АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Здійснення касових операцій із застосуванням платіжних карток

Читайте также:
  1. III етап. Перевірка господарських операцій по суті
  2. VI. Напрями, операційні цілі та заходи з їх реалізації
  3. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  4. Адаптація операційної системи до зміни її завантаження за критеріям витрат
  5. АЛГОРИТМ ДІЇ АДМІНІСТРАЦІЇ ТА ЗАСТУПНИКА ДИРЕКТОРА З ВИХОВНОЇ РОБОТИ ЗАКЛАДУ ОСВІТИ ПІД ЧАС ЗДІЙСНЕННЯ ПЕРЕВІРКИ ФАХІВЦЯМИ СЛУЖБИ У СПРАВАХ ДІТЕЙ
  6. Аналіз ефективності лізингових операцій
  7. Аналіз та оцінка ефективності експортних операцій
  8. Аналіз та оцінка ефективності імпортних операцій
  9. Анкета вивчення процедур контролю операцій з запасами
  10. Бази оподаткування ПДВ окремих господарських операцій
  11. Бухгалтерський облік бартерних операцій
  12. В платіжних системах

Операції з унесення на рахунки та отримання з рахунків готівкових коштів за допомогою платіжних та інших карток здійснюються згідно з правилами внутрішньодержавних і міжнародних платіжних систем, а також відповідними нормативно-правовими актами через каси банку або банкомати.

Банкомат – це пристрій для автоматизованого касового самообслуговування клієнтів. Банкомати входять до системи автоматизації банків і застосовуються з метою:

• скорочення поточних витрат банків на ведення касових операцій;

• розширення спектра банківських послуг для клієнтів;

• розширення частки банку на ринку роздрібних послуг.

Сучасні банкомати можуть виконувати такі операції:

• інформувати клієнтів про стан їхніх рахунків;

• видавати готівку з рахунків;

• приймати готівку для розміщення на рахунках клієнтів;

• приймати готівку для погашення позичок;

• приймати доручення про переведення грошей з одного рахунка клієнта на інший та ін.

Надання банкоматами вказаних послуг здійснюється за допомогою платіжних ідентифікаційних карток та ПІН-кодів клієнтів. Банкомати можуть встановлюватись як на території банку, так і за його межами.

Видача коштів із застосуванням платіжних карток виконується в межах їхнього залишку на рахунку клієнта чи витратного ліміту або його частки на відповідному картковому рахунку. За договором між клієнтом та комерційним банком про надання кредиту видача коштів може виконуватися в межах залишку коштів на рахунку або визначеного договором ліміту кредитування.

Після завершення операцій з видачі готівки або внесення її на рахунок клієнту видається відповідно оформлений документ на паперовому носії, який складається за місцем проведення операції та має містити реквізити, визначені відповідними нормативно-правовими актами. Чек банкомата може друкуватися і надаватися держателю платіжної картки за його вимогою.

У разі застосування банкоматів у внутрішньобанківських системах автоматизації касових операцій чек може не видаватися. У цьому разі обов’язково з періодичністю, визначеною в договорі між клієнтом і банком, клієнту надається виписка за операціями, здійсненими через банкомат.

Облік прибуткових та видаткових операцій, здійснених із застосуванням платіжних карток через касу банку, формування облікових документів та передавання інформації для відображення операцій на відповідних рахунках здійснюється засобами САБ.

У разі виконання касових операцій можуть застосовуватися САБ, що функціонують автономно. Інформація про здійснені у цих системах операції передається каналами зв’язку або через проміжні носії інформації.

Усі операції, що виконуються через касу банку, мають фіксуватися у протоколі (звіті) роботи САБ у формі, що не допускає зміни його змісту.

Порядок вилучення з обігу та передавання для дослідження сумнівних банкнот і монет. У разі виявлення сумнівних щодо справжності банкнот і монет під час приймання, видачі, оброблення грошових знаків національної та іноземної валюти банк має вилучити їх з оформленням довідки про вилучення та прийняття банкнот і монет для дослідження у трьох примірниках.

Банкам категорично забороняється повертати або тимчасово передавати клієнтам виявлені в них сумнівні щодо справжності банкноти або монети національної та іноземної валюти.

У разі виявлення в одного клієнта двох чи більше таких банкнот або монет банк має терміново по телефону та не пізніше, ніж наступного робочого дня письмово повідомити про це у правоохоронний орган за місцезнаходженням банку. До повідомлення в обов’язковому порядку має додаватися копія довідки про вилучення й прийняття банкнот і монет для дослідження.

Банки мають також приймати для проведення досліджень сумнівні банкноти і монети національної та сумнівні банкноти іноземної валюти, які пред’являються тільки з метою отримання висновку установи Національного банку України. Фізичні та юридичні особи, які пред’являють такі банкноти і монети до банку, заповнюють відповідну заяву. На підставі заяви оформляється довідка про вилучення і прийняття банкнот та монет для проведення досліджень у трьох примірниках.

Дослідження сумнівних банкнот і монет національної валюти здійснюється територіальними управліннями, Центральним сховищем та Департаментом готівково-грошового обігу. Дослідження сумнівних банкнот іноземної валюти здійснює Департамент готівково-грошового обігу. Банки надсилають сумнівні банкноти безпосередньо до Операційного управління Національного банку України. Дозволяється як виняток передавати банкноти на дослідження через територіальні управління Національного банку України.

Сумнівні банкноти і монети мають бути відправлені банками для проведення досліджень до відповідного територіального управління або Операційного управління не рідше, ніж один раз на три дні. Перед відправленням для дослідження сумнівних банкнот і монет банк складає їхній опис у чотирьох примірниках.

Дослідження сумнівних банкнот і монет проводиться безкоштовно протягом п’яти робочих днів з дня їхнього надходження до відповідної установи Національного банку України, якщо немає потреби у додатковому дослідженні іншою установою Національного банку України або банком-емітентом. За результатами досліджень сумнівних банкнот і монет установи Національного банку України оформляють акт про дослідження банкнот і монет.

Установи Національного банку України, які провели дослідження сумнівних банкнот і монет, мають забезпечити таке:

• проінформувати правоохоронні органи про виявлені підроблені банкноти і монети;

• повернути банкам згідно з результатами досліджень другі примірники описів банкнот і монет та надіслати разом з цими описами відповідні акти;

• у разі визнання банкноти або монети національної валюти неплатіжною повернути її банку разом з відповідно оформленими документами (банкноти повертаються із зазначенням з обох боків слова «НЕПЛАТІЖНА»);

• повернути банкам або зарахувати на їхні відповідні рахунки суму платіжних банкнот і монет національної валюти;

• повернути банкам справжні банкноти іноземної валюти незалежно від ступеня їхньої зношеності (Операційне управління через відповідні територіальні управління Національного банку України повертає банкам справжні банкноти).

Банки, які вилучили сумнівні банкноти і монети або прийняли їх для дослідження від фізичних та юридичних осіб за заявою, зобов’язані на підставі результатів досліджень:

• списати підроблені банкноти і монети з відповідних позабалансових рахунків;

• проінформувати пред’явників про результати досліджень та за їхнім бажанням ознайомити під розпис з відповідним актом;

• повернути пред’явникам справжні банкноти іноземної валюти або за їхнім бажанням прийняти для здійснення операцій з готівкою;

• повернути пред’явникам за їхньою вимогою неплатіжні банкноти і монети протягом шести місяців з дня їхнього прийняття для дослідження. Після закінчення цього терміну відповідна комісія проводить знищення неплатіжних банкнот і монет з оформленням відповідного акта.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)