АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розділ «Гігієна праці» - 2013 р

Читайте также:
  1. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  2. IV. Дії підрозділів податкової міліції при отриманні запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  3. V. Запишіть 2 приклади вчинення замаху на злочини, передбачені статтями розділу ІІІ Особливої частини КК України (складіть фабули).
  4. А) розподіл навчального часу за темами для студентів-магістрів за спеціальністю 8.030109 – «Управління персоналом та економіка праці» стаціонарної форми навчання
  5. Алфавіт, слова, ідентифікатори, роздільники, лексеми
  6. Бухгалтерія - це самостійний структурний підрозділю апарату управління (служба, відділ), який веде бухгалтерський облік діяльності бюджетної установи.
  7. Взаємовідносини з іншими підрозділами
  8. Взаємодія спеціальних підрозділів по боротьбі з організованою злочинністю та інших державних органів.
  9. Виголошенню промови. Основу цього розділу складають з'ясування умов спілкування,
  10. Видача зброї та боєприпасів у підрозділах.
  11. ВИМОГИ ДО ЗМІСТУ РОЗДІЛУ «ОХОРОНА ПРАЦІ»
  12. ВИРОБНИЧІ ПІДРОЗДІЛИ АРХІВУ ТА ОСНОВНІ АРХІВНІ ТЕХНОЛОГІЇ

6. У місті Н. заплановано будівництво промислового підприємства (1 А класу небезпеки) у викидах якого будуть міститися діоксид сірки і діоксид азоту. На якій відстані від джерела викиду даного підприємства концентрації зазначених інгредієнтів в атмосферному повітрі повинні відповідати ГДК?

A * 3000 м

B 1000 м

C 500 м

D 100 м

E 50 м

7. На хімічному виробництві робітниця зайнята дозуванням, зважуванням та завантаженням в камеру реакції вихідних продуктів синтезу полімерних матеріалів. Лікарем акушером-гінекологом у робітниці встановлено вагітність. Які профілактичні заходи необхідно застосувати для запобігання негативного впливу хімічних чинників на організм робітниці та майбутньої дитини?

A *перевід на роботу не пов’язану з дією шкідливих чинників

B зменшення тривалості робочого дня

C зменшення часу дії хімічних чинників

D збільшення кількості регламентованих перерв

E надання додаткових вихідних днів

8. Оператор комп’ютерного набору зайнята вводом тексту, редагуванням та друком документів на персональному комп’ютері. Тривалість її робочого дня становить 8 годин. Лікарем акушером-гінекологом у робітниці встановлено вагітність. Які профілактичні заходи необхідно застосувати для запобігання негативного впливу виробничих чинників на організм робітниці та майбутньої дитини?

A *перевід на роботу, не пов’язану з роботою на персональному комп’ютері

B зменшення тривалості робочого дня

C зменшення часу роботи на комп’ютері

D збільшення кількості регламентованих перерв

E надання додаткових вихідних днів

10. До лікаря-терапевта районної поліклініки звернувся хворий, що працює у цеху меблевої фабрики, де покривають меблі фарбами і лаком. Скарги хворого і об’єктивні дані свідчили про гостре професійне отруєння. Лікар тимчасово звільнив постраждалого від роботи, призначив лікування і надіслав „Екстрене повідомлення” у таку установу:

A *Районну санітарно-епідеміологічну станцію

B Підприємство, де працює постраждалий

C Медико-санітарну частину підприємства

D Головному лікарю ТМО

E Спеціалізовану клініку, що підтверджує захворювання

11. Робітник, що працює з лазером (довжина хвилі= 0,63-1,5 мкм), піддається несприятливій дії на шкіру дифузно відбитого випромінювання і знаходиться на відстані 10 см від дифузно відбитої поверхні. До якого класу за ступенем небезпеки відноситься даний лазерний генератор?

A * IV

B III

C II

D I

E ––

12. Праця оператора машинного набору вимагає запам’ятовування на короткий проміжок часу великої кількості послідовних окремих елементів роботи. Який вид пам’яті характеризує працю оператора?

A * оперативна

B довгострокова

C короткострокова

D логічна

E рухова

13. Робота оптичного квантового генератора супроводжується виникненням деяких несприятливих факторів виробничого середовища, що можуть негативно впливати на організм робітників, які його обслуговують. Назвіть ці фактори.

