АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Система показників аналізу ефективності комерційної діяльності торгового підприємства

Читайте также:
  1. A) Магнітоелектрична система.
  2. A) Устойчивая система средств, методов и приемов общения тренера с спортсменами
  3. B) Електромагнітна система.
  4. C) Електродинамічна система.
  5. Cтрахування в логістичних системах
  6. D. процессы самоорганизации, информационные процессы и процессы управления в живых системах
  7. DNS — доменная система имен
  8. E) Індукційна система.
  9. I. Система грамматических времен в страдательном залоге
  10. II. Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності
  11. II. Мотивація навчальної діяльності школярів
  12. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ

Для того, щоб торгове підприємство успішно функціонувало, необхідно провести глибокий аналіз його комерційної діяльності в залежності від рин­кового середовища, яке постійно змінюється. Це дозволить зробити підпри­ємство стійко прибутковим і конкурентоспроможним, забезпечити його роз­виток, передбачувати майбутнє..

Проводячи систематичний і глибокий аналіз комерційної діяльності, можна:

♦ швидко, якісно і професійно оцінювати результативність комерцій­ної роботи як підприємства загалом, так і його структурних підрозділів;

♦ точно і своєчасно знаходити і враховувати чинники, що впливають
на прибуток, який дотримується по конкретних видах товарів і послугах, що
надаються;

♦ визначати витрати на торгову діяльність (витрати обігу) і тенденції
їх зміни, що необхідно для визначення ціни продажу і розрахунку рентабель­ності;

♦ знаходити оптимальні шляхи вирішення комерційних проблем тор­гового підприємства і отримання достатнього прибутку в найближчій і віддаленій перспективі.

Як можна оцінити і проаналізувати діяльність торгового підприємства? Очевидно, що будь-яка комерційна організація, незалежно від її розмірів, сфери діяльності, прибутковості або збитковості, - складна система, яка взаємодіє з ринковим середовищем. Тому навряд чи знайдеться єдиний по­казник, який міг би вичерпно відобразити всі сторони комерційної діяльнос­ті підприємства. Таким не може бути навіть прибуток, хоча цей показник є таким, що найбільш точно визначає ефективність функціонування організа­ції (підприємства). Для всебічної оцінки ефективності діяльності підприємст­ва необхідна система показників.

Як було відмічено вище, найважливішим показником ефективності ро­боти торгового (комерційного) підприємства є прибуток, в якому відбивають­ся результати всієї торгової діяльності підприємства - обсяг реалізованої продукції, її склад і асортиментна структура, продуктивність праці, рівень витрат, наявність непродуктивних витрат і втрат і т.д.

Від розміру отриманого прибутку залежать поповнення фондів, матері­альне заохочення працівників, сплата податків та ін. Наявність прибутку свідчить про те, що витрати торгових підприємств повністю покриваються прибутками від реалізації товарів і надання послуг. Прибуток торгового під­приємства вираховується як різниця між всіма її прибутками і витратами. У торгівлі розрізняють прибуток від реалізації товарів (операційний прибуток) і чистий, або балансовий, прибуток.

Операційний прибуток - це різниця між торговими надбавками (націн­ками) і витратами обігу.

Балансовий прибуток розраховується з урахуванням так званих інших планованих і не планованих прибутків і витрат. До планованих витрат від­носять податки, що сплачуються до бюджету; до не планованих витрат— штра­фи, пені і неустойки, сплачені за порушення договірних зобов'язань, збитки від списання безнадійних боргів та інші втрати, які зменшують операційний прибуток. До не планованих прибутків відносять штрафи, пені і неустойки, отримані від різних організацій, надлишки товарно-матеріальних цінностей, виявлені при інвентаризації, списання кредиторської заборгованості по закін­ченні термінів позовної давності та ін.

