АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розділ «Гігієна харчування» -2013р

Читайте также:
  1. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  2. IV. Дії підрозділів податкової міліції при отриманні запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  3. V. Запишіть 2 приклади вчинення замаху на злочини, передбачені статтями розділу ІІІ Особливої частини КК України (складіть фабули).
  4. Алфавіт, слова, ідентифікатори, роздільники, лексеми
  5. Бухгалтерія - це самостійний структурний підрозділю апарату управління (служба, відділ), який веде бухгалтерський облік діяльності бюджетної установи.
  6. Взаємовідносини з іншими підрозділами
  7. Взаємодія спеціальних підрозділів по боротьбі з організованою злочинністю та інших державних органів.
  8. Виголошенню промови. Основу цього розділу складають з'ясування умов спілкування,
  9. Видача зброї та боєприпасів у підрозділах.
  10. ВИМОГИ ДО ЗМІСТУ РОЗДІЛУ «ОХОРОНА ПРАЦІ»
  11. ВИРОБНИЧІ ПІДРОЗДІЛИ АРХІВУ ТА ОСНОВНІ АРХІВНІ ТЕХНОЛОГІЇ
  12. Висновки до розділу 3

19. Якій з молочних продуктів патогенетично обґрунтовано включати в дієту хворих з гіперацидним гастритом, виразковою хворобою шлунку та 12-палої кишки?

A *Вершки

B Дієтична сметана

C Слабкий (одноденний) кефір

D Симбівіт

E Кумис

20. Якій сік порекомендуєте включити в комплексну медикаментозно-дієтичну терапію хворим з виразковою хворобою шлунку або 12-палої кишки з низькою або нульовою кислотністю шлункового соку з метою прискорення загоєння виразкового дефекту?

A *Капустяний, капустяно – моркв’яний

B Яблучний, березово – яблучний

C Гарбузовий

D Картопляний, картопляно – моркв’яний

E Селери, петрушки

31. Лабораторією СЄС визначений вміст афлотоксинів у м’ясі корів, яким згодовували запліснявілий корм. Рівень афлотоксину перевищує гранично-допустимий у 5 разів. Назвіть можливі зрушення в здоров’ї внаслідок афлатоксикозу у населення, що тривалий час вживає таке м’ясо.

A * Рак печінки

B Атеросклероз

C Гломерулонефрит

D Анемія

E Вегето-судинна дистонія

35. На початку травня жінка збирала гриби. Приготувала обід, однією із страв якого були смажені гриби. Через декілька годин потому вона і чоловік відчули біль і різь у ділянці шлунку, що супроводжувались нудотою, блюванням. На другий день з’явилась жовтяниця. Після інтенсивного лікування їх у лікарні видужування почалося з 6 дня. Визначити гриб, від якого виникло отруєння.

A * Сморжі

B Бліда поганка

C Несправжня сіра опенька

D Зморжки

E Печериця

36. В інфекційну лікарню поступив підліток з клінічною картиною гострого отруєння афлотоксинами: порушення функції травної системи, координації рухів, геморагії, набряки. Із анамнезу відомо, що він часто вживав арахіс. Який вид профілактики і боротьби з мікотоксинами є найбільш ефективним?

A * Виключення умов, які створюють підвищену вологість рослинної сировини і продуктів.

B Ретельне лущення арахісу перед вживанням.

C Смаження арахісу перед вживанням.

D Заборона дітям і підліткам вживання арахісу без теплової обробки.

E При зберіганні арахісу добавляти кухонну сіль.

37. Хворому на атеросклероз лікар порекомендував вживати молоко коров’яче незбиране, вершки, йогурти з високим вмістом жиру. Які негативні властивості молочного жиру не враховані лікарем?

A * Недостатній вміст ПНЖК для впливу на надлишок холестерину

B Присутність насичених жирних кислот

C Присутність ненасичених жирних кислот

D Присутність фосфопротеідів, стерінів

E Присутність жиророзчиних вітамінів

38. Після вживання яєчні, приготовленої вдома з яєць качки, у хворих через 8 годин виникли наступні симптоми захворювання: температура 39оС, головний біль, блювання, біль у животі, потім приєднався понос. Випорожнення часті із слизом, смердючі. Тривалість захворювання 3 доби. Яка хвороба мікробної природи має місце?