A *Лазерне випромінювання, шум, УФ-випромінювання, електромагнітні поля радіочастот,

м’яке рентгенівське випромінювання, озон і оксиди азоту.

B Лазерне випромінювання, УФ-випромінювання.

C Електромагнітні поля радіочастот, шум.

D М’яке рентгенівське випромінювання.

E Озон і оксиди азоту

14. Робітники обслуговують лазер, який становить небезпеку при опроміненні очей прямим, дзеркально відбитим, а також дифузно відбитим випромінюванням на відстані 10 см від дифузно відбитої поверхні та при опроміненні шкіри прямим і дзеркально відбитим випромінюванням. Вкажіть, до якого класу за ступенем небезпеки відноситься цей лазер.

A *До 3-го класу

B До 1-го класу

C До 4-го класу

D До 2-го класу

E При дії на очі до3-го, а при дії на шкіру до 2-го класу

15. При обробці деревини на меблевій фабриці на робочих місцях робітників протягом робочої зміни встановлена наявність виробничого шуму, рівні якого при виконанні різних операцій становили 81, 84 і 85 дБА. При вимірюванні рівнів звукового тиску за окремими октавними смугами встановлено перевищення допустимих рівнів в октавній смузі 2000 Гц на 2 дБ, в октавній смузі 4000 Гц - на 6 дБ і октавній смузі 8000 Гц - на 3 дБ. Вкажіть характер даного шуму за часовою, спектральною і частотною характеристиками.

A *Шум постійний, широкосмуговий, високочастотний

B Шум непостійний, тональний, середньочастотний

C Шум непостійний, широкосмуговий, високочастотний

D Шум постійний, тональний, низькочастотний

E Шум непостійний, широкосмуговий, низькочастотний

26. У результаті аварії на одному з промислових підприємств відбувся витік озону та радіоактивних речовин в одному з цехів. Група працівників цього цеху підпала під одночасний вплив обох чинників. Яким буде вплив цих чинників на організм?

A * Поєднаний радіоміметичний вплив

B Поєднаний

C Ізольований

D Комбінований

E Комплексний

27. Серед мешканців присадибних ділянок с. Іванівка, які прилягають до поля агрофірми “Дружба”, через 1 тиждень після зрошування його пестицидами (гексахлораном) з’явилися симптоми отруєння пестицидами. В результаті лабораторних досліджень вміст гексахлорану в грунті сусідніх з полем приватних садиб перевищував ГДК в 2 рази, в повітрі – в 10 разів, у воді криниць (водопостачання населеного пункту є децентралізованим)- в 2 рази. Назвіть вид впливу пестицидів на організм людей, що має місце.

A * Комплексний

B Ізольований

C Поєднаний

D Комбінований

E -

128. У атмосферному повітрі на відстані 700 м від промислового підприємства були присутні підвищені концентрації окису вуглецю та сірчаного газу. Яку дію мають ці речовини на організм населення?

A *Комбіновану

B Комплексну

C Незалежну

D Канцерогенну

E Сполучену

29. Жінка у віці 42 років, з ростом 168 см. та масою тіла 74 кг., приймає їжу 4 рази на день, працює на виробництві по виготовленню свинцевих білил. Який лікувально-профілактичний раціон повинна отримувати робітниця для профілактики профпатології.

A * Лікувально-профілактичний раціон №3

B Лікувально-профілактичний раціон №2

C Лікувально-профілактичний раціон №1

D Лікувально-дієтичний раціон №1

E Лікувально-дієтичний раціон №9

32. Робітник, зайнятий на обробці відливок у ливарному виробництві, тримає шліфувальний інструмент вагою 10 кг, 260 хвилин за зміну. Робота здійснюється тривалим скороченням м’язів, при цьому в руховий центр безперервно надходить потік імпульсів, що досить швидко викликає виснаження функціонального потенціалу і розвинення втоми. Яку роботу виконує робітник?

A * Статичну роботу

B Позитивну динамічну роботу

C Негативну динамічну роботу

D Напружену роботу

E Важку роботу

40. Шліфувальник механічного цеху працює ручною шліфувальною машиною. Рівень переривчастої локальної вібрації, яка діє на робітника при цьому, перевищує допустиме за санітарними нормами значення на 3 дБ. Який із названих заходів повинен виконати роботодавець у першу чергу для профілактики вібраційної хвороби?

A * Розробити режим праці та відпочинку

B Забезпечити віброзахисними рукавицями

C Забезпечити оптимальні параметри мікроклімату

D Зменшити вагу машини

E Організувати теплові процедури для рук

54. На рабочому місці кабінету УЗД рівень контактного ультразвуку перевищує ГДР на 10 дБ. Тривалість робочого дня лікаря 6 годин з однією 30-хвилиною перервою для прийому їжі. Заходи індивідуального захисту ним не використовуються. Розвиток якої професійної патології можлива у лікаря діагностичного центру?

A *Ангіоневроз

B Вегетосудинна дисфункція

C Астено-вегетативний синдром

D Неврози

E Тендовагініт

55. Робочий день оператора ЕОМ складає 8 годин з однією 30-хвилинною перервою для прийому їжі і двома 5-хв. перервами для особистих потреб. Параметри мікроклімату, рівня шуму, освітленості відповідає санітарно-гігієнічним вимогам. Оцініть режим праці і, при необхідності, дайте рекомендації з оптимізації.

A *Необхідно проводити 15-хв. перерви через кожні 2 години роботи

B Режим праці відповідає санітарно-гігієнічним вимогам

C Необхідно продовжити обідню перерву до 1 години

D Необхідно ввести додатково дві 10-хв. перерви

E Необхідно проводити 15-хв. перерви через кожну годину роботи

56. Вибірниці породи вуглезбагачувальної фабрики впродовж 12-ти годинної робочої зміни виконують роботу стоячи. Маса вантажу, що піднімається і переміщуваного, складає 1-10 кг Робітниці скаржаться на набряки, болі в нижніх кінцівках, зміни, що частіше з'являються в другій половині. З яким захворюванням можна зв'язати характер праці і скарги робітниць

A *Варикозне розширення вен

B Подагра

C Бурсит

D Артрит

E Міозит

61. Працівники ОТК здійснюють візуальний контроль якості годинних механічних виробів на конвеєрі із застосуванням оптичних приладів. Щільність робочого дня досягає 96%. Умови праці і ергономічна забезпеченість робочих місць відповідають гігієнічним вимогам. На медичному огляді працівники пред'являли скарги на підвищену стомлюваність, сонливість. Реєструвалося підвищення, погіршення здатності концентрувати і розподіляти увагу, подовження латентного періоду зорово-моторної реакції. Ці зміни можна зв'язати з:

A *Монотонією

B Особистою відповідальністю за виконувану роботу

C Високою щільністю робочого часу

D Навантаженням на зоровий аналізатор

E Роботою з оптичними приладами

62. Робота водіїв великовантажних машин пов'язана з постійним перебуванням в робочій позі сидячи, нервово-емоційною напругою. На водіїв діє несприятливий мікроклімат (влітку температура повітря досягає 35-39оС, взимку - біля 2-7оС, швидкість руху повітря 0,1-0,8 м/с в різні періоду року). Шум, загальна і локальна вібрація перевищує ПДУ. Розвиток якої професійної патології найбільш вірогідний у водіїв.

A *Радикулопатія

B Перегрів

C Ангіоневроз

D Сенсоневральная тугоухість

E Вібраційна хвороба

73. У регулювальника дорожнього руху появились скарги на головний біль, запаморочення, порушення сну, зниження пам’яті та уваги, задишку, біль у ділянці серця. У крові під час лабораторного обстеження виявлено підвищений вміст карбокенгемоглобіну. Який чинник навколишнього середовища найімовірніше міг спричинити такі зміни в організмі?

A * Оксид вуглецю

B Діоксид вуглецю

C Оксид азоту

D Діоксид азоту

E 3,4-безпірен

82. Вміст пилу цукрової тростини в повітрі робочої зони при виготовленні цукру перевищує ГДК в 4-6 разів. Робітники, які працюють в таких виробничих умовах скаржаться на постійний сухий кашель зранку і вдень з незначною кількістю мокротиння з прожилками крові, іноді кровохаркання, гострі напади задишки увечері, вранці і при фізичному напруженні. У хворих відзначають підвищення температури тіла до 39оС з лихоманкою увечері або зранку, виражену астенію, анорексію, швидку втрату маси тіла, іноді – дисфонію. Поліпшення настає (зі слів робітників) через тиждень після припинення контакту з чинником хвороби. Вказані ознаки характерні для пилу, який володіє дією:

