АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Оптові продовольчі ринки та їх роль в закупівлі товарів

Читайте также:
  1. А)3 год після прибуття товарів у пункт призначення та може корегуватися на підставі законодавчих актів
  2. Асортимент товарів. Основні показники асортименту продукції.
  3. Бухгалтерський облік закупівель імпортних товарів
  4. В яких межах може бути віднесена на валові витрати вартість розданих зразків товарів, безплатно наданих послуг (при відрядженні за кордон)?
  5. В) надання вироблюваній підприємством продукції специфічних особливостей, відмінних від особливостей товарів конкурентів
  6. Валютні курси та валютні ринки
  7. Валютні ринки сучасного світу
  8. Вивчення і пошук комерційних партнерів по закупівлі товарів. Класифікація постачальників
  9. Визначення митної вартості товарів
  10. Визначення пріоритетних ринків для експорту товарів
  11. Викладення, демонстрація і дегустація товарів
  12. Вимоги до якості олій та вади цих товарів

Розпад державної централізованої оптової торгівлі продовольчими то­варами, приватизація оптових і роздрібних підприємств, ліквідація центра­лізованої системи розподілу сільськогосподарської продукції і продовольст­ва сприяли руйнуванню системи просування продовольчих товарів до споживачів. Багато продовольчих і плодоовочевих баз почали займатися ро­зпродажем промислових товарів, сільськогосподарські виробники зіткнулися з проблемою збуту своєї продукції. При відсутності державного регулю­вання торгівлі продовольчими товарами посилився локальний монополізм переробної промисловості і роздрібної торгівлі, що призвело до зростання роздрібних цін на споживчі продовольчі товари, різкого скорочення спожи­вання найважливіших продуктів харчування на душу населення.

Відсутність нової, відповідної до умов ринкової економіки системи роз­поділу, сучасного маркетингу продовольства сприяли формуванню нецивілізованого ринкового середовища у вигляді безсистемної діяльності макле­рів, брокерів, комісіонерів, вуличних торговців і призвели до негативних наслідків в організації оптової торгівлі і руху продовольчих товарів. Проб­лема продовольчого забезпечення країни вимагала нових підходів до орга­нізації оптової торгівлі і руху продовольчих товарів та сільськогосподарсь­кої сировини для постачання населенню.

Оптимальною формою такої організації був визначений оптовий про­довольчий ринок.

і Оптові продовольчі ринки - місце купівлі-продажу конкурентоспромо­жної сільськогосподарської сировини і продовольства оптовими і роздріб­ними торговими підприємствами і приватними торговцями.

У багатьох країнах з ринковою економікою (Франція, Японія, Португа­лія та ін.) важливу роль відіграють оптові ринки, що займають середнє ста­новище між оптовим ярмарком і товарно-сировинною біржею. Однак, на від­міну від двох останніх, оптовий продовольчий ринок має в своєму розпорядженні власне складське господарство.

Основними функціями оптових продовольчих ринків с:

♦ забезпечення постачання населенню якісних продуктів харчування протягом цілого року, скорочення втрат сільськогосподарської продукції;

♦ надання всім постачальникам сільськогосподарської продукції можливості стійкого виходу на конкурентний (немонополізований) ринок;

♦ забезпечення єдиного облаштованого місця для здійснення операцій з купівлі-продажу сільськогосподарської продукції і продовольства;

♦ підвищення ефективності постачання і розподілу продовольства у ве­ликих містах, промислових центрах і окремих регіонах країни;

♦ створення нових робочих місць, зменшення відтоку населення із сільсь­кої місцевості.

Реалізація таких функцій дозволяє створити необхідні умови виробни­кам, покупцям і посередникам для здійснення оптових операцій на основі конкуренції і скорочення витрат обігу, оптимізувати систему руху сільсько­господарської продукції і продовольства, транспортного та інформаційного забезпечення. Це також дозволяє упорядкувати діяльність посередників і ви­робників сільськогосподарської продукції і продовольства.

У той же час правилами роботи оптових продовольчих ринків не забороняється окремих випадках роздрібна реалізація продукції фізичним особам-споживачам за оптово-відпускними цінами. У сільській місцевості мо­жуть створюватися роздрібно-оптові ринки.

Структура оптових продовольчих ринків включає ринки, сформовані за територіальною ознакою: міжрегіональні, регіональні, міські, районні, сіль­ські (селищні); спеціалізовані оптові продовольчі ринки (плодоовочеві, м'яс­ні, рибні, ринки худоби і т.п.); універсальні, що реалізують до 10 видів різної продукції (районні дрібнооптові продовольчі ринки і селищні). Для забезпе­чення функціонування великих територіальних оптових продовольчих рин­ків при них створюються спеціальні служби: інформаційні, розрахунково-фінансові, юридичні, громадського харчування і готельного господарства, транспортні, а також державна служба сертифікації і контролю якості продук­ції.

На оптовому ринку передбачається павільйонно-секційна організація торгового процесу. Місцем проведення оптових торгів є торговий зал опто­вого ринку. Кількість і розташування товарних секцій в торговому залі оп­тового ринку визначаються адміністрацією ринку. Товарні секції розділяють­ся між собою роз'ємними або стаціонарними перегородками. Кожна товарна секція надається, як правило, одному оптовому торговцеві.

Крім товарної секції або торгового місця, оптовий ринок повинен нада­вати приміщення для зберігання товару, обладнані відповідно до вимог збе­рігання окремих видів товарів.

Загальні принципи взаємовідносин між продавцем і покупцем на опто­вому ринку регулюються цивільним законодавством, що засновується на визнанні рівності учасників господарських відносин, недоторканості їх влас­ності, свободи договору, неприпустимості втручання адміністрації ринку в їх комерційну діяльність.

