АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

УМОВИ ПРАЦІ ПРИ роботи з комп'ютерною технікою

 


Фахівці різних напрямків прийшли до висновку, що причиною відхилень у стані здоров'я користувачів є не стільки самі комп'ютери, а скільки не достатня дотримання принципів ергономіки. Для того, що б активне застосування комп'ютерних технологій не стало додатковим чинником погіршення здоров'я, вкрай необхідно, що б робоче місце відповідало гігієнічним вимогам безпеки.

Вимоги до метеоумов. Температура в теплий період року 22-25 ° С, в холодний період року 21-24 ° С, відносна вологість повітря 40-60%, швидкість руху повітря 0,1-0,2 м / с. Інтенсивність теплового випромінювання від нагрітих поверхонь, освітлювальних приладів не повинна перевищувати 35 Вт / м ². Для створення комфортних метеоумов доцільно установка ефективної системи вентиляції та кондиціонування, забезпечення відповідних площі і об'єму робочого приміщення. Одним з найважливіших заходів по оздоровленню повітряного середовища є пристрій вентиляції та опалення. Чистота повітряного середовища досягається видаленням забрудненого, нагрітого або іонізованого повітря з робочого приміщення з подачею свіжого повітря. Для підтримки нормального мікроклімату необхідний достатній обсяг вентиляції, для чого в приміщеннях з працюючими комп'ютерами передбачається кондиціонування повітря, яка здійснює підтримання постійних параметрів мікроклімату незалежно від зовнішніх умов. Параметри мікроклімату підтримуються в холодну пору року за рахунок систем водяного опалення з нагріванням води до 100 ° С, а в теплу пору року - за рахунок кондиціонування, з параметрами відповідають вимогам санітарним нормам безпеки РНБ 4.02.01-03. Нормовані параметри мікроклімату, іонного складу повітря, вмісту шкідливих речовин мають відповідати вимогам СанПіН 9-131 РБ2000.

Вимоги до освітлення. Створення оптимальної світловий середовища займає важливе місце в комплексі заходів з охорони праці і оздоровлення умов праці при роботі з ЕОМ і комп'ютерною технікою. Приміщення, оснащені ЕОМ і комп'ютерною технікою повинні мати як природне, так і штучне освітлення. У таких приміщеннях використовується природне бічне одностороннє висвітлення в денний час, у вечірній час використовується штучне загальне рівномірне освітлення. Нормований рівень освітленості для роботи з комп'ютерами становить 400 Лк, а КЕО = 4%. У робочих приміщеннях повинні передбачатися заходи для обмеження сліпучої дії світлових прорізів, що мають високу яскравість, а так само прямих сонячних променів. У разі, коли екран комп'ютера звернений до віконного отвору, передбачаються спеціальні екрануючі пристрої, вікна рекомендується забезпечувати светорассеивающими шторами, жалюзі або сонцезахисної плівкою з металевим покриттям. У випадках, коли одного виду освітлення недостатньо, влаштовують спільне освітлення. Додаткове штучне освітлення створює хорошу видимість інформації на екрані монітора, тексту на папері та інших матеріалів для роботи. При цьому в полі зору працюючих забезпечуються оптимальні яскравості оточуючих поверхонь, виключена або гранично обмежена відображена бляклість від екрану в результаті відбиття світлового потоку від джерел світла і світильників. При периметральном розташуванні комп'ютерів світильники розташовуються локалізовано над робочим місцем ближче до переднього краю, зверненого до користувача. У якості джерела штучного освітлення використовуються люмінесцентні лампи денного світла потужністю 65-80 Вт, коефіцієнт пульсації не повинен перевищувати 5%. Існують спеціальні люмінесцентні лампи, що імітують повний спектр природного сонячного світла. Не можна застосовувати світильники без розсіювачів та екрануючих грат. Чистку шибок віконних прорізів і світильників слід проводити не рідше 2-х разів на рік.

Виробничий шум. Основними джерелами шуму в робочих приміщеннях, оснащених комп'ютерною технікою є принтери, МФУ і кондиціонери, а в самих комп'ютерах - вентилятори охолодження і трансформатори блоку живлення. Заходи захисту від шуму полягають у використанні малошумного обладнання та застосуванні звукопоглинальних пристроїв. У даних умовах шум, як правило, не перевищує допустимих меж, оскільки в комп'ютерній техніці немає обертових вузлів і механізмів.

Електробезпека. Робоче приміщення, оснащене ЕОМ і комп'ютерною технікою відноситься до приміщень з підвищеною небезпекою. У такого роду приміщеннях обов'язковим є:

1.
Захисне заземлення.

2.
Ізоляція, огорожу та забезпечення недоступності струмоведучих частин.

3.
Застосування малого напруги і подвійної ізоляції.