A * Сальмонельоз

B Харчовий ботулізм

C Бруцельоз

D Туляремія

E Сибірка

39. Хворому на атеросклероз лікар порекомендував вживати молоко коров’яче незбиране, вершки, йогурти з високим вмістом жиру. Які негативні властивості молочного жиру не враховані лікарем?

A * Недостатній вміст ПНЖК для впливу на надлишок холестерину

B Присутність насичених жирних кислот

C Присутність ненасичених жирних кислот

D Присутність фосфопротеідів, стерінів

E Присутність жиророзчиних вітамінів

47. Під час оцінки харчування чоловіка 25 років індекс маси тіла (вага (кг): ріст (м2)) склав 18,0. Хронічні захворювання в анамнезі відсутні, скарг на стан здоров'я не пред'являє. Харчовий статус чоловіка по індексу маси тіла (індекс Кетле) характеризується як:

A *Гіпотрофія I ступеню

B Гіпотрофія II ступеню

C Нормальна маса тіла

D Надмірна маса тіла

E Ожиріння I ступеню

48. У інфекційне відділення поступила жінка 47 років із скаргами на високу температуру, озноб, сильну слабкість, головний біль, нудоту і блювоту. Випорожнення часте, рідке. Захворювання почалося через 12 годин після споживання омлету з качиних яєць. Найбільш вірогідний діагноз:

A *Сальмонельоз

B Стафілококове харчове отруєння

C Ботулізм

D Харчове отруєння, викликане В. cereus

E Харчове отруєння, викликане V. parahaemolyticus

66. У жіночу консультацію звернулася вагітна жінка 24-х років із скаргами на запаморочення, задишку, слабкість, підвищену стомлюваність, сонливість, сухість у роті, зміна смаку (бажання вживати крейду). При огляді виявлена тахікардія, сосочки мови згладжені, тріщини в куточках рота, поперечна покреслена нігтів. У крові - анізоцитоз. Усі вищеперелічені симптоми характерні для недостатнього вступу з їжею в організм:

A *Заліза

B Міді

C Цинку

D Селену

E Магнію

67. У інфекційне відділення сільської лікарні поступив хворий 28 років з діагнозом ящур. Захворювання у цього пацієнта найімовірніше, пов'язано із споживанням:

A *Молока

B Сиру

C Сиру

D Яловичини

E Субпродуктів (печінки)

68. Під час об'єктивного обстеження вагітної виявлені набряки нижніх кінцівок. В раціоні харчування переважно м'ясо, сало, оселедці. Які продукти харчування необхідно включити до раціону?

A * Овочі

B Курагу, банани

C Фрукти

D Кефір

E Каші

69. При дослідженні свинини у 22 зрізах на компресоріумі зі збільшенням у 60 разів виявлена 1 трихінела. М'ясо необхідно піддати

A *Технічній утилізації

B Реалізації через мережу громадського харчування

C Глибокому заморожуванню

D Переробці на ковбасні вироби

E Проварюванню дрібними шматками.

70. Під час огляду м'яса великої рогатої худоби на площі 50 см2 виявили 2 фіни. М'ясо необхідно піддати:

A *Проварюванню дрібними шматками.

B Реалізації через мережу громадського харчування

C Охолоджуванню

D Переробці в м'ясний фарш

E Технічній утилізації

72. Через 2 год. після вживання у їжу недовареної червоної квасолі у хворого виникли: нудота, блювота, діарея. Який токсин пептидної природи зумовив виникнення даного харчового отруєння?

A * Фазин

B Соланін

C Мускарин.

D Мускаридин

E Фалотоксин

89. На одному із майданчиків міста Луганська було завезено для продажу коров'яче молоко, яке мало слідуючу жирність. Зазначте оптимальну жирність молока.

A * 3,2

B 2,8

C 4,5

D 3,0

E 6,0

90. Зазначте експрес-метод оцінки свіжості м'яса:

A * Проба гарячого ножа

B Проба піджарювання м'яса

C Дослідження з допомогою овоскопа

D Дослідження з допомогою мікроскопа

E Бактеріологічне дослідження

108. При обстеженні дитини у неї виявлено підвищену подразливість, рухове занепокоєння, загальну слабкість, пітливість, затримку розвитку зубів, підвищену активність лужної фосфатази. Дефіцит якого вітаміну є в організмі дитини?