Для характеристики економічної ефективності торгового підприємства, а також з метою проведення порівняльного аналізу необхідно знати не тіль­ки абсолютну величину прибутку, але й його рівень. Рівень прибутку харак­теризує рентабельність торгових організацій - один з показників ефектив­ності їх діяльності. Найбільш поширений показник рентабельності торгівлі відношення суми прибутку до товарообороту. Однак, він не є єдиним показ­ником рентабельності торгової або комерційної діяльності, бо показує лише частку чистого прибутку торгівлі за сумою товарообороту. У даному показ­нику не знаходить відображення міра ефективності всіх авансованих витрат(одноразових і поточних), пов'язаних з комерційною діяльністю. Так, при одній і тій же сумі прибутку і товарообороту у різних комерційних організа­цій можуть бути різні вкладення в основні і оборотні кошти. У зв'язку з цим особливе значення для оцінки ефективності комерційної роботи має зістав­лення прибутку з проведеними витратами (витратами обігу)

де П - прибуток торгового підприємства за певний період (в сумі); Р - витрати торгового підприємства (в сумі).

Цей показник дозволяє судити про ефективність комерційної діяльності, оскільки показує частку прибутку на кожну гривню витрат по веденню ко­мерції.»

До інших показників ефективності цієї групи можна віднести: відношен­ня прибутку до фонду заробітної плати; суму прибутку, що припадає на од­ного працівника торгового підприємства; відношення прибутку до основ­них і оборотних коштів і деякі інші.

Одним з якісних показників ефективності комерційної роботи є витра­ти обігу (витрати по здійсненню комерційної діяльності).

Витрати обігу - це виражені в грошовій формі витрати на здійснення торгової діяльності. Ці витрати можуть бути пов'язані з продовженням про­цесу виробництва в сфері обігу, тобто з виконанням торгівлею додаткових функцій (витрати на перевезення, зберігання, фасування, упаковку товарів та ін.). Такого роду витрати називаються додатковими витратами.

Витрати, пов'язані зі здійсненням процесів купівлі-продажу товарів (заку­півля, реалізація товарів і процеси, які безпосередньо сприяють здійсненню актів купівлі-продажу товарів), називаються чистими витратами обігу. При аналізі комерційної діяльності важливо виявити частку чистих і додаткових витрат обігу. Рівень витрат обігу розраховується як процентне відношення суми витрат обігу до товарообороту. Він певною мірою відображає економіч­ність комерційної діяльності і застосовується при порівнянні роботи однотип­них торгових організацій, які знаходяться в приблизно однакових умовах.

Останнім часом у зв'язку із зростанням тарифів на перевезення товарів, енергоносії, послуги і т.д. спостерігається різке зростання витрат обігу в тор­говій діяльності, що призводить окремі торгові підприємства до збитковості і навіть банкрутства. Тому однією з найважливіших умов ефективності ко­мерційної діяльності торгового підприємства є економія витрат обігу.

Іншою важливою умовою ефективності комерційної діяльності торгового підприємства є швидкість обігу товарів, що виражається в показнику товарооборотністі.

Товарооборотність - це швидкість обігу товарів або час, протягом яко­го реалізовуються товарні запаси. Прискорення товарооборотністі є основ­ним критерієм оцінки роботи комерційної організації, оскільки означає скоро­чення часу перебування товарів у сфері обігу, а значить, більш швидкий оборот грошових коштів і меншу потребу в них для здійснення торгових про­цесів.

Товарні запаси в днях на певну дату показують, на скільки днів торгівлі організація (підприємство) забезпечена товарами. Показник товарних запа­сів у днях розраховується шляхом ділення суми товарних запасів на певну дату на одноденний оборот майбутнього періоду, бо ці товари призначені для торгівлі в майбутньому періоді. Товарооборотність відображає середній час обігу товарного запасу за певний період (рік, квартал) або виражає чис­ло оборотів середнього запасу за вказаний період.

У першому випадку товарооборотність розраховується в днях до оборо­ту, у другому - числом оборотів середнього запасу.

Товарооборотність в днях до обороту розраховується шляхом ділення середнього запасу товарів на середньодобовий оборот за певний період за формулою:

де О - товарооборотність у днях (тривалість одного обороту); Зс - середній запас товарів за певний період; Тс/д середньодобовий товарооборот за той же період.

