АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Оформлення вітринної виставки

Читайте также:
  1. IV. Вимоги до оформлення ветеринарних документів на переміщення тварин
  2. VІІ. Оформлення роботи
  3. Б) це товари, які ввозяться на митну територію України, які після оформлення митних процедур випускаються у вільний обіг.
  4. Виконання контрольних робіт та їх оформлення
  5. ВИМОГИ ДО ВИКОНАННЯ ТА ОФОРМЛЕННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ
  6. Вимоги до оформлення
  7. ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ
  8. ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ
  9. Вимоги до оформлення випускної роботи
  10. Вимоги до оформлення дипломної(бакалаврської) та курсової роботи.
  11. Вимоги до оформлення документів
  12. ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ ДОПОВІДІ

Мистецтво оформлення вітрини полягає в правильному використанні простору вітринної коробки та умілій побудові композиції. Композиція (від лат. сотpositio - розташування, складання, з'єднання) - побудова твору мис­тецтва, розташування основних його елементів і частин в певній системі і послідовності.

Експозиція у вітрині повинна просторово ділитися на передній, середній і задній плани, тобто одні предмети потрібно розташовувати ближче до скла, інші - в глибині вітрини. За допомогою фону, який створюється додаткови­ми екранами, можна змінювати зорове сприйняття глибини вітрини, її про­порцій, масштабів.

Вітринна експозиція товарів покликана вирішувати три основні завдан­ня. Перше завдання полягає в тому, щоб привернути увагу перехожих до ві­трини, друга - примусити їх оглянути товарну виставку і третя - спонукати глядачів придивитися до деяких із виставлених зразків більш уважно. Як правило, при оформленні вітрини ці завдання вирішуються послідовно за умови правильного використання різних прийомів композиції.

Щоб привертати увагу перехожих, вітрина повинна бути помітною. Це досягається шляхом створення композиційного центру вітрини, який кидаєть­ся в очі глядачеві насамперед, а потім вже його увага переключається на інші елементи експозиції в порядку їх значущості. Вітрина, де окремим частинам надається однакове значення, ніколи не сприймається як гармонійне ціле: вона лише втомлює око людини, створюючи враження плутанини і безладдя.

Центр композиції повинен лежати в площині, що знаходиться на рівні очей людини середнього зросту, тобто на відстані 150-165 см від рівня землі

Композиційним центром можуть бути певна частина вітрини, товар або декоративний елемент.

Досягти помітності вітрини допомагає також використання контрастів, найчастіше колірних. Наприклад, для того, щоб пляма, яка утворена групою товарів, плакатом або декоративним елементом, притягувала погляд, її роб­лять контрастною по відношенню до навколишніх товарів і загального фону. Того ж ефекту можна досягти і за допомогою світлового контрасту. Він досягається застосуванням у вітрині вузького променя світла (іноді кольо­рового), який направляють на окрему ділянку експозиції або окремий пред­мет.

Може бути використаний також контраст руху і нерухомості. Для цього застосовуються різні динамічні установки - підставки, що обертаються з то­варами, рухомі фігури і т.п.

Щоб примусити глядача оглянути вітринну експозицію, необхідно пра­вильно розташувати і згрупувати товари та елементи оформлення, додержу­ючись при цьому найважливіших правил композиції, прийнятих в декоратив­ному мистецтві. При оформленні вітрин керуються трьома основними принципами композиційного згрупування товарів і декоративних елементів.

Перший принцип - дотримання рівноваги (балансу). Найпростішим ви­дом рівноваги є симетрія: однакові або схожі між собою за об'ємом або зов­нішнім виглядом предмети розташовують в суворій відповідності по обидва боки від уявної середньої лінії. Таку рівновагу прийнято називати формаль­ною.

На практиці найчастіше застосовують асиметричну рівновагу. У цьому випадку великий предмет, наприклад, розташований з лівого боку вітрини манекен, на який надіте пальто, «урівноважується» групою дрібних предме­тів (капелюх, рукавички, кашне, сумка і т.п.), які розміщуються на правому боці вітрини.

