АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класифікація витрат

Читайте также:
  1. II. Класифікація основних засобів
  2. Аналіз матеріальних витрат.
  3. Аналіз непрямих витрат.
  4. Аналіз прямих матеріальних витрат.
  5. Банківські рахунки та їх класифікація.
  6. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  7. Біржі як елемент інфраструктури ринку. Класифікація бірж.
  8. Біржова торгівля як основа біржової діяльності. Історія еволюції біржової торгівлі. Поняття організованого ринку. Риси та класифікація організованих ринків.
  9. Біржова угода: ознаки, сутність, зміст, класифікація
  10. Бюджетна класифікація: будова, роль і призначення видатків
  11. Бюджетна класифікація: будова, роль і призначення видатків
  12. Бюджетна система України та бюджетна класифікація

Поняття витрат та собівартості послуг.

Собівартість перевезень (робіт, послуг) – це виражені в грошовій форми поточні витрати транспортних підприємств, безпосередньо пов’язаних з підготовкою та здійсненням процесу перевезень вантажив і пасажирів, а також виконаних робот і послуг, що забезпечують перевезення.

Витрати утворюються в процесі нормування та використання ресурсів для здійснення виробничого процесу (випуску продукції чи наданні послуг) вони мають натуральну та грошову форму.

 

Класифікація витрат.

1. За місцем виникнення витрати на перевезення (роботи, послуги) групуються в розрізі відокремлених структурних підрозділів транспортних підприємств.

2.За видами витрати класифікуються за економічними елементами та за статтями калькуляції.

3. За способом віднесення на собівартість перевезення

Прямі – які можуть бути безпосередньо включені до собівартості окремих видів перевезень.

Непрямі – безпосередньо не пов’язані з виконанням транспортних робіт, наприклад (загальні виробничі витрати).

4. За ступенем впливу обсягу перевезень на рівень витрат

Змінні – це такі витрати, абсолютна величина яких змінються разом зі зміною обсягу перевезень.

Постійні – це витрати, величина яких із збільшенням або зменшенням обсягу перевезень істотно не змінюється.

 

3. Кошторис витрат та калькулювання собівартості продукції (послуг).

До виробничої собівартості перевезень включаються:

- прямі матеріальні витрати;

- прямі витрати на оплату праці;

- інші прямі витрати;

- загальновиробничі витрати.

Перелік і склад статей калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) установлюються підприємством.

 

До статті калькуляції „Прямі матеріальні витрати” включаються вартість усіх видів пально-мастильних та інших матеріалів, що використані як безпосередньо на виконання перевезень так і на технологічні операції в процесі підготовки рухомого складу до експлуатації, а також витратити пально-мастильних матеріалів на допоміжно-службовий, учбово-тренувальний та невиробничий нальоти годин.

До статті калькуляції „Прямі витрати на оплату праці” включаться всі витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати працівникам, безпосередньо зайнятим здійсненням перевезень, обчисленої за посадовими окладами, відрядними розцінками, тарифними ставками.

До статті калькуляції „ Інші прямі витрати ” включаються:

- відрахування від витрат на оплату праці працівників;

- витрати на всі види ремонту, технічний огляд і технічне обслуговування рухомого складу;

- вартість запасних частин, приладів, обладнання, пального і матеріалів, що витрачаються для виконання ремонту власними підрозділами;

- вартість ремонтних робіт і послуг, виконаних сторонніми підприємствами і організаціями;

- витрати на оплату праці і відповідні відрахування від неї працівників, що виконують ремонт і технічне обслуговування транспортних засобів;

- вартість інструментів, виданих для поновлення їх запасу на транспортних засобах; і т.д.

До статті калькуляції „Загальновиробничі витрати” включаються витрати включаються витрати, пов’язані з управлінням та обслуговуванням виробничого процесу, які не передбачені в попередніх статтях:

- витрати на утримання апарату управління виробництвом (оплата праці, відрахування на соціальні заходи, витрати на оплату службових відряджень працівників апарату управління виробничих структурних підрозділів підприємства, технічне та інформаційне забезпечення управління виробництвом тощо);

- амортизація основних засобів на нематеріальних активів загально виробничого призначення;

- витрати на вдосконалення технології і організації виробництва (оплата праці та відрахування на соц.заходи працівників, зайнятих удосконаленням технології і організаціях виробництва, поліпшенням якості робіт, послуг, підвищення їх надійності, інших експлуатаційних характеристик у виробничому процесі, витрати матеріалів, купівельних комплектуючих виробів і напівфабрикатів, оплата послуг сторонніх організацій.;

Витрати, пов'язані з операційною діяльністю, які не включаються до собівартості реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг), поділяються на адміністративні витрати, витрати на збут та інші операційні витрати.

До адміністративних витрат відносяться такі загальногосподарські витрати, спрямовані на обслуговування та управління підприємством

Витрати на збут включають такі витрати, пов'язані з реалізацією (збутом) продукції (товарів, робіт, послуг)(тобто витрати на утримання підрозділів,що займаються збутом, рекламою, доставкою продукції споживачам тощо):

До інших операційних витрат включаються інші витрати операційної діяльності.

Кошторис виробництва – це витрати підприємств, пов’язані з його основною діяльністю за певний період незалежно від того відносять їх на собівартість продукції (послуг), в цьому періоді чи ні. Отже кошторис виробництва і собівартість загального обсягу послуг, як правило не збігаються. Кошторис виробництва складається за економічними елементами.

Витрати операційної діяльності групуються за такими економічними елементами:

матеріальні затрати;

витрати на оплату праці;

відрахування на соціальні заходи;

амортизація;

інші операційні витрати.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)