A * D

B А

C РР

D Е

E Групи В

109. Пекарі хлібопекарного виробництва працюють в умовах високої температури повітря та інтенсивного теплового випромінювання. Для підвищення стійкості організму до несприятливого впливу цих шкідливих чинників виробничого середовища використовують:

A * Вітамінні препарати

B Молоко

C Пектин

D Лікувально-профілактичний раціон № 1

E Лікувально-профілактичний раціон № 3

110. Добовий раціон харчування дівчинки віком 10 років містить: вітамін В1 – 1,2 мг, вітамін В2 – 0,6 мг, вітамін В6 – 1,4 мг, вітамін РР – 15 мг, вітамін С – 65 мг. При оцінці харчового статусу у дівчинки виявлено хейлоз, глосит, ангулярний стоматит, кон’юктивіт. З найбільшою вірогідністю у дівчинки має місце:

A * В2 – гіповітаміноз

B В1 – гіповітаміноз

C В6 – гіповітаміноз

D РР – гіповітаміноз

E С – гіповітаміноз

111. Під час розслідування випадку харчового отруєння у лікаря СЕС виникла підозра, що отруєння викликано умовно патогенними мікроорганізмами. Які з перелічених збудників могли викликати отруєння?

A * Ентеропатогенні серотипи кишкової палички

B Гриби роду Aspergillus

C Гриби роду Fusarium

D Ентеротоксичні стафілококи

E Cl.botulinum

112. Хворий переніс гострий гепатит. Який з перелічених продуктів чи страв слід рекомендувати у його раціон?

A * Мед

B М’ясні та рибні бульйони

C Консерви рибні

D Смажені страви

E Жирне м’ясо

113. Громадянин Н. працює з неорганічними сполуками свинцю. Що з переліченого слід рекомендувати йому у раціон харчування?

A * Печені яблука

B Свіжі черешні

C Виноград

D Цукор

E Тугоплавкі жири

115. При обстеженні пацієнта виявлено симптоми: прогресуюча кволість, зниження працездатності, швидка фізична та психічна втомлюваність, відчуття мерзлякуватості та голоду, втрата маси тіла. Встановіть вид аліментарного захворювання.

A * Білково-енергетична недостатність

B Вітамінна недостатність

C Мінеральна недостатність

D Недостатність ПНЖК

E Недостатність харчових волокон

120. У населеному пункті після аварії на Чорнобильській АЕС і по теперішній час реєструється рівень радіації 16-20 мР/ч. Які рекомендації ви можете запропонувати для раціоналізації харчування і профілактики дії іонізуючого випромінювання на людей, що проживають в цьому населеному пункті.

A *Збільшення в раціоні кількості білку, продуктів, багатих клітковиною, пектинові речовини, кальцієм, калієм, селеном, вітамінами

B Зменшення в раціоні кількості білків і жирів. Збільшення кількості мінеральних речовин і вітамінів

C Збільшення кількості бобових і злакових культур в раціоні

D Збільшення в раціоні кількості білку, жирів, крохмалю, заліза, цинку, йоду, фосфору, вітамінів

E Збільшення в раціоні кількості білків, жирів і вітамінів, обмеження вступу мінеральних солей

 

1. У харчоблок лікарні доставлений знежирений кефір. На кришці фляги виставлена дата його зберігання до моменту доставки. Зазначте оптимальний термін (години) зберігання кефіру:

A * 36

B 40

C 20

D 50

E 60

3. Під час медичного огляду у хворого було виявлено затримку росту, гіпогонадизм, статевий інфантилізм, відсутність вторинних статевих ознак, збільшення печінки та селезінки. Це свідчить про недостатність у харчуванні:

A * Цинку

B Кальцію

C Міді

D Йоду

E Вітаміну D

8. Хворому з діагнозом інфаркт міокарду в перші 2 доби лікар призначив пиття 7-8 разів протягом дня по 50-75 г різних напоїв. Які із названих напоїв забороняється вживати хворому?

A * Виноградний сік

B Відвар шипшини

C Напівсолодкий чай

D Мінеральні лужні води без газу

E Рідкі киселі

13. На молочній фермі були відібрані проби молока на зміст хлорорганічного пестициду ліндану. Розмір партії 1000 літрів. У токсикологічній лабораторії СЭС було виявлене, що зміст ліндану перевищує МДР в 4 рази. Складіть висновок про якість молока.

