АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Чотири види перекрученого державного устрою

Читайте также:
  1. Аналіз витрат і ефективності діяльності суб’єктів державного сектору.
  2. Анотований перелік питань для тестового державного іспиту з навчальної дисципліни «Організація рекреаційних послуг»
  3. Безспірне списання коштів державного бюджету для відшкодування (компенсації) шкоди, заподіяної фізичним та юридичним особам
  4. Безспірне списання коштів державного бюджету за бюджетною програмою для забезпечення виконання судових рішень та виконавчих документів
  5. Бюджетне повноваження Державного казначейства України.
  6. В ситуації загрози наслідків конфлікту службі з охорони державного кордону-негайно доповісти керівнику для прийняття рішення.
  7. В Україні немає свого фільмофонду і державного кіномузею, низький рівень кіноосвіти. Зовсім зникла кінопреса (журнали “Новини кіноекрана”, “Вавилон”).
  8. Взаємодія та обмін інформацією між органами Державного казаначейства України та фінансовими органами.
  9. Видатки державного бюджету та їх призначення
  10. Види загальнообов’язкового державного соціального страхування
  11. Виділяють чотири основні стадії конфлікту.
  12. ВІДОМЧА КЛАСИФІКАЦІЯ ВИДАТКІВ ТА КРЕДИТУВАННЯ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ

 

– Наскільки пам'ятаю, ти говорив, що є чотири види порочного державного устрою й що треба б у них розібратися, щоб побачити їхню порочність навіч; те ж саме, сказав ти, стосується й відповідних людей: їх усі теж варто розглянути. [...]

Ще про відповідність п'яти складів характеру п'яти видам державного устрою [...]

– Раз ми почали з розгляду державних вдач, а не окремих осіб, тому що там вони більш чіткі, те й тепер поберемо спершу державний лад, що ґрунтується на честолюбстві (не можу підібрати іншого вираження, однаково чи назвемо ми його «тимократией» або «тимархией»), і відповідно розглянемо подібного ж роду людини; потім – олігархію й олігархічної людини; далі кинемо оком на демократію й понаблюдаем людину демократичного; нарешті, відправимося в державу, кероване тиранически, і подивимося, що там робиться, знов-таки обертаючи увагу на тиранічний склад душі. [...]

Тимократия

- Ну так давай спробуємо вказати, яким способом з аристократичного правління може вийти тимократическое. Може бути, це зовсім просто, і зміни в державі зобов'язані своїм походженням розбратам, що виникають усередині тієї його частини, яка має владу? Якщо ж у ній панує згода, те, хоча б вона була й дуже мала, лад залишається непорушним.

- Так, це так. [...]

Олігархія

- Наступним після цього державним ладом була б, я так думаю, олігархія.

- Що за обладнання ти називаєш олігархією?

- Це лад, що ґрунтується на майновому цензі: у влади коштують там багаті, а бідняки не беруть участь у правлінні.

- Розумію. (...)

- Установлення майнового цензу стає законом і нормою, олігархічного ладу: чому більш цей лад олигархичен, тем вище ценз; чому менш олигархичен, тем ценз нижче. Заздалегідь оголошується, що до влади не допускаються ті, у кого немає встановленого майнового цензу. Такого роду державний лад тримається застосуванням збройної сили або ж був ще колись установлений шляхом залякування. Хіба це не вірно?

- Так, вірно. [...]

Демократія

- Демократія, на мій погляд, здійснюється тоді, коли бідняки, одержавши перемогу, деяких зі своїх супротивників знищать, інших виженуть, а інших зрівняють у цивільних правах і в заміщенні державних посад, що при демократичному ладі відбувається здебільшого по жеребу.

- Так, саме так установлюється демократія, чи відбувається це. силою зброї або ж тому, що її супротивники, злякавшись, поступово відступлять.

Тиранія

- Ну, так давай розглянемо, милий друг, яким образом виникає тиранія. Що вона виходить із демократії, це, мабуть, ясно [ ]

-Так.

- А ненаситне прагнення до багатства й зневага всім, крім наживи, погубили олігархію.

- Правда.

- Отож, і те, що визначає як благо демократія й до чого вона ненаситно прагне, саме це її й руйнує.

- Що ж вона, по-твоєму, визначає як благо?

- Волю. У демократичній державі тільки й чуєш, як воля прекрасна й що лише в такій державі варто жити тому, хто вільний по своїй природі.

- Так, подібне виречення часте повторюється.

- Отож, як я тільки що й почав говорити, таке ненаситне прагнення до одному й зневага до іншого спотворює цей лад і підготовляє нестаток у тиранії.

- Як це?

- Коли на чолі держави, де демократичний лад і спрага волі, доведется встати дурним виночерпиям, держава це понад винний сп'яняється волею в нерозбавленому виді, а своїх посадових осіб карає, якщо ті недостатньо поблажливі й не надають усім повною волі, і обвинувачує їх у мерзенному олігархічному ухилі.

- Так, так воно й буває.

- Громадян, слухняним владі, там змішують із брудом як нічого не вартих добровільних рабів, зате правителів, схожих на підвладних, і підвладних, схожих на правителів, там вихваляють і почитають як у частці, так і в суспільному побуті. Хіба в такій державі воля не пошириться неминуче на всі?

- Як же інакше? [...]

- Якщо зібрати все це разом, найголовнішим буде, як ти розумієш, то, що душу громадян робиться вкрай чутливої, навіть по дріб'язках: усе примусове викликає в них збурювання як щось неприпустиме. А скінчать вони, як ти знаєш, тим, що перестануть уважатися навіть із законами – писаними або неписаними, – щоб уже взагалі ні в кого й ні в чому не було над ними влади.

- Я це добре знаю.

- Отож, мій друг, саме із цього правління, такого прекрасного й по-юнацьки зухвалого, і виростає, як мені здається, тиранія.

- Дійсно, воно зухвале. Що ж, однак, далі?

- Та ж хвороба, що розвилася в олігархії і її погубила, ще більше й сильніше розбудовується тут – через свавілля – і поневолює демократію. Насправді, усе надмірне звичайно викликає різка зміна в протилежну сторону, будь той стан погоди, рослин або тіла. Не менше спостерігається це й у державних устроях.

- Природно.

- Адже надмірна воля, очевидно, і для окремої людини, і для держави обертається не чому іншим, як надзвичайним рабством.

- Воно й природно.

- Отож, тиранія виникає, звичайно, не з якого іншого ладу, як з демократії; інакше кажучи, із крайньої свободи виникає найбільше й найжорстокіше рабство. [...]

 

1. Як позначається державний лад, що ґрунтується на честолюбстві, у чому є причини його непорушності?

2. На чому ґрунтується лад олігархії, і завдяки чому він може існувати?

3. Коли виникає демократія, і чому єє своєрідність?

4. У чому є передумови виникнення тиранії, і чому вона виникає після демократії?

5. Як пов’язані між собою крайня воля і найжорстокіше рабство?


 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)