АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Принципи підбору і встановлення товарного асортименту в магазинах

Читайте также:
  1. D. Принципи виваженості харчування та поступового розширення обсягу харчових предметів, що споживаються
  2. I. ПРИНЦИПИАЛЬНЫЕ СООБРАЖЕНИЯ
  3. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  4. III. ОПЛАТА ПРАЦІ, ВСТАНОВЛЕННЯ ФОРМИ, СИСТЕМИ, РОЗМІРІВ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ Й ІНШИХ ВИДІВ ТРУДОВИХ ВИПЛАТ
  5. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  6. IV. Дії підрозділів податкової міліції при отриманні запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  7. А) основные требования и принципиальная схема лечебно-эвакуационного обеспечения
  8. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  9. Аналіз асортименту і структури продукції.
  10. Аналіз номенклатури, асортименту та структури випуску продукції
  11. Антикорупційні принципи
  12. АРХІВНЕ ОПИСУВАННЯ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ

Від складу і своєчасного оновлення асортименту товарів в магазинах значною мірою залежать ступінь задоволення попиту, витрати споживання населення, пов'язані з купівлею товарів, кількісні і якісні показники господарської діяльності роздрібних торгових підприємств. Відсутність в магазинах окремих товарів, їх вузький, нестабільний або не відповідний за­питам покупців асортимент породжують незадоволений попит, збільшують витрати часу населення на пошук потрібних товарів, негативно позначають­ся на економічній ефективності підприємства. Тому при формуванні асорти­менту товарів в роздрібній торговій мережі найважливішою вимогою є мак­симальне задоволення попиту покупців при найменших витратах часу на здійснення покупки і забезпечення ефективної роботи торгових підприємств.

Процес формування асортименту товарів в магазинах складається з трьох етапів.

На першому етапі встановлюється груповий асортимент товарів в мага­зині (тим самим визначається його асортиментний профіль). Дана робота проводиться на основі маркетингових досліджень цільового ринку. В залеж­ності від цього будуть визначені місце і роль магазину в загальній системі торгового обслуговування населення міста, району і т.п.

На другому етапі формування асортименту проводяться розрахунки структури групового асортименту, тобто визначаються кількісні співвідно­шення окремих груп товарів. Структура групового асортименту встанов­люється з урахуванням торгової площі магазину, його розміщення та інших чинників.

На третьому, заключному етапі визначається внутрішньогруповий (роз­горнутий) асортимент, тобто здійснюється підбір конкретних різновидів то­варів в межах кожної групи. Це найбільш відповідальний етап, оскільки весь процес перетворення виробничого асортименту на торговий по ланках руху товарів завершується в останній ланці - магазині, і від того, наскільки пра­вильно сформований тут асортимент товарів, в кінцевому результаті зале­жить задоволення попиту покупців цільового ринку.

На заключному етапі формування асортименту ведеться з урахуванням очікуваних змін в попиті населення, наявних торгових і складських площ, запланованих показників товарообороту, контингенту покупців, що обслу­говуються, та інших чинників, перерахованих вище.

Деякі особливості існують при підборі товарів для роздрібної торгової мережі. Тут необхідно враховувати не тільки місце торгівлі, склад покупців, сезонність і т.д., але й функціональне визначення роздрібної торгової мере­жі.

Розглянемо особливості формування асортименту товарів в магазинах деяких типів.

Так, в універмагах асортимент товарів рекомендується будувати за споживчими комплексами. При цьому можуть бути передбачені наступні споживчі комплекси: «Товари для чоловіків», «Товари для жінок», «Товари для дітей», «Косметика і засоби гігієни», «Сувеніри, годинники, ювелірні ви­роби», «Товари для дозвілля», «Товари для письма і навчання», «Товари для шиття і рукоділля», «Товари для дому».

Споживчі комплекси діляться на мікрокомплекси. Наприклад, в комп­лексі «Товари для жінок» виділяються мікрокомплекси «Одяг», «Головні убо­ри», «Білизна», «Панчішно-шкарпеткові вироби», «Предмети жіночого туа­лету», «Взуття» та ін.

До складу кожного мікрокомплексу входять товари певних найменувань, які, в свою чергу, діляться на різновиди.

В універсамах виділяють продовольчі і непродовольчі товари. Серед про­довольчих товарів виділяються такі товарні групи, як хліб та хлібобулочні вироби;.бакалійні товари; кондитерські вироби; консерви; гастрономічні продукти; м'ясо, риба; плоди, овочі. Непродовольчі товари поділяються на наступні товарні групи: взуття домашнє; панчішно-шкарпеткові вироби; га­лантерейні товари і парфумерно-косметичні товари; шкільно-письмові і кан­целярські товари; іграшки; господарські товари.

