АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розрахункові витрати засобів пожежогасіння

Читайте также:
  1. E. Використання антисептичних засобів
  2. II. Вимоги до приміщень зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних засобів.
  3. II. Класифікація основних засобів
  4. III. Визнання та первісна оцінка основних засобів
  5. III. Витрати діяльності
  6. IM4.1. Виявити сумарні витрати й вигоди
  7. V. Облік амортизації основних засобів
  8. V. Сукупні витрати і валовий внутрішній продукт
  9. VI. Облік ремонту та поліпшення основних засобів
  10. VII. Переоцінка та зменшення корисності основних засобів
  11. VIII. Облік вибуття основних засобів
  12. А)економія за рахунок масштабів, тов..диференціація, вимоги інцест., перехідні витрати, доступ до каналів розподілу, відносні перевитрати незалежно від масштабу

 

17.2.14 За розрахункову витрату води на гасіння пожежі на СНН слід приймати одну з слідуючих найбільших витрат: на гасіння резервуарного парку (рахуючи по найбільшій витраті на один резервуар) або на пожежогасіння відкритих площадок зливно-наливних пристроїв для залізничних і автомобільних цистерн або найбільша сумарна витрата на зовнішнє і внутрішнє пожежогасіння однієї з будівель СНН.

Розрахункову кількість одночасних пожеж на СНН в усіх випадках слід приймати:

- одну пожежу при площі СНН до 150 га;

- дві пожежі – при площі більше 150 га.

17.2.15 Для установок пожежогасіння витрати вогнегасних засобів визначаються, виходячи з інтенсивності їх подачі. Для установок пінного пожежогасіння інтенсивність подачі розчину піноутворювача слід приймати:

- 0,08 л/с на м2 – при гасінні нафти і нафтопродуктів з температурою спалаху 28°С і нижче, піною середньої кратності піноутворювачами загального призначення і піною низької кратності;

- 0,05 л/с на м2 – при гасінні нафти і нафтопродуктів з температурою спалаху 28°С і нижче, піною середньої кратності піноутворювачами цільового призначення, і при гасінні нафти і нафтопродуктів з температурою спалаху вище 28°С незалежно від піноутворювачів, які застосовуються.

Розрахунковий час гасіння слід приймати:

- для стаціонарних установок – 10 хв;

- для пересувних – 15 хв.

Вибір виду піноутворювача визначається в залежності від жорсткості води, що використовується для приготування розчину, робочої концентрації піноутворювача, %, в розчині і впливу на екологію, техніко-економічним розрахунком на основі порівняння варіантів.

Робочу концентрацію піноутворювача в розчині слід приймати за технічними умовами на піноутворювач, але у всіх випадках на менше:

- для піноутворювачів загального призначення на менше 6% при використанні води для приготування розчину жорсткістю до 10 мг-екв/л, не менше 9% при використанні води для приготування розчину жорсткістю більше 10 до 30 мг-екв/л і не менше 12% при використанні морської води для приготування розчину піноутворювача;

- для піноутворювачів цільового призначення (плівкотвірних) – не менше 3% при використанні води для приготування розчину жорсткістю до 30 мг-екв/л і не менше 6% при використанні морської води.

Довідкові дані для вибору робочих концентрацій піноутворювачів у розчині по цільових піноутворювачах наведені в таблиці 32.

При виборі піноутворбвачів слід виходити з таких умов:

- застосування піноутворювачів біологічно жорстких і несертифікованих в Україні не допускається;

- слід віддавати перевагу плівкотвірним універсальним піноутворювачам з біологічним розкладом 80% і більше.

Довідкові дані про піноутворювачі, що виготовляються в СНД, виробництва України (У) та Російської Федерації (РФ) наведені в таблицях 32 і 34.

 


С.72 ВБН В.2.2.-58.1-94

 

Таблиця 32

 

Жорсткість води, яка використовується для приготування розчину, мг-екв./л Робоча концентрація піноутворювача цільового призначення в розчині, %
Підшаровий, ФОРЕТОЛ ППЛВ-(Універсал)
103(103М) 106(106)
до 10      
від 10 до 30      
30 і більше, морська вода не допус-кається    

Для установок порошкового пожежогасіння інтенсивність подачі порошкових засобів для гасіння нафти і нафтопродуктів рекомендується приймати 0,075 кг×с-1×м-2, при розрахунковому часі гасіння 30 с.

Для установок пожежогасіння водою аерозольного розпилення інтенсивності подачі води аерозольного розпилення інтенсивність подачі води аерозольного розпилення для гасіння бензину, гасу, дизельного палива, а також нафти і нафтопродуктів з температурою спалаху понад 28°С у приміщеннях з площею прорізів до 3% від площі огороджуючих конструкцій рекомендується приймати не менше 0,08 л×с-1×м-2.

У приміщеннях з площею прорізів від 3% до 10% від площі огороджуючих конструкцій, а також при використанні пересувних установок інтенсивність подачі води аерозольного розпилення слід приймати 0,24 л×с-1×м-2. Розрахунковий час гасіння слід приймати 60 с.

