АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Повторення раніше вивченого матеріалу

Читайте также:
  1. I. Сприйняття нового матеріалу.
  2. II. Закріплення вивченого матеріалу
  3. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ
  4. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  5. IV. Вивчення нового матеріалу.
  6. IV. Сприйняття й засвоєння учнями навчального матеріалу.
  7. V. Вивчення нового матеріалу.
  8. V. Вивчення нового матеріалу.
  9. V. Вивчення нового матеріалу.
  10. V. Вивчення нового матеріалу.
  11. V. Вивчення нового матеріалу.
  12. V. Вивчення нового матеріалу.

Хід уроку.

Організація учнів.

Добрий день, діти (витримую паузу) сідайте. Поки ви будете повторювати домашнє завдання я відмічу відсутніх і призначу чергових.

 

Повторення раніше вивченого матеріалу.

Усне опитування.

(питання до учнів типу де можна на практиці застосувати ці знання, в якій професії вони використовуються та інші).

3.Вивчення нового матеріалу. Ви знаєте, що життя сучасної людини насичене найрізноманітнішими графічними зображеннями, їх мова не знає кордонів, адже вона однаково зрозуміла всім людям, незалежно від того, якою мовою вони розмовляють. Креслення пересилаються з одного заводу на інший, з країни в країну. Людина будь-якої спеціальності, яка вміє читати креслення, зрозуміє їх, вивчить за ними будову найскладнішої машини. Проте креслення потрібні не тільки в техніці, за ним зводять житлові будинки, будують греблі, прокладають дороги. За кресленням виготовляють одяг і меблі, шиють взуття, озеленюють села і міста. А щоб це все вміти робити треба не тільки вміти виконувати ту чи іншу креслярську роботу, а потрібно вміти робити і аналіз графічних зображень, використовувати геометричні побудови, вміти ділити відрізок, коло і кут на рівні частини.

Тож, сьогодні ми на уроці і розглянемо тему, яка так і називається: ”Аналіз графічного складу зображень на кресленні. Використання геометричних побудов при виконанні креслень предметів. Поділ відрізка, кола і кута на рівні частини”

Під час креслення деталей, побудови розгорток поверхонь вам доводиться виконувати різні геометричні побудови, наприклад ділити на рівні частини відрізки і кола, будувати кути, виконувати спряження та ін.

Контури зображень предметів на кресленнях являють собою плоскі фігури, утворені прямолінійними та криволінійними відрізками. Прямолінійні відрізки можуть зображувати сторони різних геометричних фігур і бути паралельними, перпендикулярними чи утворювати між собою різні кути. Криволінійні відрізки найчастіше є дугами кіл.

Побудова фігури контура зображення на кресленні зводиться до виконання окремих геометричних побудов. Кожна геометрична побудова визначає взаємне положення кількох елементів контура зображення. Найчастіше на кресленнях виконують побудову геометричних фігур, поділ відрізків, кутів і кола на рівні частини, побудову відрізків прямих при заданому їх взаємному розміщенні. Деякі з цих побудов вам уже відомі з уроків математики (наприклад, побудова геометричних фігур).

Перш ніж почати виконувати креслення, треба з’ясувати, які геометричні побудови слід застосувати на ньому.

 

ВИЗНАЧЕННЯ ГЕОМЕТРИЧНИХ ПОБУДОВ, НЕОБХІДНИХ ДЛЯ ВИКОНАННЯ КРЕСЛЕННЯ, НАЗИВАЮТЬ АНАЛІЗОМ ГРАФІЧНОГО СКЛАДУ ЗОБРАЖЕННЯ.

В основу цього аналізу покладено розчленування процесу побудови контура зображення на окремі геометричні побудови.

Розглянемо приклад. На рисунку показано зображення контура плоского предмета. Щоб накреслити його, необхідно виконати такі побудови:

- провести дві взаємно перпендикулярні центрові лінії;

- провести два концентричних кола діаметром;

- провести дві вертикальні лінії на відстані;

- провести лінію, паралельну горизонтальній центровій лінії;

- поділити коло діаметром на три рівні частини;

- провести три кола.

Визначення побудов, з яких складається контур зображення, полегшує виконання креслення.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)