Таким чином, при побудові асортименту товарів в магазинах, що торгу­ють непродовольчими товарами, виходять з розподілу всієї номенклатури товарів на комплекси, мікрокомплекси і найменування, а в магазинах, що торгують продовольчими товарами, і в магазинах «Товари повсякденного попиту» - на товарні групи і найменування. При цьому кожне найменування може бути представлене різною кількістю його різновидів в залежності від глибини асортименту товарів.

Інструментом регулювання асортименту товарів в магазинах служить асортиментний перелік товарів. Його рекомендується встановлювати для кожного конкретного магазину з урахуванням його типу, розміру торгової площі, місця розташування та інших чинників. Наявність таких переліків Дозволяє не тільки раціонально регулювати асортимент товарів, але й систе­матично контролювати його повноту і стабільність.

Повнота асортименту - це відповідність фактичної наявності товарів на торговому підприємстві розробленому асортиментному переліку.

Під стійкістю (стабільністю)асортименту товарів потрібно розуміти безперебійну наявність в продажу товарів, передбачених асортиментним пере­ліком магазину.

Повнота і стійкість асортименту роздрібних торгових підприємств ви­значаються за допомогою показників, що йменуються коефіцієнтами повно­ти і стійкості (стабільності) асортименту.

Коефіцієнт повноти асортименту розраховують шляхом відношення фактичної кількості різновидів товарів, що є в продажу, до кількості різно­видів товарів, передбачених асортиментним переліком магазину:

де Кп - коефіцієнт повноти асортименту магазину на конкретну дату;

Рф - фактична кількість різновидів товарів на момент перевірки;

Ри - кількість різновидів товарів, передбачена асортиментним перелі-1 Ком (нормативом).

На повноту асортименту товарів в магазинах впливає багато чинників, причому нерідко випадкових (наприклад, затримка постачальниками від­вантаження товарів, порушення графіка завезення і т.п.). Для нівелювання впливу випадкових чинників і більш правильної оцінки товарного асорти­менту його повноту доцільно визначати за окремі періоди часу за даними кількох перевірок асортименту магазину. Показник, що отримується при цьому, носить назву коефіцієнта умовної стійкості (стабільності) асорти­менту. Він розраховується за наступною формулою:

де Кст - коефіцієнт умовної стійкості асортименту товарів в магазині за пері­од (місяць, квартал, рік);

Р1, Р2,..., Р n- фактична кількість різновидів товарів на момент окремих перевірок;

Рн - кількість різновидів товарів, передбачена асортиментним перелі­ком;

n- кількість перевірок.

Коефіцієнти повноти та стійкості асортименту можна розраховувати як по всьому товарному асортименту, так і по асортименту товарів окремих товарних груп або споживчих комплексів. При цьому враховуються тільки ті товари, які передбачені для магазину асортиментним переліком.

Числове значення коефіцієнтів повноти і стійкості асортименту знахо­диться в межах від 0 до 1. При цьому чим ближче ці показники до одиниці;1 тим повніший і стійкіший асортимент магазину, краще сформований.

Визначення і використання в процесі аналізу товарного асортименту показників, що характеризують його повноту і стійкість, дозволяє не тільки оцінити, але й зіставити асортимент кількох магазинів, що обслуговують той самий цільовий ринок.

Таким чином, розробка кожним конкретним магазином асортиментно­го переліку товарів і здійснення контролю за його дотриманням сприяють кращому обслуговуванню покупців цільового ринку і створенню стійкого асортименту.

У разі виявлення відсутності в продажу товарів, передбачених асорти­ментним переліком, торгові підприємства повинні вжити заходів до завезен­ня їх в магазин.

В умовах переходу до ринкових відносин робота з формування асорти­менту в магазинах значно ускладнюється. Широта і глибина асортименту товарів багато в чому залежать від кваліфікації працівників магазинів і ко­мерційних служб організацій, які повинні мати в своєму розпорядженні пов­ну інформацію про попит покупців, джерела можливого надходження това­рів, ціни на товари та іншу комерційну інформацію.