A * Недоброякісне

B Доброякісне

C Умовно-придатне

D Фальсифіковане

E Біологічно-цінний продукт

22. Весною 28 школярів сільської школи отримали харчове отруєння, яке характеризувалось субфібрильною температурою, нудотою, блюванням, переймоподібними болями у надчеревній ділянці. Ці прояви виникли через 1-3 години після сніданку (млинці із сметаною). Причиною захворювання стала домашня сметана, придбана у місцевої жительки. Який мікроорганізм найбільш вірогідно міг спричинити захворювання?

A * Стафілококи

B Стрептококи

C Бактерії роду Proteus

D Патогенні штами E. coli

E Cl. perfrigens

23. У відділення інтенсивної терапії та реанімації поступив хворий зі скаргами на погіршення зору (туман в очах), двоїння, розлад ковтання. Який із продуктів може бути причиною харчового отруєння?

A *Банкові консерви з домашніми свинячими ковбасами

B Молоко

C Сир

D Круп’яні вироби

E Свіжі овочі

26. Через 7-8 годин після обіду в учнівському таборі захворіло 11 дітей, у яких раптово з’явилися такі скарги: нудота, блювота, пронос, загальна слабкість, судоми, температура тіла до 37,2-37,8оС. Протягом двох днів хворі одужали. Обід був приготовлений поваром, який страждає стоматитом. Який найбільш імовірний діагноз?

A *Стафілококовий токсикоз

B Сальмонельоз

C Ботулізм

D Афлотоксикоз

E Протеоз

34. Хворий знаходиться на стаціонарному лікуванні з діагнозом гострий панкреатит. З метою максимального щадіння підшлункової залози лікар призначив йому повне голодування на 1-3 дні. У період покращення стану здоров’я після скасування режиму голоду хворому дозволяється:

A * Картопляно-морквяне пюре

B Бульйон

C М’ясо відварене

D Молоко

E Виноградний сік

35. У лабораторії СЕС при бактеріологічному дослідженні кремових кондитерських виробів, взятих на кондитерській фабриці, виявлено наявність коагулозопозитивного стафілококу в 0,01 г готового продукту. Яке головне джерело забруднення кремових кондитерських виробів патогенними стафілококами?

A * Робітники підприємства

B Згущене молоко

C Яєчна маса

D Цукор або цукрова пудра

E Вершкове масло

38. Хворий госпіталізований до лікувально-профілактичної установи з діагнозом трихіноз. Споживання якого продукту з недостатньою кулінарною обробкою є причиною цього захворювання?

A * Свинини

B Риби

C Баранини

D Яловичини

E М'яса птиці

43. Жінка 55 років скаржиться на багаторазовий пронос, лущення та пігментацію відкритих ділянок тіла (шиї, кисті та ступні), роздратованість та занепокоєння. Про яку вітамінну недостатність йде мова?

A * Нікотинової кислоти

B Ретинолу

C Тіаміну

D Рибофлавіну

E Пантотенової кислоти

46. У дитячій дошкільній установі до меню входять наступні страви: каша гречана молочна, макарони з м'ясним фаршем, салат з огірків, кисіль, хліб житній. Яку з перелічених страв необхідно вилучити з меню?

A * Макарони з м'ясним фаршем

B Кашу гречану молочну

C Кисіль

D Хліб житній

E Салат з огірків

47. Добовий раціон харчування дівчини 14 років містить вітамін А - 1,5 мг, вітамін B1 - 1,8 мг, вітамін B2 - 2,0 мг, вітамін B6 - 2,0 мг, вітамін С - 20 мг. Під час медичного огляду встановлено: дівчина середньої ваги, фізичний розвиток гармонійний, біологічний вік відповідає календарному, слизові оболонки та шкіра без змін. Дівчина часто хворіє гострими респіраторно-вірусними захворюваннями, після яких спостерігаються численні точкові крововиливи у місцях тертя одягу (манжети, гумки, пояси). З найбільшою вірогідністю у дівчини має місце:

A *С-гіповітаміноз

B А-гіповітаміноз

C B1-гіповітаміноз

D B2-гіповітаміноз

E B6-гіповітаміноз

48. До лікарні швидкої допомоги привезли хвору дівчинку. При обстеженні встановлено: температура тіла - 36оC, шкіра і слизові оболонки бліді, дівчинка адинамічна, на запитання відповідає в'яло. Зіниці розширені, реакція на світло знижена, голос сиплий, слизова оболонка рота суха, при ковтанні вода виливається через ніс, два дні не було дефекації. Перед цим їла кашу гречану, борщ, пельмені, яєчню, копчену ковбасу, огірки домашнього консервування, смажену картоплю. Яке захворювання найбільш вірогідне?

