою для використання в аналізі господарської діяльності).

Умовою оперативності є скорочення часу між господарськими операціями і відображенням їх в облікових реєстрах. Цьому сприяє механізація збирання, зберігання, передачі, пошуку та опрацювання інформації.

Порівнянність даних звіту щодо показників плану та минулих періодів дає змогу опрацьовувати інформацію, аналізувати її і забезпечує достовірність оцінки показників.

Неперервність інформації (випливає з умов організації управління господарськими процесами, а також з потреби в скороченні часу між виникненням негативних відхилень та їх усуненням).

Адаптивність інформації (означає зведення відповідних показників за структурними підрозділами підприємства і періодами).

Перед тим, як використовувати інформацію для аналізу, її необхідно перевірити. Здійснюється формальна (технічна) і суттєва (логічна) перевірки.

Перспективність інформації (для аналізу потрібна не тільки ретроспективна, а й прогнозна інформація, яка дає можливість оцінити минулі результати та управлінські рішення з урахуванням можливої перспективи регулювання господарського процесу).

Рис. 3.2. Вимого до інформації

 

Формальна (технічна) перевірка складається з таких елементів:

- узгодженість взаємних величин;

- узгодженість показників у різних формах звітності;

- відповідність і наступність цифр, перенесених з попередніх періодів та з інших документів;

- перевірка арифметичних сум, підсумків;

- правильність оформлення документів щодо наявності і заповнення реквізитів.

Суттєва (логічна) перевірка встановлює:

- доброякісність інформації;

- відповідність об’єктивній дійсності;

- можливість використання для аналізу.

Особливий інтерес для аналізу господарської діяльності становить система маркетингової інформації (СМІ) – набір досконалих методів аналізу маркетингових даних і проблем маркетингу. Основу аналізу становлять статистичний банк – сукупність сучасних методик статистичного опрацювання інформації та банк моделей – набір математичних моделей, що сприяють прийняттю оптимальних управлінських рішень учасниками ринку.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)