АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Переписуємо файли

ПІДРУЧНИК FTP

Ми не відкриємо нічого нового, стверджуючи, що Internet - це всесвітня мережа, що містить в собі ВЕЛИЧЕЗНІ інформаційні ресурси. Для людини інформативними є звуки, зображення, відчуття, запахи і так далі, комп'ютери ж звичні людині образи можуть отримувати, зберігати і передавати тільки у вигляді послідовності байтів (файлів). І якщо обмін інформацією між комп'ютерами насправді - це обмін файлами, то для людини отримати по мережі який-небудь образ - означає скопіювати на свій комп'ютер відповідний файл. Тим, хто хоче використовувати Internet якомога продуктивніше, необхідно вміти шукати і копіювати потрібні файли.

В Internet є багато способів передачі інформації з віддаленого комп'ютера на локальний. Мета даного документу - ознайомити і навчити одному з них, що використовує FTP - File Transfer Protocol. Цей протокол робить доступною велику частину програмного фонду Internet.
Головне призначення FTP - це пересилати (копіювати, передавати) файли. FTP можна використовувати самостійно, а також через інші системи, наприклад WWW має FTP як частину свого протоколу.

FTP сервери розкидані по всьому світу, але для з'єднання з ними не вимагається знання їх фізичного розташування. В Internet до комп'ютера звертаються за адресою. Наприклад FTP сервер фірми Borland має адресу ftp.borland.com

Отже, припустимо, що Вам відома адреса потрібного FTP сервера. Тепер непогано було б з'єднатися з ним. Це робиться за допомогою спеціальної програми, яка називається FTP клієнт. Раніше, коли вихід в Internet мали тільки UNIX-комп'ютери, всі FTP клієнти були однакові: командний рядок із стандартним набором команд і все. Зараз же, за часів віконних систем, з'явилися багато програм, при використанні яких не потрібно запам'ятовувати синтаксис команд, а файли попросту перетягуються мишкою. Проте і в їх основі лежить стандартна система команд FTP. На кожну дію мишею FTP клієнт генерує послідовність FTP-команд.

В даному документі описаний набір основних команд FTP, а також запропоновані правила роботи в FTP. Не дивлячись на те, що матеріал дається на прикладі роботи текстового FTP клієнта з командним рядком, поради, висловлені в даному посібнику, є універсальними.

 

ЗМІСТ

· Переписуємо файли.

· Шаблони групових операцій.

· Структура каталогів

· Формування адреси в Internet

· Синтаксис команд FTP

· FTP-mail - файли поштою

· FTP через WWW

· Поради по використанню FTP

· Глоссарій

· Що, якщо...

Переписуємо файли.

Отже, Ви завантажили FTP-клієнт. Для того, щоб почати сеанс обміну з сервером, необхідно спочатку відкрити з'єднання. Для цього існує команда open ім ' я_сервера
Слово open можна скоротити до однієї букви о. Отже, спробуємо:
ftp> о ftp.borland.com

Почекайте декілька секунд поки комп'ютери зроблять з'єднання.

Тепер треба реєструватися. Побачивши запрошення login:, наберіть слово anonymous. Натисніть Enter і введіть своє ім'я, потім символ @ (без пропусків) і адресу Вашої локальної машини. Якщо все зроблено правильно, то з'явиться повідомлення про те, що Ви увійшли до системи.

Тепер Ви можете копіювати собі ті файли, доступ до яких Вам визначений як анонімному користувачеві. Радимо почати дослідження сервера з каталога /pub, оскільки зазвичай всі корисні файли поміщаються саме сюди. Зараз же Ви знаходитеся в самому верхньому, так званому root-каталозі. Для того, щоб перейти в потрібний каталог існує команда cd.

Наприклад, в каталог pub поточного каталога можна перейти: ftp> cd pub

Отримати список файлів в поточному каталозі можна командою dir: ftp> dir

Якщо в списку, що з'явився, першим символом в рядку є 'd', то в рядку ім'я каталогу якщо '-' - ім'я файлу.

Припустимо, що Ви знайшли файл, який хочете переписати собі. Перш, ніж зробити це, треба встановити двійковий режим передачі файлів binary: ftp> binary

Візьміть собі за правило: як тільки з'єднаєтеся з сервером, відразу вводити цю команду. Якщо цього не зробити, то файл буде перекодований і непридатний для використання (якщо тільки це не текст англійською мовою). При появі під час копіювання файлу повідомлення

'Opening ASCII mode to transfer file'

негайно перервіть передачу файлу і запустіть binary. Багато сучасних FTP-клієнтів автоматично посилають цю команду. Чи виконує це програма, з якою працюєте Ви, доведеться досліджувати самостійно.

Пересилає файл на локальний комп'ютер команда get:ftp> get the_file_i_like.zip
Якщо Ви відразу захочете покласти файл в певне місце на локальному комп'ютері, то вкажіть шлях як другий аргумент команди: ftp> get the_file_i_like.zip /usr/skyer/my_new_file.zip
За умовчанням FTP-клієнт кладе файл в поточну директорію на локальному диску.

Для FTP-клієнта під Windows цією директорією буде каталог Windows. Для UNIX систем це буде той каталог, звідки Ви запустили клієнта. (Не забудьте перед завантаженням клієнта перевірити, чи достатньо у Вас прав для запису в цей каталог. Інакше Вам доведеться явно вказувати шлях в кожній команді get).

Можна переписати вміст відразу всього каталогу, для цього треба вказати його ім'я в команді get.

Часто необхідна інформація розташована не в одному, а в декількох файлах.

Для їх пересилання можна використовувати команду mget яка розуміє шаблони групових операцій. В деяких реалізаціях FTP-клієнтів шаблони групових операцій можна використовувати і в команді get.

Тепер, коли файл копіюється, можна відпочити. Час очікування залежить від розміру файлу і можливостей Вашого підключення до Internet. Дізнайтеся це заздалегідь. Якщо швидкість підключення близько 300 байт в секунду, а розмір файлу - десятки мегабайт, то... Вам краще пошукати інший спосіб отримати цей файл.

Коли пересилка файлів буде закінчена FTP-клієнт повідомить Вас про це. Тепер можна виходити з FTP-клієнта (при виході він автоматично закриє з'єднання з сервером) і користуватися цими файлами, так би мовити, в домашніх умовах.

Для того, щоб скопіювати файл з FTP сервера потрібно:

1. відкрити з'єднання з цим сервером

2. зареєструватися

3. встановити необхідний тип пересилки

4. перейти в потрібний каталог

5. вказати файл для передачі на локальний комп'ютер.

Для реалізації цих кроків:

· увійдіть в программу- клієнт FTP;

· дайте команду open ім'я_сервера;

· введіть ім'я анонімного користувача anonymous після запрошення login:;

· введіть Ваше ім'я і адресу локальної машини як пароль: password: моє_ім'я@ім'я_мого_домену;

· встановіть двійковий тип пересилки файлу: binary;

· увійдіть до необхідної директорії однією або декількома командами cd ім'я_директорії;

· дайте команду get ім'я_файлу

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)