АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Робота з FTP в середовищі WWW

Читайте также:
  1. Архітектура та робота ОС Windows Linux
  2. АУДИТОРНА РОБОТА
  3. АУДИТОРНА РОБОТА
  4. Геодезичний контроль за будівельними роботами
  5. Енергія та робота річок
  6. І. Робота над поняттями (дефініціями).
  7. ІІ. Робота з класом.
  8. