АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Умови вибору і компановки насосного обладнання

Читайте также:
  1. V. Розрахунок немеханічного обладнання.
  2. VIII. Шляхи, умови та очікувані результати реалізації Концепції формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  3. А). Теоретичні передумови.
  4. А). Теоретичні передумови.
  5. А). Теоретичні передумови.
  6. А). Теоретичні передумови.
  7. Аналіз використання виробничого обладнання
  8. Асортимент, показники якості і умови зберігання соняшникової та кукурудзяної рослинних олій
  9. Базисні умови контракту
  10. БЕЗПЕКА ВАНТАЖОПІДІЙМАЛЬНОГО ОБЛАДНАННЯ
  11. Бюджетне обмеження вибору споживача та його зміни під впливом зміни доходів та цін
  12. В нормах Особливої частини кримінального права передбачені умови звільнення від кримінального покарання за окремі види злочинів.

7.2 Для перекачки нафти і нафтопродуктів на СНН передбачається:

- насоси для основних і технологічних операцій (основні насоси), які забезпечують злив-налив вагонів-цистерн, налив суден, перекачку по трубопроводах та ін.;

 


С.18 ВБН В.2.2-58.1-94

 

- насоси для допоміжних операцій (допоміжні насоси), які забезпечують виконання зачистки залізничних цистерн, резервуарів, розфасовку і налив автоцистерн, бочок та ін. дрібної тари, внутрішні базові перекачки, а також створення підпору для нормальної роботи основних допоміжних насосів.

Основні насоси можуть бути використані для допоміжних операцій.

7.3 Вибір типів насосів повинен виконуватись в залежності від:

- густини, температури, щільності, пружності парів і корозійних властивостей нафти і нафтопродуктів;

- висоти всмоктування і підпору, що вимагаються;

- умов пожежовибухонебезпечності.

7.4 В якості основних насосів рекомендується застосовувати:

а) для рідин, які мають малу в’язкість (до 3×10-4 м2/с) при температурі перекачки - центробіжні насоси;

б) для рідин в’язкістю більше 3×10-4 м2/с при температурі перекачки - роторні, гвинтові, шестерінні, поршневі (електропривідні або парові).

Допускається застосування електропривідних поршневих насосів для перекачки легкозаймистих рідин при виконанні ними як основних так і допоміжних операцій.

В якості допоміжних насосів для малов’язких легкозаймистих рідин можуть застосовуватись самовсмоктуючі центробіжні насоси і центробіжні насоси в поєднанні з вакуум-насосами і поршневі насоси.

Застосування парових поршневих насосів для перекачки ЛЗР допускається у виключних випадках, тільки при відсутності електроенергії та інших особливих умовах установки насосів.

7.5 Насосні агрегати для перекачки малов’язких рідин на СНН, як правило, повинні установлюватись поза будівлями.

При установці поза будівлями насосних агрегатів для перекачки в’язких і високозастигаючих рідин, ці насоси повинні обладнуватись підігрівом, а при необхідності і теплоізоляцією, що виключають застигання рідин в корпусі насоса.

7.6 Продуктивність насосів для зливу-наливу залізничних цистерн визначається, виходячи з кількості залізничних цистерн в одній подачі з врахуванням діючих нормативних строків зливу (наливу) і часу на допоміжні операції.

7.7 Напір насосів, що вимагається, визначається гідравлічним розрахунком з врахуванням виконання передбачених проектом технологічних операцій в найбільш холодну пору року.

7.8 При використанні несамовсмоктуючих центробіжних насосів для верхнього зливу з залізничних цистерн або при малому перепаді відміток між рівнем рідини в резервуарі і віссю насоса повинні передбачатись пристрої, що забезпечують надійне всмоктування (вакуумнасоси, погружні, ежектори або інші пристрої).

7.9 При визначенні кількості насосів, необхідних для забезпечення перекачок, слід врахувати:

- режим перекачки;

- сортність нафти і нафтопродуктів, які перекачуються;

- збіг операцій по часу;

- вимоги по відношенню до безперебійної роботи;

- норми тривалості зливу (наливу).

Для перекачки етилованих нафтопродуктів слід встановлювати окремі насоси.

7.10 Для монтажу і ремонту агрегатів рекомендується передбачати:

а) при вазі вантажу, що переміщується, до 0,5 т – переносні триноги або монорельси з кішками і талями;

б) при вазі вантажу, що переміщується, 0,5 – 2 т – монорельси з кішками і талями;

 

ВБН В.2.2-58.1-94 С.19

 

в) при вазі вантажу, що переміщується, більше 2 т при спеціальному обгрунтуванні – пересувні кранбалки або інші підйомні механізми з ручним керуванням.

Примітка. Для підйому і переміщення насосних агрегатів в межах насосної допускається застосування пересувних підйомних механізмів, що відповідають вимогам пожежовибухобезпеки.

7.11 Для ремонту і періодичного обслуговування в технологічних спорудах обладнання, повинно бути передбачено ручне підйомно-транспортне обладнання (талі пересувні, крани мостові підвісні, крани мостові опорні).

Застосування мостових опорних кранів вантажопідйомністю до 5 т включно не рекомендується.

Для ремонту або періодичного обслуговування технологічного обладнання, що встановлюється на відкритих площадках, слід передбачити, як правило, мобільні крани.

Вертикальні насоси повинні мати стаціонарні пристрої, що дозволяють виконувати монтаж і демонтаж іх.

Вантажопідйомність підйомно-транспортного обладнання слід вибирати по базі найбільш важкої частини установки, яка демонтується.

Об’ємно-планувальні рішення

7.12 Продуктові насосні слід розміщувати в будівлях або на площадках (відкритих або під навісом).

Насоси для перекачки нафти і нафтопродуктів, конструкція і двигуни яких допускають експлуатацію їх на відкритому повітрі, слід розміщувати на площадках.

7.13 В будівлі продуктової насосної допускається розміщувати слідуючі приміщення: трансформаторної підстанції напругою до 10 кв включно, розподільних пристроїв, пункту установки контрольно-вимірювальних приладів і засобів автоматичного керування технологічними процесами, вентиляційних камер та ін., підсобно-допоміжні приміщення у відповідності до СНиП 2.09.02-85 (по п.1.7 даних норм), ПУЕ і вимог цього розділу.

На СНН III категорії в будівлі продуктової насосної допускається розміщення дізель-генераторів.

Видаткові ємкості для горючих нафтопродуктів місткістю більше добової потреби слід розташовувати зовні будівлі продуктової насосної з боку суцільної (без прорезів) стіни або в прибудові з негорючих матеріалів.

7.14 В продуктових насосних, розташованих на площадках під навісами, площа захисних бокових огороджень, які улаштовуються в них, повинна складати не більше 50% загальної площі сторони, яка закривається (рахуючи по висоті від підлоги до виступаючої частини навісу).

Ці бокові захисні огородження повинні виконуватись з негорючих матеріалів, і по умовах природньої вентиляції не доходити до підлоги і навісу насосної не менше, ніж на 0,3 м.

7.15 Вузли насувок рекомендується розташовувати поза будівлею продуктової насосної.

Відстань від найближчої засувки, що розміщується поза продуктовою насосною, слід приймати:

3 м - від стіни з прорізами продуктової насосної в будівлі;

1 м - від стіни будівлі без прорізів;

5 м - від межі площадки продуктової насосної (відкритої або під навісом).

