АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Висновки та пропозиції

Читайте также:
  1. Аналіз змін у пропозиції й у розмірі (обсязі) пропопзиції: Чинники пропозиції.
  2. АНАЛІЗ РЕЗУЛЬТАТІВ І ВИСНОВКИ
  3. Взаємодія попиту і пропозиції. Ринкова рівновага
  4. ВЗАЄМОДІЯ ПОПИТУ ТА ПРОПОЗИЦІЇ
  5. Визначення й обґрунтування вибору проблеми мешканців Харківської області, для вирішення якої слід розробити пропозиції до регіональної політики
  6. Висновки
  7. ВИСНОВКИ
  8. Висновки
  9. Висновки
  10. ВИСНОВКИ
  11. Висновки
  12. Висновки

 

Структура витрат на виробництво продукції включає в себе групи витрат за різними видами класифікацій. Так, за видами витрати класифікуються за економічними елементами та за статтями калькуляції. Під економічними елементами витрат розуміють сукупність економічно однорідних витрат у грошовому виразі за їх видами (це групування дозволяє відповісти на запитання, скільки витрачено на даний об'єкт). Класифікація за економічними елементами операційних витрат відображається у фінансовій звітності (форма №2, розд.ІІ „Елементи операційних витрат”).

Статті калькуляції"показують", як формуються витрати для визначення собівартості продукції - одні витрати показуються за їх видами (елементами), інші - за комплексними статтями (мають декілька елементів). При цьому один елемент ви­трат може бути присутнім у кількох статтях калькуляції.

Мета аналізу структури витрат на виробництво продукції полягає у виявленні можливості раціонального використання виробничих ресурсів, інформаційному забезпеченні та всебічній оцінці досягнутих результатів щодо оптимізації витрат, обґрунтуванні управлінських рішень.

Проведений в роботі аналіз основних показників діяльності досліджуваного підприємства ТОВ “Бріз-Т” показав, що обсяг реалізації продукції та валовий дохід підприємства зросли в динаміці, що свідчить про ефективність його основною діяльності з виробництва рибних продуктів.

Загальні витрати підприємства на виробництво у 2010 році були більшими за рівень 2009 року на 693 тис.грн. Найбільшу питому вагу у структурі витрат на виробництво протягом досліджуваного періоду займали матеріальні витрати: 79,79% у 2009 році та 76,87% у 2010 році. Зросла в часі частка витрат на оплату праці: з 7,22% до 9,31% в загальній структурі операційних витрат досліджуваного підприємства. Частка витрат на соціальні заходи також незначно зросла. Досить значні темпи росту в 2010 році показали амортизаційні витрати, але їх питова вага зросла незначно: з 1,09% в 2009 році до 1,67% у 2010 році. Натомість частка інших операційних витрат в динаміці зменшилася на з 9,62% у 2009 році до 9,14% в 2010 році.

В динаміці зменшення питомої ваги спостерігається по матеріальних затратах (скорочення матеріаломісткості) та по інших операційних витратах, а зростання питомої ваги відмічається по амортизації, по витратам на оплату праці й по відрахуванням на соціальні заходи.

Структура статей калькуляції матеріальних затрат в динаміці суттєво не змінилася. Так, основну частку матеріальних витрат складає сировина та матеріали, на долю яких припадає: в 2009 році – 82,95%, в 2010 році – 83,77%. При цьому в динаміці має місце зменшення енергомісткості виробництва та скорочення частки витрат палива в загальній структурі матеріальних затрат на виробництво продукції.

Структура статей калькуляції інших операційних витрат також майже не змінилася в динаміці.

Основну їх частку складає оплата послуг, що надаються сторонніми підприємствами та організаціями. (69,22% та 68,08% в 2009 та 2010 роках відповідно). Зростає в динаміці й частка витрат на оренду, а також частка витрат, пов’язаних зі сплатою податків, зборів та інших обов’язкових платежів. Найменша частка в структурі інших операційних витрат ТОВ “Бріз-Т” належить витратам, що пов’язані з відрядженнями.

В цілому, проведений аналіз структури витрат ТОВ “Бріз-Т” показав, що в динаміці має місце зниження матеріаломісткості продукції, зокрема й енергомісткості та паливомісткості виробництва. Натомість трудомісткість виробництва в динаміці зростає, що супроводжується також ростом відрахувань на соціальні заходи. Отже, слід вживати заходів з підвищення продуктивності праці й зменшення затрат праці на виробництво продукції.

 

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)