Другий принцип - забезпечення стійкості. Стійкість вітринної експозиції досягається звичайно розширенням основи виставки, а також розташуван­ням великих предметів в нижній частині вітрини і у віддаленні від глядача. Приклад такої стійкості - піраміда.

Третій принцип - дотримання ритму. У композиційному вирішенні оформлення вітрини ритм являє собою повторення контурів окремих предметів або груп товарів, а також відстаней між окремими предметами або їх групами, лініями складок і т.п.

При показу однорідних за розмірами предметів, як правило, у вітринах продовольчих товарів, найчастіше застосовують піраміди. Так, консервні банки, пачки крупи, цукру, коробки з кондитерськими виробами і подібни­ми товарами виставляють у вітрині найчастіше у вигляді однієї, трьох або п'яти пірамід.

Для показу взуття, галантереї, парфумерії або таких продовольчих то­варів, як овочі, риба, м'ясо, бакалія, використовують лінійні згрупування. Перевага викладки товарів лініями полягає в тому, що товари заповнюють лише нижню частину вітрини і перехожі мають можливість бачити інтер'єр магазину.

Детально оглянути окремі зразки товарів, виставлені у вітрині, допома­гають такі прийоми їх викладення, які дозволяють підкреслити особливості і якості товарів, що представляють найбільший інтерес для покупців. В одних випадках - це міцність виробу, в інших - його витонченість, оздоблення і т.п.

Зразки товарів у вітрині не треба розташовувати в неприродному поло­женні, показувати в незвичайних ракурсах або використовувати як декора­тивний елемент оформлення вітрин. Наприклад, невдалим є показ косинок або шкарпеток у вигляді кошика; ножів і виделок, які створюють складні орнаменти і т.п.

Чималою мірою рекламний ефект вітринної виставки залежить і від оформлення ярликів цін на товари, що рекламуються. Стиль оформлення і розташування цінників у вітрині повинні повною мірою відповідати загаль­ному композиційному вирішенню експозиції товарів.

Важливу роль у впливі вітрини на покупців відіграє колірне вирішення її оформлення. Колір залучає глядачів до вітрини, допомагає їм оглядати екс­позицію товарів, посилює емоційний вплив вітрини.

Вітринна виставка товарів, включаючи і її декоративне оформлення, може бути одноколірною, тобто витриманою в одній колірній гамі, скажімо, від світло-блакитного до темно-синього тону або від світло-пісочного до темно-коричневого. За таким принципом показують у вітрині однотонні тканини, головні убори, взуття, жіночу трикотажну білизну.

Колірне оформлення вітрини можна побудувати і на поєднанні додат­кових кольорів, наприклад червоного і зеленого, жовтого і фіолетового, а також різних відтінків тих кольорів, які в спектрі слідують один за одним: блакитного і зеленувато-блакитного, зеленого і жовто-зеленого і т.п. В та­ких колірних сполученнях демонструють одяг і предмети туалету, тканини, вироби з синтетичних матеріалів і пластичної маси.

У деяких випадках, оформляючи вітрину, вдаються до так званої наси­ченої комбінації фарб, що складається з безлічі різних кольорів. Однак, при цьому всі кольори повинні бути або тільки теплих, або тільки холодних то­нів.

Багатоколірними можуть бути вітрини з галантерейними товарами, іграшками, ювелірними та художніми виробами і т.п.

Вибір колірного вирішення оформлення визначається рамками вітрини і характером товарів, що демонструються. Світлі тони на маленькій площі дають відчуття простору і підкреслюють виставлені предмети. На невеликих поверхнях добре виглядають м'які тони з точками іншого кольору, нанесе­ними по всьому полю. Контрастні кольори в одній вітрині справляють приєм­не враження, коли окремі тони представлені в різних кількостях і один з них

домінує.

За характером оформлення вітрини бувають товарними, товарно-деко­ративними і безтоварними. У свою чергу, товарно-декоративні вітрини мо­жуть мати тематичне і сюжетне оформлення.

Товарна вітрина - найбільш простий і поширений вид вітрин. Вона на­гадує покупцям про добре відомі їм вироби і продукти масового попиту.

