АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Необхідність, сутність і призначення кредитних рейтингів

Читайте также:
  1. V. Призначення на військові посади, переміщення по службі. Атестування військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом
  2. А)3 год після прибуття товарів у пункт призначення та може корегуватися на підставі законодавчих актів
  3. Біржова угода: ознаки, сутність, зміст, класифікація
  4. Біржовий механізм ціноутворення. Формування цін на біржі. Структура елементів біржової ціни. Сутність та правила біржового котирування.
  5. Бланкові, опитувальні, рисункові і проективні психодіагностичні методики. Сутність і частота народження. Поняття про об'єктивно-маніпуляційних методиках
  6. Бюджетна класифікація: будова, роль і призначення видатків
  7. Бюджетна класифікація: будова, роль і призначення видатків
  8. В чому полягає сутність безпеки життєдіяльності людини?
  9. Видатки державного бюджету та їх призначення
  10. Види кредитних операцій
  11. Види опціонів: опціон-запит і опціон-пропозиція, їх сутність
  12. Визначення та сутність тестування.

Кредитний рейтинг – незалежна експертна оцінка спеціалізованого рейтингового агентства щодо ступеню кредитного ризику боргового зобов'язання, яка вказує на ймовірність непогашення цього зобов'язання. Виділяють:

1. Кредитний рейтинг емітентів: рейтинг держави та індивідуальний кредитний рейтинг емітента.

2. Кредитний рейтинг боргових зобов’язань.

Кредитний рейтинг емітентів – це поточний висновок, що характеризує рівень спроможності позичальника своєчасно та в повному обсязі виплачувати відсотки та основну суму за борговими зобов’язаннями.

В залежності від того, кому надається кредитний рейтинг можна виділити рейтинг держави та індивідуальний кредитний рейтинг окремого емітента.

Кредитний рейтинг держави отримують держави-емітенти боргових зобов’язань. Цей рейтинг виступає важливим чинником при прийняття іноземними інвесторами рішень щодо вкладання капіталу в економіку іншої країни. За обчислення кредитного рейтингу держави розглядаються політичні та економічні ризики. Індивідуальний кредитний рейтинг емітента – це висновок про загальну кредитоспроможність юридичної особи. На відміну від кредитного рейтингу окремого боргового зобов’язання, він не враховує характер і умови випуску конкретного зобов’язання, його статус у разі банкрутства, гарантів, страховку, та інші обставини, характерні для такого інструменту. Кредитний рейтинг боргових зобов’язань - рейтинг, що характеризує рівень кредитного ризику по окремим борговим зобов’язанням. Він являє собою поточну оцінку кредитоспроможності боржника стосовно конкретної емісії. Кредитний рейтинг боргових зобов’язань надається державним облігація, муніципальним облігаціям, облігаціям та векселям підприємств та фінансових компаній, облігаціям та депозитним сертифікатам банків, тощо.

Важливою умовою для обчислення рейтингу боргових цінних паперів є наявність інформації про платоспроможність емітента цих цінних паперів, обсяг та структуру його боргу, стабільність його грошових потоків тощо.

Залежно від ступеня ризику непогашення заборгованості усі цінні папери поділяються на групи починаючи з цінних паперів найвищої якості, які є найменш ризикованими, за ними стабільно сплачуються відсотки і повернення основної суми боргу гарантоване до цінних паперів нижчої якості, які мають надзвичайно низьку ймовірність погашення в майбутньому.

За строком прогнозу на які розповсюджується кредитний рейтинг виділяють:

- довгостроковий кредитний рейтинг (більше ніж один рік);

- короткостроковий кредитний рейтинг(до одного року).

В залежності від бази порівняння та сфери діяльності рейтингового агентства, яке надає рейтинг можна виділити: міжнародні кредитні рейтинги та національні. рейтинги.

Міжнародні рейтингові агентства надають міжнародні кредитні рейтинги емітентів чи окремих емісій, які дають оцінку кредитоспроможності боржника чи можливості виконувати конкретні фінансові зобов’язання в порівнянні з аналогічними показниками інших осіб чи зобов’язань інших країн. Вони дозволяють порівнювати рівень кредитного ризику між позичальниками не залежно від країни розташування.

Національні кредитні рейтинги (внутрішні) дають оцінку кредитоспроможності боржника чи можливості виконувати конкретні фінансові зобов’язання в порівнянні з аналогічними показниками інших позичальників чи зобов’язань в межах певної країни на внутрішньому ринку.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)