АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Наведення і розкриття витрат

Читайте также:
  1. Аналіз матеріальних витрат.
  2. Аналіз непрямих витрат.
  3. Аналіз прямих матеріальних витрат.
  4. Виконання спеціального завдання з попередження чи розкриття злочинної діяльності організованої групи або злочинної організації
  5. Виконання спеціального завдання з розкриття злочинної діяльності організованої групи чи злочинної організації
  6. Зміст і складання кошторису витрат. Визначення повної собівартості.
  7. Класифікація витрат.
  8. Порівняння цін, отриманих при різних способах розподілу прямих витрат.
  9. Розкриття інформації про податкові різниці
  10. Розкриття інформації про фінансові інвестиції у примітках до фінансової звітності
  11. Розкриття інформації про фінансові інструменти у примітках до фінансової звітності

Наведення та розкриття витрат підприємства здійснюється у фінансовій звітності, Положенні про облікову політику. При розкритті витрат у фінансовій звітності надається інформація, яка є суттєвою для користувачив фінансової звітності.

Згідно П(С)БО 1 “Загальні вимоги до фінансової звітності” витрати – це зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, які призводять до зменшення власного капіталу.

До витрат відносять:

· списання матеріалів у виробництво, для ремонту основних засобів, на адміністративні витрати;

· нарахування амортизації;

· списання основних засобів, МШП, нематеріальних активів та інших активів, що стали непридатні;

· заробітна плата, податки, обов’язкові платежі;

· штрафи, пені;

· відрахування на обов’язкове добровільне страхування;

· транспортні витрати;

· витрати від знецінення запасів;

· благодійні внески та інші витрати.

Для перевірки правильності наведення та розкриття витрат сформуємо таблицю 3.5.1.

Таблиця 3.5.1

Наведення та розкриття витрат.

№ п/п Елементи витрат Нормативний документ, що є підгрунтям для вибору Відображено в обліковій політиці “+” – так; “-“ – ні
  Собівартість реалізованих послуг, робіт П(С)БО 16 “Витрати” -
  Загальновиробничі витрати П(С)БО 16 “Витрати” +
  Адміністративні витрати П(С)БО 16 “Витрати” +
  Інші витрати П(С)БО 16 “Витрати” +
  Інші витрати операційної діяльності П(С)БО 16 “Витрати” +

 

Для наведення і розкриття витрат у фінансовій звітності скористаємось “звітом про фінансові результати діяльності” (додаток А), більш конкретніше адміністративні витрати наведені і розкриті у “Звіті про адміністративні витрати діяльності” (додаток Б) та про витрати послуг у “Звіті про надання послуг та фінансові результати діяльності” (додаток В).

Витрати на постачання природного газу наведені і розкриті у “Розрахунку тарифу на постачання природного газу” (додаток Г) та витрати на транспортування природного газу наведені і розкриті у “Розрахунку тарифу на транспортування газу” (додаток Д).

Підприємство користується планом рахунків розробленим НАК “Нафтогаз України” (додаток Л). Саме в ньому передбачено перелік витрат підприємства, а також системою НАК “Нафтогаз України” розробляються всі нормативні акти, що стосуються ведення обліку.

При перевірці наявності і розкриття виявлено, що “Положенням про облікову політику” не передбачено перелік витрат, що відносяться до певного виду витрат. Та цей перелік витрат відображено у Наказі “Про затвердження Методичних рекомендацій з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг)”.

При перевірці аналітичного переліку витрат у “Звіті про адміністративні витрати діяльності” по ВАТ “Івано-Франківськгаз” (додаток Б) визначено визначено помилку: відсотки за кредит (в сумі 61000 грн.) віднесено до адміністративних витрат.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)