A *Ботулізм

B Сальмонельоз

C Стафілококова інтоксикація

D Дискінетичний закреп

E Інфекційна енцефалопатія

52. При неправильному зберіганні проросла або позеленіла картопля має гіркуватий смак. Яка отруйна речовина, що міститься в такій картоплі, може спричинити харчове отруєння?

A *Соланін

B Фазин

C Гельвелова кислота

D Мускарин

E Мускаридин

61. Хвора 45 років. Діагноз: гіпомоторна дискінезія товстого кишечника. Як модернізувати харчовий раціон з метою підвищення моторики кишечника?

A *У раціональній дієті збільшити кількість рослинного волокна та кисломолочних продуктів

B У раціональній дієті збільшити кількість рослинних, кисломолочних продуктів та магнію

C У раціональній дієті збільшити кількість рослинних білків, тваринних жирів, калію

D У гіпоенергетичній дієті збільшити кількість рослинних білків, молочних продуктів, кальцію

E У редукуючій білково-овочевій дієті збільшити кількість тваринних жирів та магнію

68. У відділення інтенсивної терапії і реанімації доставлено водія з різко вираженою загальною інтоксикацією організму, гепато-ренальною недостатністю та з підвищеним рівнем трансаміназ в крові. Встановлено, що 3 доби тому хворий з'їв куплені на трасі гриби, після чого через 12 годин у нього з'явились ознаки захворювання. Які гриби найбільш імовірно викликали харчове отруєння?

A *Бліда поганка

B Рядовка тигрова

C Мухомор червоний

D Строчок звичайний

E Гриб-парасолька

69. У заводській їдальні виникло харчове отруєння, клініка якого вказувала на стафілококову етіологію. Захворіло 15 чоловік. Які матеріали від хворого необхідно надіслати для дослідження у лабораторію для підтвердження харчового отруєння?

A *Блювотні маси хворого

B Кров на гемокультури

C Кров (клінічний аналіз)

D Сечу

E Спинно-мозкову рідину

80. В ході проведення медичного огляду студентів, лікар звернув увагу на студента 24 років з ростом 176 см та масою тіла - 68 кг, у якого спостерігалась сухість шкіри та гіперкератоз. При спеціальному обстеженні виявлене суттєве зниження гостроти сутінкового зору. В харчуванні студента практично ніколи не були включені в раціон харчування молоко та молочні продукти, овочі та фрукти. Яке із зазначених захворювань можна припустити?

A *А - гіповітаміноз

B С - гіповітаміноз

C Астигматизм

D Міопія

E Діенцефальний синдром

87. Під час періодичного медичного огляду узята на диспансерний облік група робітників, що страждають хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Який вид обробки їжі протипоказаний цим хворим?

A *Жарку

B Варіння

C Гасіння

D Запікання

E Бланширує

88. Хворий госпіталізований до лікувально-профілактичної установи з діагнозом трихіноз. Споживання якого продукту стало причиною цього гельмінтозу?

A Свинини

B Яловичини

C М'яса кролика

D Баранини

E М'яса птиці

101. Основний енергетичний обмін чоловіка з масою тіла 70 кг складає 1700 ккал. Витрати енергії на різні види діяльності досягає 930 ккал. При встановленні добових енергетичних витрат слід додатково врахувати:

A *170 ккал

B 85 ккал

C 255 ккал

D 340 ккал

E 425 ккал

102. Хворий скаржиться на зниження працездатності, підвищену стомлюваність. Об'єктивно: набряклі розпушені ясна, на шкірних покривах фолікулярний гіперкератоз на тлі відсутності сухості шкіри. Які дослідження найдоцільніше провести для уточнення діагнозу?

A *Уринарної екскреції вітаміну С

B Темнової адаптації

C Резистентності шкірних капілярів

D Вітаміну А в сироватці крові

E Уринарної екскреції вітаміну В1

103. Під час медичного огляду групи населення у 27% осіб були виявлені ознаки С-вітамінної недостатності: набряклі розпушені ясна, виражена кровоточивість їх при масажуванні, на шкірних покривах фолікулярний гіперкератоз на тлі відсутності сухості шкіри. Якими продуктами доцільне збагачення раціону харчування для купірування подібних клінічних реакцій?