Площа на одне робоче місце для дорослих користувачів повинна складати не менше 6 м ², а об'єм не менше 20 м ³. Для внутрішнього оздоблення приміщень повинні використовуватися дифузно відображають матеріали з коефіцієнтом відображення: 0,7-0,8 (для стелі), 0,5-0,6 (для стін) і 0,3-0,5 (для підлоги). Поверхня підлоги має бути рівною, без вибоїн, неслизькою, зручною для очищення, прибирання, мати антистатичні властивості. Особливу увагу необхідно приділяти пожежної безпеки, оскільки пожежі в приміщеннях з комп'ютерною технікою пов'язані з небезпекою для життя людей і великими матеріальними втратами.

При тривалій роботі за комп'ютером необхідно виконувати ряд вимог, що стосуються режиму праці та відпочинку:

1.
По можливості, час роботи за комп'ютером необхідно обмежити до мінімуму.

2.
Щогодини рекомендується робити перерву тривалістю не менше 15 хвилин. Під час перерви треба встати, потягнутися, походити, зробити нескладні лікувальні гімнастичні вправи (нахили і повороти голови, вправи для кистей рук, потягування), по можливості вийти на свіже повітря.

3.
Під час роботи за комп'ютером кожні 10-15 хвилин необхідно міняти позу, рухати плечима, ногами, головою.

4.
Після роботи необхідно протягом 1-2 год відпочити в спокійній обстановці і в подальшому використовувати будь-яку можливість для відпочинку.

5.
У приміщеннях з комп'ютерами необхідно якомога частіше робити вологе прибирання і провітрювання. Для збільшення вологості повітря рекомендується використовувати спеціальні прилади - зволожувачі, так як вода є природним іонізатором повітря. Загальне і місцеве зволоження повітря є одним з основних заходів захисту від статичної електрики, яка, крім неприємних відчуттів, особливого впливу на здоров'я користувача не робить. Для іонізації повітря рекомендується використовувати іонізатори повітря.

6.
Розміри приміщення для роботи з комп'ютерами повинні відповідати кількості працівників і розміщувати в них комплексу технічних засобів. Висота приміщення до підвісної стелі повинна бути не менше 3-3,5 м, а відстань між підвісною і основною стелею повинно бути не більше 0,8 м.

7.
Застосування дерева в обробці інтер'єру повинне бути обмежене або зведене до мінімуму, а при використанні просякнуте вогнетривкими складами. Застосування води для гасіння виниклої пожежі повинно бути використано лише в крайніх випадках, коли пожежа приймає загрозливі розміри. Але при цьому кількість води повинна бути мінімальною, а комп'ютерна техніка максимально можливим чином ізольована від попадання води.

8.
Приміщення повинні бути оснащені стаціонарними системами автоматичного пожежогасіння і пожежними сповіщувачами.

9.
Приміщення, де експлуатуються комп'ютери і периферичні пристрої має бути віддалене від сторонніх джерел електромагнітних випромінювань.

 

2. Гігієнічні вимоги до лікарняної палати. Методика вивчення мікрокліматичних умов та ефективності вентиляції в палаті. Показники якості повітря в палаті.

 

Відділення повинне включати: палатні секції на 25-30 ліжок, з 6-8 палатами на 2-4 ліжка площею 7 м2 на одне ліжко, не менше двох одноліжкових палат площею 9-12 м2 для важких соматичних та інфекційних хворих, кубатурою на одного хворого 20-25 м3, об’ємом вентиляції 40-50 м3/годину

Оптимальною орієнтацією вікон палат у північній півкулі є південно-східна та південна. Проте повинно бути передбачено 1-2 палати з орієнтацією на північні румби для важких хворих та хворих з гарячкою. Розміщення ліжок повинно бути паралельне світлонесучій стіні для того, щоб хворий мав можливість відвернутись від засліплюючої дії прямої сонячної радіації. Показники природного освітлення (біля внутрішньої стіни) повинні бути: коефіцієнт природної освітленості - 1,3-1,5%, світловий коефіцієнт - 1:4 - 1:6, кут падіння – не менше 27°, кут отвору – не менше 5°, коефіцієнт заглиблення - не більше 2. Штучне освітлення повинне бути загальне, 30-60 лк, та нічне чергове - 10-15 лк з світильниками в нижній частині стін.

Вентиляція палат повинна забезпечуватись витяжними вентиляційними каналами, наявністю кватирок та вікон, що відкриваються, а в сучасних лікарнях, і кондиціонуванням повітря.

 

3.Ситуаційна задача з гігієни харчування.

CИТУАЦІЙНА ЗАДАЧА ДО БІЛЕТА № 25

Результати оцінки стану здоров'я дітей, які знаходяться у дитячому садку цілодобового перебування, свідчать про те, що шкіра значної частини дівчаток та хлопчиків є блідою та сухою, легко злущується. У деяких з них виявлені явища фолікулярного гіперкератозу та наявність ціанотичного відтінку шкіри в області сідниць. Діти пред’являють скарги на втому. В ході дослідження резистентності капілярів шкіри у 10 дітей відмічено 8 петехій, у 6 – 16 петехій, у 7 – 25 петехій, у 3 – 40 петехій. У трьох дітей виявлені численні синці та крововиливи. Останні 4 місяці раціон дітей складався, в основному, із молочних, круп’яних та макаронних продуктів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)