17.2.16 Розрахункову площу гасіння пожежі, незалежно від прийнятих засобів пожежогасіння, слід приймати рівною:

- в наземних резервуарах зі стаціонарною покрівлею, в резервуарах з понтоном і в підземних резервуарах – площі горизонтального перетину резервуару;

- в резервуарах з плаваючою покрівлею – площі кільцевого простору між стінкою резервуару і бар’єром для огородження піни (на плаваючій покрівлі) при гасінні стаціонарною установкою і площі горизонтального перетину – при гасінні пересувною установкою;

- для горизонтальних наземних резервуарів місткістю більше 100 м3 – площі резервуару в плані, місткістю 100 м3 і менше – площі перетину горловини;

- для зливно-наливних залізничних естакад – площі естакади по зовнішньому контуру споруди (огородженому по переметру контуром), включаючи залізничну колію (колії), але в усіх випадках не більше 1000 м2;

- для зливно-наливних пристроїв для автоцистерн – площі площадки, зайнятої заправочними острівцями, але в усіх випадках не більше 800 м2;

- в складських будівлях для нафтопродуктів в тарі (на внутрішне пожежогасіння) – площі підлоги найбільшого складського приміщення;

- в інших виробничих будівлях (на внутрішне пожежогасіння продуктових насосних і каналізаційних насосних станцій, розливних, розфасовочних та ін.) – площі підлоги найбільшого примішення (з вказаних у таблиці 31), в яких є нафта і нафтопродукти.

17.2.17 Запас піноутворювача і води на приготування розчину піноутворювача слід приймати з умови забезпечення трикратної витрати на одну пожежу з врахуванням заповнення розчинопроводів. Крім того, на СНН повинен бути 100% резерв піноутворювача, який може використовуватись для пересувних установок. Зберігання резерву піноутворювача може передбачатись окремо від основного запасу.


ВБН В.2.2.-58.1-94 С.73

 

Для стаціонарних пінних установок пожежогасіння з сухими розчинопроводами слід врахувати додатковий запас розчину піноутворювача для початкового наповнення сухих розчинопроводів.

Запас порошкових засобів слід приймати з умови забезпечення двократного розчину на одну пожежу з врахуванням 100% резерву.

Запас води аерозольного розпилу слід приймати з умови забезпечення двократної витрати на одну пожежу.

17.2.18 Зберігання піноутворювача в системах пожежогасіння рекомендується передбачати в концентрованому вигляді.

Для зберігання запасу піноутворювача (без врахування резервного запасу) слід передбачити, як правило, не менше двох резервуарів. Допускається передбачати один резервуар для запасу піноутворювача в кількості до 10 м3 включно.

Допускається передбачати один резервуар для запасу піноутворювача більше 10 м3 при умові розділення резервуару перегородками на відсіки, місткістю кожного не більше 10 м3.

17.2.19 Витрата води на охолодження наземних вертикальних резервуарів (що підлягають охолодженню у відповідності до п.17.2.13) слід визначати, виходячи з інтенсивності подачі по таблиці 33.

Загальна витрата води на охолодження горизонтальних наземних резервуарів місткістю більше 100 м3 (того, що горить і сусіднього з ним) слід приймати 20 л/с.

 

Таблиця 33

 

Установки охолодження резервуарів Інтенсивність подачі води на охолодження, л/с на метр довжини
Окружності резервуару, який горить Половини окружності сусіднього резервуару
1. Стаціонарна установка для резервуарів зі стінками висотою більше 12 м (крім резервуарів з плаваючою покрівлею)   0,75 0,3 0,4
для резервуарів зі стінками висотою 12 м і менше і резервуарів з плаваючою покрівлею   0,5   0,2
2. Пересувна 0,8 0,3 0,4
Примітка. Під рискою – з врахуванням інтенсивності на створення водяної завіси для захисту дихальних клапанів.

 

Загальна витрата води на охолодження підземних резервуарів (того, що горить і сусіднього з ним) слід приймати:

10 л ´ с-1 – при місткості найбільшого резервуару понад 400 до 1000 м3,

20 л ´ с-1 – при місткості понад 1000 до 5000 м3,

30 л ´ с-1 – при місткості понад 5000 до 30000 м3,

50 л ´ с-1 – при місткості понад 30000 до 50000 м3 включно.

Кільця зрошення, що передбачаються з перфорованого трубопроводу, повинні мати діаметр отворів не менше 3 мм. Отвори повинні розташовуватись по кільцю з направленням вниз під кутом 60° до зрошуваної поверхні і в гору – під кутом 75° (в бік


С.74 ВБН В.2.2.-58.1-94

 

покрівлі) для створення водяної завіси. Висота водяної завіси повинна складати не менше 4 м.

Підводячі трубопроводи і кільця зрошення не повинні мати застійних зон.

Кільця зрошення повинні мати ухил не менше 0,0005 в бік постачальних тру-бопроводів. А постачальні трубопроводи повинні мати ухил в бік спускних пристроїв.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)