A * Алергенною

B Фіброгенною

C Гастронаправленою

D Канцерогенною

E Мутагенною

84. Заплановано будівництво нової поліклініки в районі з близьким розташуванням машинобудівного заводу (2-й клас небезпеки). Визначити необхідну ширину санітарно-захисної зони між підприємством і поліклінікою:

A * 500 м

B 300 м

C 100 м

D 50 м

E 1000 м

116. Робітниця, 38 років працює на висушуванні льону. Звернулася в поліклініку із скаргами на ускладнене дихання, почуття ніяковості в грудях і нападоподібний кашель. Ці симптоми виникають в перший день робочого тижня. У інші дні симптоми зменшуються. Розвиток якого захворювання органів дихання можливо?

A * Бісиноз

B Силікоз

C Алергічний ринофарингіт

D Бронхіальна астма

E Бронхіт з астматичним компонентом

117. Чоловік, 37 років робітник залізорудної шахти при періодичному медогляді пред'являє скарги на болі в грудях, сухий рідкісний кашель, помірну задишку. Стаж роботи 6 років. Зміст з'єднань заліза в пилі робочої зони 50%. Рентгенологічно: виявлено дифузне розростання сполучної тканини по усіх легеневих полях. Розвиток якого професійного захворювання можливий у робітника?

A * Сидероз

B Силікоз

C Талькоз

D Силикатоз

E Бронхіт хронічний

119. У Японії при споживанні риби і ракоподібних виникає хвороба Минамата. З якими хімічними сполуками пов'язана ця хвороба?

A *З'єднання кадмію

B З'єднання ртуті

C З'єднання селену

D З'єднання свинцю

E З'єднання міді

12. У інструментальному цеху робиться поверхневе заточування з використанням струмів високої частоти. Умови праці характеризуються перевищенням граничних рівнів по шуму, ЭМП, змісту пилу (залізо, молібден, двоокис кремнію), зоровій напрузі. При обстеженні інструментальника діагностована вегето-судинна дистонія, неврастенія, порушення ендокринної регуляції. Етіологічним чинником є:

A * ЕМП

B Шум

C Залізовмісний пил

D Молібденовмісний пил

E Двоокис кремнію

14. У робітника 39 років, акумулює з'явилися раптові скарги на слабкість, втрату апетиту, переймоподібні болі в животі без чіткої локалізації, нудоту. Об'єктивно: шкірні покриви сірого кольору, на яснах сірувато-лілова смужка, живіт м'який різко хворобливий. У крові - еритроцити з базофільною зернистістю, анемія. У минулому переніс виразкову хворобу шлунку. Трапляються запої 3-4 дні. Який найбільш вірогідний попередній діагноз?

A *Сатурнізм (отруєння свинцем)

B Гострий апендицит

C Перфорація виразки шлунку

D Гострий холецистит

E Хронічний алкоголізм

17. Чоловік під час роботи в гарячому цеху раптово втратив свідомість. При його обстеженні виявлено: температура тіла - 40,6оС, шкіра суха і гаряча, пульс і дихання прискорені. Цеховим ординатором встановлено діагноз: теплове ураження, важка форма. В результаті порушення якого механізму тепловіддачі виникає тепловий ударі

A * Конвекція, кондукція, проведення та випаровування води

B Конвекція та кондукція

C Випаровування води

D Проведення та кондукція

E Конвекція

18. Під час проведення періодичного медогляду слюсаря-складальника (працює на пайці деталей припаюванням) скарг на стан здоров'я не було. При поглибленому дослідженні виявлено ознаки астено-вегетативного синдрому, в крові – еритроцити з базофільною зернистістю і дещо підвищена кількість ретикулоцитів, в сечі – підвищений вміст дельта-амінолевулінової кислоти. Комплекс симптомів свідчить про початкову стадію хронічної інтоксикації:

A * Свинцем

B Марганцем

C Ртуттю

D Оловом

E Етанолом.