Товарооборотність, що виражається числом оборотів середнього запа­су за якийсь період часу (як правило, за рік), розраховується за формулами:

де К - кількість оборотів товарної маси за звітний період; П обсяг продажу товарів за той же період; Зс - середній запас товарів за вказаний період; Ч - число днів у звітному періоді; О - товарооборотність у днях (тривалість од­ного обороту).

Розрахована товарооборотність по торговій організації відображає се­редній час, протягом якого товари знаходилися в даній організації з моменту отримання їх від постачальника до моменту їх продажу.

Оборотність товарів характеризує якість управління комерційними про­цесами, стан справ з товарною масою і товарними запасами.

Прискорення часу обігу товарів має велике економічне значення як для окремої торгової організації, так і для всієї торгівлі загалом.

Допоміжними показниками швидкості обігу товарів є такі показники, як роздрібний товарооборот на 1 м2 торгової площі і оптово-складський обо­рот на 1 м2 (1 м3) складської площі, які мають органічний зв'язок зі швидкіс­тю обігу товарів та ефективністю використання основних коштів торгової організації.

Порівнюючи фактичні показники товарообороту на їм2 торгової або складської площі з оптимальними (нормативними), можна зробити висно­вок про ефективність використання торгової (складської) площі магазину або складу. Однак, кожний із розглянутих вище показників ефективності комер­ційної діяльності, взятий нарізно, недостатньо повно враховує і характери­зує ефективність торгової організації (підприємства) загалом.

Кінцевим результатом діяльності торгового підприємства є вартість реалізованих товарів і послуг. Тому ефективність комерційної діяльності тор­гового підприємства може бути виражена узагальнюючим показником, що розраховується як відношення вартості реалізованих товарів і послуг до ви­трат на їх реалізацію, за формулою:

В той же час для більш повної оцінки ефективності комерційної діяль­ності підприємства можливе використання такого узагальнюючого показ­ника, при розрахунку якого зіставляються результати діяльності підприємства з усіма затраченими коштами, включаючи вкладення коштів в основні та обо­ротні фонди.

Торгове підприємство незалежно від своїх масштабів і профілю діяльно­сті повинно займатися внутрішнім плануванням. Планування має на увазі визначення цілей підприємства на певну перспективу, знаходження і аналіз способів їх реалізації і ресурсного забезпечення.

Планування визначається тими завданнями, які ставить перед собою під­приємство на перспективу. Відповідно до цього планування може бути дов­гостроковим, середньостроковим і короткостроковим. Довгостроковий план, як правило, охоплює трирічний або п'ятирічний періоди, він розробляється керівництвом організації і містить її головні стратегічні цілі на перспективу.

Середньостроковий план містить цілком конкретні цілі і кількісні характе­ристики. Середньострокові плани складаються в основному на дворічний період. Короткострокове планування - це поточне оперативне планування; воно може визначати завдання підприємства на рік, півроку і т.д.

Найважливішими цілями, які переслідуються при плануванні комерцій­ної діяльності підприємства, як правило, є визначення обсягу продажу то­варної маси, розрахунок прибутку і частки на ринку. Якщо довгострокове планування в основному є сферою діяльності найбільш великих комерційних фірм, то поточне оперативне планування - необхідний елемент управлінсь­кої діяльності на різних підприємствах. До цього виду короткострокового планування відносять бізнес-план підприємства, що включає розрахунок можливих прибутків і витрат, оцінку ринку збуту конкретних товарів (по­слуг), оцінку конкурентів, систему маркетингових заходів, план реалізації, фінансовий план та ін. Детально структура бізнес-плану розглядалася у по­передній главі. Тут лише потрібно зазначити, що структура бізнес-плану розробляється на основі узагальнення досвіду роботи вітчизняних і зарубіж­них бізнесменів і залежить від тієї чи іншої сфери діяльності.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)