A Овочами і фруктами

B М'ясними і рибними продуктами

C Молочними і яєчними продуктами

D Хлібо-булочними продуктами

E Кондитерськими виробами

104. У хворого маса тіла вище за норму на 40% при індексі Кетле - 29. Які показники маси тіла?

A *Друга міра ожиріння

B Надмірна маса тіла

C Перший ступінь ожиріння

D Третя міра ожиріння

E Четверта міра ожиріння

110. У дитячому садку захворіло 27 дітей на гастроентерит з клінічним перебігом в середній та декілька випадків в тяжкій формі. При бактеріологічному обстеженні майже у всіх хворих виділені шигелли Зонне. Серед персоналу дитячого закладу випадків захворювань та носійства не було. Санітарний стан дитячого закладу та оточуючої території незадовільний, виявлені місця виплоду мух. Водопостачання централізоване. Постачання продуктів харчування здійснюється з господарств району та молочно-тваринної ферми. Який найбільш ймовірний чинник передачі міг стати причиною епідемічного спалаху?

A Харчові продукти

B Вода

C Мухи

D Посуд

E Брудні руки

118. Хворий перебуває на стаціонарному лікуванні з діагнозом гіпертонічна хвороба ІІ-Б. ст. З анамнезу відомо, що він працює в конструкторському бюро. Робота пов'язана з нервово-емоційною напругою. Які з перелічених продуктів не збуджують центральну нервову систему і можуть бути рекомендовані хворому?

A *Незбиране молоко

B М'ясні бульйони

C Грибні відвари

D Овочеві відвари

E Газовані напої

119. Хворий на амбулаторному прийомі поскаржився лікарю на болі в епігастральній ділянці особливо після прийому грубої та жирної страви. Після відповідних досліджень лікар поставив діагноз - гастрит з секреторною недостатністю у фазі компенсації і дав дієтологічні рекомендації. Які з наведених страв необхідно включити в раціон цього хворого?

A *Супи на м'ясних та рибних бульйонах

B Незбиране молоко

C Жири тваринного походження

D Рибні консерви

E Газовані напої

120. Хворий на прийомі у лікаря скаржився на болі у суглобах. Із дієтологічного анамнезу відомо, що хворий віддає перевагу м'ясній та жирній їжі. Після відповідних досліджень лікар поставив діагноз - подагра. Які із перерахованих продуктів рекомендуються хворому?

A *Молокопродукти

B М'ясо молодих тварин і птахів

C Субпродукти

D Бобові

E Жири тваринного походження

122. У воді річки Н нижче спуску стічних вод гірничо-металургійного комбінату в місті водозабору вміст кадмію перевищує гранично-допустиму концентрацію в 8-10 раз. Які захворювання серед населення, пов'язані з даною речовиною, будуть спостерігатися?

A *Хвороба Ітай-Ітай

B Хвороба Мінамата

C Хвороба Пасада

D Хвороба Юшу

E Уровська хвороба

123. У 67-річної хворої на неспецифічний поліартрит напередодні різкої зміни погоди в умовах стаціонару з'явились додаткові скарги на задишку, набряк суглобів, головний біль та біль у ділянці серця, шкірні висипання, білок та кров у сечі, підвищення температури тіла. Який клінічний симптом, крім задишки, серцевих та головних болей, найбільш метеозалежний?

A *Набряк суглобів

B Шкірні висипання

C Білок у сечі

D Підвищення температури тіла

E Гематурія

124. При організації санаторно-курортного харчування осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, було запропоновано забезпечити регламентовану кількість в раціонах нутрієнтів, що вступають у конкурентні взаємовідносини з радіонуклідами та запобігають їхньому всмоктуванню у шлунково-кишковому тракті. Які нутрієнти мають пріоритетне значення для забезпечення вказаної біологічної дії їжі?

A *Калій, кальцій, харчові волокна

B Залізо, цинк, легкозасвоювані вуглеводи

C Рослинні жири, харчові волокна

D Жиророзчинні вітаміни, тваринні білки

E Магній, фосфор, рослинні білки

126. Випадок сімейного харчового отруєння характеризувався класичною клінічною картиною ботулізму. Напередодні всі хворі вживали в їжу яєчню, борщ, котлети, варену ковбасу з консервованою кабачковою ікрою, абрикосове варення, морозиво. Який продукт найбільш ймовірно викликав отруєння?

A * Баночна кабачкова ікра

B Котлети

C Морозиво

D Варена ковбаса

E Варення

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.044 сек.)