Допускається вузли засувок розміщувати в одному приміщенні з насосами при кількості основних робочих насосів (не рахуючи резервних зачистних, вакуумних та інших допоміжних насосів) в цьому приміщенні:


С.20 ВБН В.2.2-58.1-94

 

а) на СНН I і II категорії – не більше 6 насосів для рідин з температурою спалаху 120°С і нижче (крім мазутів) або не більше 10 насосів для рідин з температурою спалаху вище 120°С і для мазутів;

б) на складах III категорії – не більше 10 насосів для рідин з температурою спалаху 120°С і нижчу і при будь-якій кількості насосів для рідин вище 120°С.

в) при перекачці мазутів, що підігріваються до температури нижче на 10 градусів від температури спалаху – не більше 6 на складах I і II категорій і не більше 10 на складах III категорії.

При розміщенні вузлів засувок в окремому приміщенні воно повинно відділятись від приміщення для насосів протипожежною перегородкою I типу в будівлях I і II ступеня вогнестійкості і II типу в будівлях III-а ступеня вогнестійкості і мати вихід назовні. Двері між приміщеннями для вузлів засувок і насосів повинні бути протипожежними 2 типу.

В місцях розташування вузлів засувок слід передбачати в підлозі лоток для збору стоків в приямок, глибина якого повинна бути не більше 0,5 м.

7.16 При встановленні в одному приміщенні насосів для перекачки нафти і нафтопродуктів з різними температурами спалаху це приміщення насосної і всі види обладнання в ньому повинні відповідати умовам, що пред’являються до них при перекачці рідин з найбільш низькою температурою спалаху.

7.17 В продуктових насосних, що розміщуються в будівлях, насосні агрегати можуть застосовуватись з електодвигунами у виконанні, яке дозволяє їх встановлення як в загальному залі з насосами, так і в окремому приміщенні з протипожежною перегородкою. Ця протипожежна перегородка повинна бути газонепроникною, суцільною (без прорізів) з межею вогнестійкості не нижче 0,75г. В місцях проходу, через вказану перегородку валів, що з’єднують двигуни з насосами, повинні бути ущільнюючі пристрої.

Ширина проходів між виступаючими частинами насосів, а також між насосами і стіною повинна бути не менше 1 м.

Ширину проходів між насосами шириною до 0,6 м і висотою до 0,5 м допускається зменшити до 0,7 м.

При дворядному розташуванні насосів ширина проходу між рядами повинна бути не менше 1,5 м.

7.18 Торці підземних горизонтальних резервуарів для нафтопродуктів з температурою спалаху вище 120°С і мазутів допускається розташовувати в приміщеннях продуктової насосної, яка обслуговує ці резервуари.

7.19 Кількість викидів в продуктових насосних, в залежності від виду рідин, які перекачуються, і засобів перекачки (при відсутності даних в завданні на проектування), допускається приймати по таблиці 8. Ці викиди приймаються тільки як вихідні дані для розрахунку вентиляції насосних.

 

Таблиця 8

 

Засоби перекачки Кількість викидів на одиницю засобів перекачки в залежності від виду рідини, кг/г
бензин дизельне пальне, гас нафта, мазут
1. Насоси центробіжні з одним ущільненням валу: - торцевим - сальниковим     0,08 0,14     0,04 0,07     0,02 0,03

 


ВБН В.2.2-58.1-94 С.21

 

Закінчення таблиці 8

 

Засоби перекачки Кількість викидів на одиницю засобів перекачки в залежності від виду рідини, кг/г
бензин дизельне пальне, гас нафта, мазут
2. Насоси центробіжні з двома ущільненнями валу: - торцевим - сальниковим     0,14 0,26     0,07 0,13     0,03 0,05
3. Насоси центробіжні з подвійними торцевими ущільненнями або безсальникового типу ЦРК     0,02       0,01     0,01

 

7.20 Обладнання і арматура, що встановлюються на площадках (відкритих або під навісом), повинні прийматись в кліматичному виконанні, що відповідає мікрокліматичному району розміщення СНН по СНіП 2.01.01-82 з врахуванням вимог до арматури по СН 527-80.

 

 

8 ВІДПУСК НАФТОПРОДУКТІВ

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)