АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема. Потенціометрічний метод аналізу. Визначення рН водного витягу грунту

Читайте также:
  1. A) Зам.директора по УР, методист, тренера по вилам спорта
  2. A) Магнітоелектрична система.
  3. A) Метод опроса
  4. A) Устойчивая система средств, методов и приемов общения тренера с спортсменами
  5. B) Електромагнітна система.
  6. B) подготовка, системно построенная с помощью методов-упражнений, представляющая по сути педагогический организованный процесс управления развитием спортсмена
  7. C) Електродинамічна система.
  8. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  9. Definitions. Визначення.
  10. E) Індукційна система.
  11. I. Визначення сімейства рослини.
  12. I. Карта методической обеспеченности учебной дисциплины

Лабораторна робота

Мета роботи. Вивчити принцип вимірювання рН за допомогою скляного електроду, засвоїти стандартний метод визначення рН буферних розчинів, розчинів солей, що гідролизуються, природних та стічних вод, миючих засобів тощо.

Прилади, реактиви, посуд. Терези лабораторні 4-го класу точності з невеликою межею зважування (до 500 г); важки; рН-метр або іономер з похибкою вимірювання не більше 0,05 рН; електрод скляний для визначення активності іону водню; електрод порівняння хлорсрібний насичений зразковий 2-го розряду; збовтувач із зворотно-поступальним рухом з частотою коливань 75 на хвилину; дозатори з похибкою дозування не більше 2% або циліндри 2-го класу точності; склянки хімічні місткістю 50 cм3; колба мірна місткістю 1л; лійки; колби конічні на 250 cм3; стандарт-титри для приготування зразкових буферних розчинів 2-го розряду за ДЕСТ; дистильована вода.

Принцип методу. Метод базується на вимірюванні електрорухомої сили (ЕРС) комірки, що складається зі скляного (індикаторного) та хлор срібного (електроду порівняння або стандартного) електродів.

Потенціал, що виникає на межі розділу метал - розчин солі цього металу, називають електродним. Його величина Е визначається рівнянням Нернсту:

 

де Е° - стандартний потенціал електродної реакції (при температурі Т = 298º С та активності іону металу а = 1 моль/дм3); n - число електронів, що втрачаються атомом металу при утворенні катіону; R - універсальна газова стала; F - стала Фарадея (96500 Кл/моль).

 


 

Якщо межею розділу фаз служить мембрана, що здатна селективно обмінювати іони, які входять до її складу, з електролітом, виникаючий потенціал прийнято називати мембранним.

Методи потенціометрів засновані на вимірюванні потенціалів електродів, що є функцією активності іонів в розчині. Оскільки виміряти абсолютне значення потенціалу окремо взятого електроду неможливо, для практичних цілей вимірюють різницю між потенціалом вимірювального електроду, який залежить від активності визначуваного іона, і електроду порівняння потенціал якого відомий і практично сталий. Найчастіше в якості електродів порівняння використовуються каломельний та хлорсрібний

 

Електрод порівняння - хлорсрібний:

1 - азбестове волокно, яке забезпечує контакт з досліджуваним розчином;

2 - зовнішній розчин KCl (нас.);

3 - отвір для контакту;

4 - внутрішній розчин KCl (нас.), AgCl (т);

5 - отвір для впровадження розчину KCl (нас.).

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)