Планування асортименту товарів у магазинах

Асортиментна політика - важлива частина загальної роздрібної страте­гії. Одні підприємства прагнуть оптимізувати асортимент шляхом звуження його широти і зменшення глибини, вони торгують лише найбільш популяр­ними і ходовими товарними групами, а в межах груп - найпопулярнішими товарами, які швидко обертаються. Така політика дозволяє зменшити гро­шові кошти, вкладені в товарні запаси, і прискорити їх товарооборотність. Наприклад, якщо керівники магазину виявлять, що в товарній групі, що скла­дається з 10 найменувань, 80% обороту дають 4 найменування, то певно, що вони взагалі виключать з асортименту інші 6 найменувань. Логіка такого рішення зрозуміла: не варто вкладати кошти і працю у велику частину то­варної групи, яка дає лише 20% обороту; краще зосередити зусилля на тор­гівлі товарами, що швидко обертаються.

Рішення звузити асортимент в описаному прикладі є цілком логічним, але Це зовсім не єдино можлива комерційна логіка. Інші магазини, навпаки, неодмінно будуть торгувати всіма 10 найменуваннями товарів, яким би ма­лим попитом не користувалися деякі з них. Це ті роздрібні підприємства, які домінуючою рисою свого магазину зробили саме уявлення про над звичайно широкий і глибокий, майже вичерпний асортимент: «У нас можна купити все, що взагалі де-небудь можна купити».

Широта і глибина асортименту повинні вибиратися з урахуванням загальних цілей і завдань, які ставить перед собою роздрібна організація, і; зрозуміло, переваг споживачів.

Проблеми, що відносяться до збалансованості асортименту, значно складніші. Сучасна тенденція - продавати всі товари «під одним дахом». Тому часто доводиться задумуватися не про те, чи відповідає даний товар або то­варна група загальній цілеспрямованості асортименту, а про те, чи можна торгувати ними рентабельно. Прибутковість торгівлі можна збільшити не тільки зняттям товару з асортименту, але й доданням нових товарів.

Потрібно особливо підкреслити, що рентабельність торгівлі тим чи ін­шим товаром не треба розуміти дуже вузько - як різницю між обсягом реалі­зації цього товару та його закупівельною ціною разом з витратами обігу. Більш широкий погляд на прибутковість можна сформулювати так: чи під­вищиться рентабельність торгівлі товарного відділу загалом, якщо буде прийняте рішення включити (або не включати) даний товар в асортимент? І дійсно, в багатьох випадках рішення щодо широти, глибини і узгодженості асортименту керівники торгівлі основують саме на такому широкому і розум­ному підході.

Все ж на практиці не завжди концепція загальної прибутковості відіграє належну роль при розв'язанні питань, пов'язаних з асортиментом. Дуже час­то рішення про включення в асортимент або виключення з нього того чи іншого товару керівники приймають, виходячи із звички або традиції, наслі­дування конкурентам, а то й просто інтуїтивно.

Але рішення про асортимент аж ніяк не повинні базуватися тільки на рентабельності, прибутковості як на єдиному критерії; такі рішення повинні бути результатом всебічного розгляду і аналізу проблеми.

В універсальних магазинах застосовують більш традиційні способи оцін­ки прибутковості того чи іншого товару в загальному асортименті: по обо­ротності, валовому прибутку і по валовому прибутку, віднесеному до погон­ного або кубічного метра полиць, стелажів. Наприклад, школа бізнесу Гарвардського університету вивчала цю проблему із застосуванням досить витончених методів і складного математичного апарату. В результаті було доведено те, що відчувається інтуїтивно: рентабельність даної товарної гру­пи можна підвищити, якщо збільшити площу (об'єм) викладення товарів, які в минулому давали більш високий прибуток, за рахунок тих, торгівля якими була менш прибутковою, тобто шляхом виключення малорентабельних то­варів.

Проведення асортиментної політики вимагає прийняття рішень не тільки про включення нових товарів, але й про зняття товарів з продажу. Фірми виробники і постачальники товарів постійно оновлюють номенклатуру своєї продукції, прагнучи отримати все нові й нові прибутки. Асортимент же є частиною роздрібної стратегії і зброєю в конкурентній боротьбі, і вже одне це передбачає його безперервну і динамічну зміну. У деяких випадках необ­хідність виключення певного товару з асортименту є абсолютно очевидною. Однак, часто подібне рішення більш менш довільне; тоді неодмінно потріб­но враховувати критерій рентабельності в його широкому розумінні, тобто задаватися питанням: як виключення з асортименту певного товару відіб'ється на загальному прибутку, що отримується товарним відділом загалом?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)