У товарній вітрині виставляють тільки товари і цінники до них. Ніяких декоративних елементів при оформленні вітрин такого типу не застосову­ють. Прикладом товарної вітрини може бути вітрина-каталог. Товари в ній викладають рядами або комплексними групами. У внутрішньомагазинних шафах-вітринах їх розміщують на полицях; у вуличних вітринах для цього застосовують найпростіший вітринний інвентар-підставки-столики, підставки-етажерки, ступінчасті подіуми і т.п.

Товарно-декоративна вітрина відрізняється від товарної тим, що викла­дення товарів в ній доповнюють декорації і бутафорія.

Оформлення товарно-декоративних вітрин найчастіше буває тематич­ним. Теми можуть бути найрізноманітнішими в залежності від призначення, особливостей товарів, характеру купівельного попиту. Теми залежать і від сезону, а також можуть пов'язуватися з важливими подіями в житті міста, республіки або країни, знаменними датами і ювілеями.

Оформлення вітрин з товарами сезонного призначення може бути при­свячене, наприклад, таким темам: «Здрастуй, літо» (літній одяг і взуття), «Скоро до школи» (канцелярські та шкільно-письмові товари) та ін. Як декоративні елементи, що характеризують той або інший сезон, в подібних вітринах можна використовувати широкоформатні фотографії із зображенням літньо­го відпочинку або сценок із шкільного життя і т.п.

Якщо вітрина знайомить покупців з новими товарами, то вона може бути оформлена, наприклад, на такі теми, як «Ваші добрі помічники» (прилади Збутової техніки), «Обід з двох страв - за 15 хвилин» (харчові концентра­ти), «Концертний зал у Вашому будинку» (стереофонічні магнітофони) і т.д. Цих випадках виставлені зразки забезпечують плакатами з відповідним текстом або невеликими картами, на яких наводяться основні дані про якість і особ­ливості нових виробів або продуктів. При цьому передусім розкривають ті якості товару, які не можна визначити за його зовнішнім виглядом, напри­клад міцність забарвлення нової тканини, смак, поживну цінність продуктів і т.п. В тексті можуть бути описані особливості технології приготування про­дукту або виробництва виробу, а також дане обґрунтування різниці в цінах на однорідні товари.

Крім коротких пояснювальних текстів, у тематичній вітрині доречно роз­містити невеликий плакат з рекламним лозунгом. Текст такого лозунгу по­винен бути помітним, коротким, щоб запам'ятовувався. Нетреба ускладню­вати тексти, але не можна й спрощувати. Штамповані, стандартні лозунги-заклики, такі, наприклад, як «Кращий подарунок», «Корисний про­дукт» і т.п., не досягають мети.

Рекламний лозунг, розміщений у вітрині, повинен мати оригінальну дум­ку про товар. Це примусить перехожих зупинитися і оглянути вітрину. На­приклад, «Нове плаття - це хороший настрій», «Косметика зробить Вас мо­лодшою», «Дари золотої осені».

Іншим різновидом товарно-декоративних вітрин є сюжетна вітрина.

Завдяки сюжетному оформленню вітрина перетворюється на своєрідну сцену, на якій «розігрується» дія, так чи інакше пов'язана з товаром, що ре­кламується. Це може бути, наприклад, жанрова сценка, герої якої демонст­рують можливості використання товару («Туристи на привалі» - вітрина магазину «Спорт і туризм» або «Квартет» з байки І.Крилова - в магазині музичних товарів).

У сюжетних вітринах, як правило, складні декорації, манекени, ляльки, силуети, фігури людей і тварин в русі.

Сюжетні вітрини найчастіше оформляють в магазинах, що торгують ди­тячими товарами та іграшками. Тут використовують сюжети популярних дитячих книг, фільмів, казок, пісень.

Безтоварні вітрини відрізняються тим, що при їх оформленні викорис­товують тільки декоративні елементи (плакати, макети, панно, квіти). Такі вітрини оформляють, як правило, до святкових дат або до знаменних подій в житті країни.

Повсюдно безтоварне оформлення практикується в магазинах, вітрини яких не пристосовані для товарного викладення (вітринні коробки невеликої глибини, розташовані дуже високо над рівнем тротуару), а також в магази­нах, що мають так званий відкритий фасад.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)