АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Предмет шкільної гігієни , її задачі і зміст

Читайте также:
  1. A. знания о предметной области, которые после их выполнения не изменяются
  2. D. Принципи виваженості харчування та поступового розширення обсягу харчових предметів, що споживаються
  3. I. ПРЕДМЕТ И ЗАДАЧИ
  4. III. В ЧЕМ СОСТОИТ ПРЕДМЕТ И ЗАДАЧА ФИЛОСОФИИ?
  5. III. ЗАДАЧІ
  6. III. Задачі
  7. L Перевірка виконання домашньої задачі.
  8. V2: Предмет, задачи, метод патофизиологии. Общая нозология.
  9. VII. Вирішіть задачі:.
  10. або схожих на них предметів
  11. Б. Задачі для самоконтролю
  12. Б. Задачі для самоконтролю

Із самої назви дисципліни видно, що ця наука займається гігієнічними проблемами дітей та підлітків. Ці проблеми стосуються величезного контингенту населення: діти віком до 18 років складають близько 20% населення країни. В порівняні з дорослими діти знаходяться в своєрідних умовах, тому гігієнічні принципи навчання і виховання не співпадають з принципами професійної праці і суспільного існування дорослого населення.

Головна особливість дітей і підлітків в тому, що на відміну від дорослих їх організм не досягнув ще повної зрілості, а знаходиться в процесі росту і розвитку.

Проблема росту і розвитку не стоїть ні перед якою другою галуззю гігієни і придає гігієні дітей і підлітків особливу специфіку. Організм дітей і підлітків більшою мірою піддається як негативному так і позитивному впливу факторів середовища. Гігієна дітей і підлітків – це комплексна наука, яка об’єднує всі галузі гігієни по відношенню до дітей віком до 18 років.

Зовнішні впливи на дитячий організм відбиваються не тільки на його функціональному стані в даний момент, а і дуже сильно впливають на його розвиток і подальше існування. Здоров’я дорослого населення в значній мірі залежить і визначається здоров’ям дітей. Збереження і укріплення здоров’я недостатні для дітей, Для них саме головне – сприятливий розвиток. Тому в гігієні дітей і підлітків кожен фактор середовища оцінюється по його впливу на розвиток дитини.

Гігієна дітей та підлітків – профілактична медицина, що вивчає умови життя та діяльності дітей, а також вплив цих умов на здоров’я і функціональний стан організму, що росте і розробляє наукові основи і практичні заходи, що направлені на збереження і укріплення здоров’я, підтримку оптимального рівня функцій і сприятливого розвитку організму дітей та підлітків.

Задача гігієни дітей і підлітків: не порушуючи природного процесу розвитку організму дитини, цілеспрямовано впливати середовищем і вихованням на формування здорової людини, вдосконалювати його функціональні і фізичні можливості.

Гігієна дітей і підлітків, як навчальна дисципліна, складається із наступних розділів:

1. Здоров’я дітей і підлітків.

2. Гігієна навчально-виховного процесу і режиму дня.

3. Гігієна фізичного виховання.

4. Гігієна трудового виховання

5. Гігієна харчування дітей і підлітків.

6. Гігієнічні основи проектування, будівництва, благоустрою і обладнання дитячих закладів.

7 Гігієнічне навчання та виховання.

8. Медичне та санітарно-епідеміологічне забезпечення.

Основний метод в гігієні дітей та підлітків – є метод природного гігієнічного експерименту. В доповнення до нього завжди застосовують лабораторні методи дослідження. Широко використовується також метод гігієнічного спостереження.

Шляхи розвитку гігієни дітей в нашій країні самобутні. Практичні поради щодо виховання здорових дітей знаходимо в пам’ятниках вітчизняної педагогіки і медицини Х1 – Х11 ст.(«Поучение Владимира Мономаха детям», «Медицинский трактат» його внучки). У ХУ – ХУ11 ст. розвиваються шкільно-гігієнічні ідеї та впроваджуються в життя санітарно-гігієнічні заходи: спорудження спеціальних будинків для шкіл, введення елементів чіткого навчального розпорядку, докладний кодекс особистої гігієни. У «Духовном регламенте» Феофана Прокоповича (1721) проголошено необхідність дотримання основних положень шкільної гігієни та встановлення в семінаріях посади шкільного лікаря. У кінці Х1Х на початку ХХ ст.. за ініціативою передових лікарів проводились обстеження стану здоров’я дітей і підлітків. На науковій основі вони встановили підвищену захворюваність дітей і стверджували, що шкільна премудрість, яку дістають учні, оплачується надто дорогою ціною втрати здоров’я. Була обґрунтована необхідність дитячої гігієни. З ініціативи О.П.Доброславіна в складі»Руського общества охранения народного здравиця» був організований відділ «Гігієна виховання і освіти».Ф.Ф.Ерісману ще з 1870 року належить ідеї та рекомендації щодо регламентування навчального навантаження учнів, профілактики перевтоми, короткозорості. Він розробив питання раціонального планування, природного та штучного освітлення класної кімнати, конструкцію шкільної парти. Велику увагу здоров’ю дітей-школярів приділяли видатні вчені Г.В.Хлопін, професор педіатрії Н.П.Гундобін, педагог К.Д.Ушинський, Н.А.Семашко.

Основним змістом шкільної гігієни є:

1. Розробка гігієнічних норм різних сторін життя школярів (диференційовано на кожному віковому періоді) з урахуванням анатомо-фізіологічних особливостей та функціональних можливостей організму, що росте.

2. Систематичний контроль за виконанням цих гігієнічних норм шляхом спостереження за станом здоров’я та фізичного розвитку учнів.

3. Організація та контроль за санітарним благоустроєм школи, гігієнічними умовами учбових занять, режимом дня та харчування школярів.

4. Фізичне виховання учнів.

5. Профілактика інфекційних захворювань.

Всі ці задачі тісно пов’язані з роботою вчителя. Від нього вимагається вміння використати знання гігієни для вирішення питань нормування навантажень при заняттях, умов їх проведення


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)