АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розвиток теорії державного боргу

Читайте также:
  1. IV. ВПРАВИ НА РОЗВИТОК МОВЛЕННЯ
  2. VII. РОЗВИТОК САМОВРЯДУВАННЯ ТА СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ СТУДЕНТІВ
  3. А. ОСНОВИ ТЕОРІЇ ДЕРЖАВИ
  4. Абсолютний рівень цін з позицій кількісної теорії
  5. Альтернативні теорії вартості
  6. Аналіз витрат і ефективності діяльності суб’єктів державного сектору.
  7. Анотований перелік питань для тестового державного іспиту з навчальної дисципліни «Організація рекреаційних послуг»
  8. Б. ОСНОВИ ТЕОРІЇ ПРАВА
  9. Безспірне списання коштів державного бюджету для відшкодування (компенсації) шкоди, заподіяної фізичним та юридичним особам
  10. Безспірне списання коштів державного бюджету за бюджетною програмою для забезпечення виконання судових рішень та виконавчих документів
  11. Бюджетне повноваження Державного казначейства України.
  12. В другій половині ХХ ст. розвиток неомарксизму був стимульований низкою чинників об“єктивного характеру.

Сутність і класифікація державного боргу

Держ богр – це заборгованість держави кредитними операціями, зобов’язання щодо внутрішніх та зовнішніх позик, які залишаються після відрахування погашеної їх частини, а також це сума накопичених за попередні роки дефіцитів держ бюджету за мінусом їх позитивного сальдо.

Причини виникнення боргу: - введення війни;- мілітаризація країни; - надмірне розширення економічних функцій держави; - активне державне регулювання економіки, щодо фінансування держ програм.

Класифікаційні ознаки держ боргу:1) за сферою розміщ:- внутрішній-заборг Д п-мствам і населенню,що винекла в наслідок залуч їх коштів для виконан Д програм і замовлень шляхом випуску облігацій внутр Д позики та ін ЦП;-зовнішній–це борг уряду інозем державам, організаціям або фізичним чи юридичним особам.

2) залежно від ступеня охоплення держ боргових зобов’язань:

- капітальний- це сума заборгованості, термін платежу за яку ще не настав або сума всіх раніше випущених і не погашених на даний момент боргових зобов’язань;- поточний – це заборг. термін платежу за якою уже настав і вона включ сплату основної суми боргу в звіт періоді та сплата відсотків за обслугов капітал боргу.

3) залежно від одержувача кредитних ресурсів:

- прямий – це заборгованість яка є у розпорядженні уряду країни;

- умовний або гарантований- це борг, який залучають господарюючі суб’єкти під гарантії уряду держави.

4) залежно до позиції уряду Д щодо накопич боргу: -активний-виник в наслідок дискретних заходів уряду країни із залуч додатк коштів з метою впливу на нац економіку,стимул економічного зростання,створ сприятливих умов для бізнесу;- пасивний–борг,який виник шляхом фінансування поточний бюджет витрат, шляхом покриття дефіциту бюджету за рахунок залучених коштів.


Розвиток теорії державного боргу

Виділяють дві стійкі концепції до ролі державного боргу:

- перша – щодо ефективності зовн боргу зростання зовнішн боргу тільки тоді стає кабалою, коли залучені фонди пішли на поточні цілі й не привели до створ нової вартості і багатства. Зовн позики, залучені на фінансування об¢єктів промислового чи сільськогосподарського будівництва, тобто витрачені продуктивно, створять можливість повернути фонди з процентами, а залишок збільшить вартість і національне багатство.

- друга – державний борг є громадянським активом, складеним із фінансових активів усіх суб¢єктів ринку, тобто веде до підвищення попиту і ціни інших активів. Це становище особливо загострилося б під час зниження нових емісій корпорацій. Через це зайві заощадження мають бути залучені в інвестиції державних цінних паперів.

Існування теоретичних підходів до визначення державного боргу та сучасних реалій практики його формування потребують подальшого систематизованого вивчення, а також розробки на основі наукових обґрунтувань цілісної державної боргової доктрини. Дана розробка дасть можливість науково обґрунтувати економічну природу заборгованості держави; дослідити теоретичні положення, провести оцінку позицій наукових шкіл й індивідуальних поглядів окремих вчених щодо впливу цього явища на фінансову безпеку держави; здійснити комплексний аналіз практичних аспектів, виявити закономірності та основні тенденції формування заборгованості в Україні, зробити прогнозування її наслідків та перспектив у контексті макроекономічних детермінант розвитку держави.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)