АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Визначення «активного хлору» в хлорному вапні чи хлораміні

Читайте также:
  1. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  2. Definitions. Визначення.
  3. I. Визначення сімейства рослини.
  4. II. Визначення видової приналежності рослини.
  5. IV. Основні поняття і визначення,
  6. А) Визначення термінології
  7. А.Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження
  8. Аналітичні прцедури для визначення основних тенденцій стану та руху об’єкту дослідження.
  9. АНКЕТА ВИЗНАЧЕННЯ ЗДАТНОСТІ ПОДАЛЬШОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВА
  10. Багатоваріантність визначення кризових явищ на макро- та мікрорівнях в
  11. Багатоваріантність визначення кризових явищ на макро- та мікрорівнях в
  12. Багатоваріантність визначення кризових явищ на макро- та мікрорівнях в економіці: збій, кризова ситуація, локальна криза, системна криза, стратегічна криза, катастрофа.

Хлорне вапно – найбільш розповсюджений та надійний засіб дезінфекції – це суміш гідроокису кальцію , хлориду кальцію та хлорнуватистого кальцію . Останній є активною частиною вапна, у воді розкладається з виділенням хлорнуватистої кислоти:

 

 

Хлорне вапно – дуже нестійка сполука; при неправильному зберігання під впливом вологи, світла, високої температури вона втрачає свою активність. Тому для контролю якості визначають процент вмісту в ній активного хлору. У свіжому вапні міститься 25-28% активного хлору, в хлораміні – 25-30%.

 

Хід роботи

Готують 1%-ий розчин хлорного вапна: 1 г вапна відважують у чашку, доливають 5-10 мл дистильованої води, розтирають товкачиком. Отриману кашку переносять у мірний стакан, змивають у стакан залишки кашки зі ступки і доводять об’єм до 100 мл.

У колбу ємністю 250 мл вливають 50 мл дистильованої води, вносять піпеткою 0,5 мл 1%-го розчину хлорного вапна, додають 1 мл розчину сірчаної кислоти (1:4), 15-20 кристаликів йодиду калію (КJ), добре перемішують і титрують 0,01 н. розчином тіосульфату натрію до слабо-жовтого кольору. Додають 1 мл 0,5%-го розчину крохмалю і титрують, помішуючи, до зникнення синього кольору.

Вміст активного хлору розраховують, виходячи з того, що 1 мл 0,01 н. розчину тіосульфату зв’язує 0,355 мг хлору.

 

Приклад розрахунку:

Визначення кількості активного хлору в розчині вапна.

1. На титрування 1 мл 1%-го розчину хлорного вапна пішло 8,0 мл 0,01 н. розчину тіосульфату натрію. Тоді в 1 мл 1%-го розчину хлорного вапна міститься активного хлору мг.

2. Визначення кількості (у %) активного хлору у вапні.

Відомо, що в 1 мл 1%-го розчину хлорного вапна міститься 0,01 г сухого вапна. Звідси розраховуємо процентний вміст активного хлору :

У 0,01 г сухого вапна міститься 2,84 мг, або 0,00284 г

У 100 г ———————

 

.

 

Оцінювання результатів. Хлорне вапно – свіже. Для приготування розчинів вапна для знезараження води, рук, посуду вживають хлорне вапно з активністю не меншою за 15%.

 

2.2. Визначення вмісту кальцинованої соди у воді ванни для миття посуду.

Готують градуйовану пробірку, для чого наливають 0,5%-го розчину лугу NaOH і додають 2 краплі фенолфталеїну (рідина забарвиться у рожевий колір). На рівні цієї рідини на пробірці роблять кругову мітку «А». Після цього поступово додають 0,1%-й розчин соляної кислот і обережно перемішують. Коли рідина знебарвиться, відмічають рівень міткою «В».

 

Хід роботи

У ту ж пробірку до мітки «А» доливають воду, що випробується, додають 2 краплі фенолфталеїну та обережно, поступово (по краплях) – 0,1%-й розчин HCl до знебарвлення.

Оцінювання результатів. Якщо знебарвлення відбулося при додаванні кислоти нижче за мітку «В», то концентрація лугу в мийній ванні – менше за норму (тобто менше за 0,5%); якщо ж знебарвлення відбулося при додаванні розчину соляної кислоти на рівні мітки «В» або й вище, то концентрація лугу – достатня.

 

2.3. Визначення чистоти посуду за наявністю жиру.

На внутрішню поверхню тарілки наносять 4-5 краплин реактиву судан-3, коливанням досягають якнайбільшого розтікання фарби на тарілці, а потім змивають струмком води. За інтенсивністю залишкового забарвлення оцінюють ступінь чистоти тарілки.

Оцінювання результатів: забарвлення відсутнє – посуд чистий (перший ступінь чистоти); на поверхні в місцях нанесення фарби залишилися жовто-оранжеві плями – посуд брудний (другий ступінь); на поверхні виражені оранжево-червоні плями – посуд дуже брудний (третій ступінь чистоти).

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)