20. При вивченні умов праці робітників теплиць встановлено, що в період збирання врожаю завантаженість робочої зміни становить 85%. При вимірюванні параметрів мікроклімату одержані такі результати: температура повітря – 35оС, відносна вологість – 98%, швидкість руху повітря – 0 м/с. Переважно тепловіддача в цих умовах відбувається:

A * випроміненням

B кондукцією

C конвекцією

D випаровуванням

E конвекцією та кондукцією

37. Атмосферне повітря промислового міста інтенсивно забруднюється викидами декількох промислових підприємств. Аналіз захворюваності міського населення показав, що найбільш часте захворювання - хронічна пневмонія, особливо у дітей. Ця картина захворюваності найімовірніше може бути пов'язана з промисловим викидом в атмосферу:

A * Оксидів сірки

B З'єднань кадмію

C Метилртуті

D З'єднань свинцю

E З'єднань миш'яку

39. Виконання ремонтних робіт в закритому автомобільному боксі проводилося при працюючому двигуні. Через 30-40 хв. у слюсарів-ремонтників з'явився сильний головний біль в області скронь, шум у вухах, нудота, блювота. Ці ознаки характерні для гострого отруєння:

A * Оксидом вуглецю

B Парами бензину

C Тетраетилсвинцем

D Оксидом азоту

E Масляним аерозолем

42. Умови праці працівників парникового господарства характеризуються несприятливим мікрокліматом: температура повітря складає 31оС, температура обгороджувань - 23оС, відносна вологість - 95%, швидкість руху повітря - 0,2 м/с. Вкажіть ефективний шлях віддачі тепла тілом працівників в цих умовах?

A * Радіація

B Конвекція

C Кондукція

D Випаровування потом

E Випаровування вологи з повітрям, що видихається

45. Тепло, що продукується організмом робітника гарячого цеху в умовах високих температур і зниженої вологості, втрачається переважно випаровуванням, що може призвести до судомної хвороби. Який вид обміну є визначальним при цьому?

A * Водно-сольовий

B Вуглеводний

C Жировий

D Білковий

E Вітамінний

49. Працівник склодувної майстерні скаржиться на головний біль, роздратованість, послаблення зору - він бачить оточуючі предмети ніби крізь сітку. Об'єктивно: гіперемія склери, потовщення рогівки, зниження прозорості зіниць, гострота зору лівого ока - 0,8, правого - 0,7. Індивідуальними захисними засобами робітник не користується. Який найбільш імовірний діагноз?

A *Катаракта

B Кон'юктивіт

C Кератит

D Блефароспазм

E Прогресуюча міопія

56. При виробництві коксу в повітрі робочої зони концентрація пилу упродовж багатьох років перевищує ГДК в 4-8 разів. Назвіть захворювання, розвиток якого наймовірніше у робітників цього виробництва.

A *Антракоз

B Сидероз

C Бісиноз

D Силікоз

E Азбестоз

63. Заготівельниці автокамер працюють стоячи, нахиляючись на кут 32° 300 разів за зміну. Одночасно спостерігають за 5 об'єктами. Тривалість робочих операцій – 2-4сек. Активні дії займають 87% від тривалості зміни. За якими показниками, зазначеними у задачі, можна визначити монотонність праці?

A *По тривалості виконання операції

B По кількості нахилів (300 за зміну)

C По проценту активної дії (87%)

D По кількості об'єктів спостереження (5)

E По робочій позі

64. Оператор автокамерної лінії шинного заводу працює стоячи, нахиляючись на кут більше 30о 400 разів за зміну, енерговитрати при цьому дорівнюють 25 Вт. Під час праці у оператора зростає пульс (106/хв.). В кінці зміни зменшується увага, знижується витривалість. Який з показників найбільш імовірно свідчить про важкість праці?

A *Витрати енергії

B Частота пульсу

C Нахил корпусу

D Робоча поза

E Зниження витривалості

72. Праця в умовах впливу електромагнітних хвиль може викликати функціональні розлади певних систем організму. Які системи є найбільш вразливими при дії електромагнітних хвиль діапазону радіочастот?

A *Нервова і серцево-судинна системи

B Шлунково-кишковий тракт і дихальна система

C Серцево-судинна і дихальна системи

D Серцево-судинна система і водно-сольовий обмін

E Нервова система і шлунково-кишковий тракт

81. Працівник 39 років звернувся до лікаря зі скаргами на ниючий біль та відчуття оніміння у кистях та передпліччях, зниження м'язової сили рук, порушення сну, роздратованість та зниження слуху. Дані професійного анамнезу свідчать про те, що робітник протягом 12 років працює бурильником, використовуючи свердло вагою 20 кг. Об'єктивно: шкіра кистей має синюшний відтінок, відмічається набряк кінчиків пальців, стертість шкірного малюнка, легка деформація міжфалангових суглобів, зниження тактильної, температурної та больової чутливості. Який найбільш імовірний діагноз?