До учасників торгів на оптовому ринку відносяться:

♦ власники товарів (виробники, оптові підприємства, посередники) або їх повноважні представники, що мають право ведення торгових опе­рацій на ринку (продавці);

♦ роздрібні торгові та інші підприємницькі структури, що мають дос­туп на оптовий ринок як покупці;

♦ персонал оптового ринку, що бере участь в оформленні торгових опе­рацій безпосередньо в товарних секціях.

Адміністрація оптового ринку забезпечує дотримання встановленого по­рядку ведення оптових торгів та ідентифікацію їх учасників.

Персонал оптового ринку, їда обслуговує тортовий процес, не має права здійснювати операції, а також, прямо або непрямо втручатися в процес
ведення торгів.:

За формами участі оптовий ринок повинен надавати можливість веден­ня оптових торгів на основі довгострокової оренди продавцями місця в торго­вому залі; короткострокової оренди необхідних торгових площ та разової участі в оптових торгах з подобовою оплатою вартості торгового місця або спеціального ринкового мита, диференційованого по видах товару, що спла­чується з обороту.

Орендарями торгових місць на оптовому ринку не обов'язково повинні бути власники товарів. Передбачається можливість оренди торгових місць агентами власників, комісіонерами, іншими посередниками.

Вибір форми торгів на оптовому ринку визначається власником товару» якщо інше не передбачене законом.

Оптові торги проводяться, як правило, на основі приватних угод продав­ця і покупця. В окремих випадках оптові торги можуть бути проведені на основі аукціону або конкурсу.

Право продажу оптових партій товарів номенклатури оптового ринку надається зареєстрованим на ньому оптовим продавцям за умови пред'явлен­ня ліцензії на ведення торгової діяльності (у разі її ліцензування) і докумен­тів, що підтверджують якість товарів, які реалізуються, та стан здоров'я оп­тових продавців за встановленою для торгівлі формою. V' Оптовий продавець має право вимагати від адміністрації оптового рин­ку наступне:

♦ забезпечення санітарних норм і техніки пожежної безпеки;

♦ компенсації вартості товару, втраченого у зв'язку з невиконанням нею своїх обов'язків по забезпеченню торгового процесу;

♦ заміни ваги і ваговимірювальних приладів, інвентаря та інструмен­тів, що не відповідають технічним вимогам і санітарним нормам;

♦ своєчасного вивозу сміття, тари і пакувальних матеріалів з торгового залу.

Оптовий продавець зобов'язаний:

♦ дотримуватися правил торгівлі і внутрішнього розпорядку на опто­вому продовольчому ринку;

♦ дотримуватися санітарних, протипожежних вимог;

♦ по закінченні торгів звільнити торгове місце, здати орендоване об­ладнання, інвентар та інструменти.

Керівник оптового ринку несе відповідальність за його загальний санітарний стан, дотримання в ньому санітарного режиму, а також санітарний стан прилеглої території.

Винні в порушенні вимог санітарних правил притягуються до дисциплі­нарної, адміністративної або карної відповідальності.

Контроль за дотриманням санітарних вимог на оптовому ринку здійс­нюють органи та установи санітарно-епідеміологічної служби.

Обов'язком адміністрації оптового ринку є створення і підтримка в праце­здатному стані служби ваговимірювальних та інших приладів. Гирі, що ви­користовуються на оптовому ринку, вага та інші вимірювальні прилади по­винні мати чіткі клейма і повірятися у встановлені терміни згідно з діючим порядком органами державної метрологічної служби.

Використання ваговимірювальних приладів здійснюється шляхом орен­ди (лізингу) між адміністрацією оптового ринку і користувачем. У торгово­му залі оптового ринку на доступному для покупців місці повинна бути вста­новлена контрольна вага. Адміністрація оптового ринку несе відповідальність за технічний і санітарний стан гир, що видаються, ваг та інших вимірюваль­них приладів.

Загальний контроль за дотриманням правил торгівлі на оптовому про­довольчому ринку здійснюється адміністрацією оптового ринку.

За порушення правил торгівлі або невиконання своїх обов'язків адміні­страція оптового ринку несе відповідальність, передбачену контрактом, до­говором між адміністрацією оптового ринку і користувачем його послуг.

За розголошування адміністрацією оптового ринку інформації, що є ко­мерційною таємницею, вона несе відповідальність, передбачену чинним за­конодавством.

За відмову від реєстрації обсягів продажу на оптовому ринку винна сто­рона виплачує адміністрації неустойку в розмірах, обумовлених договором сторін. На оптовому ринку продавцеві забороняється розповсюджувати не­правдиву інформацію, яка може призвести до штучної зміни кон'юнктури ринку товарів, що реалізуються. У цих випадках продавець може бути по­збавлений права участі в оптових торгах.

За несплату накладених санкцій в 15-денний термін від дня виникнення права вимоги винна сторона може бути позбавлена права торгівлі на опто­вому ринку до пред'явлення документа, що підтверджує перерахування гро­шей в погашення пред'явлених санкцій.

Всі відносини підприємницьких структур, що працюють на оптовому ринку, з його адміністрацією будуються на договірній основі.

Взаємовідносини оптових продавців з адміністрацією оптового ринку регулюються договором оренди.

Відносини спеціалізованих структур, що обслуговують господарську діяльність оптового ринку (інженерна інфраструктура, прибирання сміття, визначення якості товарів та ін.), з адміністрацією регулюються договорами підряду.

Абсолютні розміри тарифів, що стягуються на оптовому ринку, зборів та інших платежів визначаються адміністрацією оптового ринку і обумов­люються сторонами в договорах, що укладаються.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)