A *Вібраційна хвороба, зумовлена впливом локальної вібрації

B Вібраційна хвороба, зумовлена впливом загальної вібрації

C Хвороба Рейно

D Нервово-циркуляторна дистонія

E Ревматичний поліартрит

91. Аналізуючи результати періодичного медичного огляду робітників, що шліфують художнє скло було виявлено, що у 40% робітників з тривалим стажем у віці 30-45 років встановлений неврит ліктьового нерва, у 21% - вегетативно-чутливий поліневрит, у 12% - вегетоміофасцит верхніх кінцівок. Робітники шліфують вироби за допомогою абразивного диска, що обертається. З дією якого несприятливого чинника пов'язані ці патології?

A* Вібрація

B Несприятливий мікроклімат

C Пил

D Шум

E ЕМП

92. При проведенні очисних робіт в шахті концентрація вугільного пилу в повітрі робочої зони складає 450 міліграм/м3 (ГДК - 10 міліграм/м3). Розвиток якого професійного захворювання органів дихання можливо у гірників очисного забою?

A *Антракоз

B Алергічний ринофарингіт

C Бісиноз

D Сидероз

E Талькоз

100. Під час профогляду виділено чотири групи робітників: здорові, групи ризику, хворі з хронічними неспецифічними захворюваннями і робітники з шкідливими умовами праці. Яким харчуванням мають бути забезпечені робітники з шкідливими умовами праці?

A *Лікувально-профілактичним

B Раціональним

C Превентивним

D Дієтичним

E Лікувальним

105. Під час профогляду робітників заводу була виявлена група осіб, що мають контакт з радіонуклідами і іонізуючим випромінюванням. В якості лікувально-профілактичного харчування ця група робітників повинна отримувати:

A *Лікувально-профілактичний раціон №1

B Кисломолочні продукти і пектин

C Молоко в якості захисного продукту

D Вітамінні препарати

E Лікувально-профілактичний раціон №3

106. При медичному огляді робітників металургійного заводу у 20% осіб була виявлена підвищена маса тіла - на 5-14% вище нормальною і початкові ознаки ожиріння (1-2 міра) при індексі Кетле - від 26 до 30. Зміст яких продуктів необхідно зменшити в раціоні в першу чергу для нормалізації маси тіла у цієї групи осіб?

A *Хлібобулочних виробів

B Овочів

C Фруктів

D Молока і молочних продуктів

E М'ясних і рибних продуктів

107. На підприємстві по виробництву синтетичних миючих засобів почастішали випадки захворювань ринітами, вазоринітами, фарингітами, дерматитами. В повітрі робочої зони є присутнім пил миючих засобів. Фахівці вважають, що клінічні прояви і ріст захворюваності обумовлені дією пилу. Які особливості дії пилу лежать в основі патогенезу?

A *Алергічна дія

B Загальнотоксична дія

C Фіброгенна дія

D Канцерогенна дія

E Подразлива дія

109. У районі розміщення промислового підприємства, де атмосферне повітря інтенсивно забруднюється сірчистим газом, відзначається підвищена загальна захворюваність населення. Яка дія на організм людини в цій ситуації робить забруднене повітря?

A *Хронічне неспецифічне

B Гостре специфічне

C Гостре неспецифічне

D Хронічне специфічне

E Селективне

121. У токсикологічну лабораторію надійшла нова синтезована речовина ДФК-4. При токсикологічних дослідженнях і оцінці визначених показників токсикометрії по ГОСТ 12.1.007-76 “Вредные вещества. Классификация и общие требования безопасности.” одержані такі результати: СL50 – 650 мг/м3 (2 кл.), DL50 – 250 мг/кг (3 кл.), КМІО – 2 (4 кл.), зона гострої дії – 5,0 (1 кл.), ОБРД – 2,0 мг/м3 (3 кл.). Який показник токсикометрії є лімітуючим при визначенні класу небезпеки дослідженої речовини?

A *Зона гострої дії

B DL50

C СL50

D КМІО

E ОБРД


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.034 сек.)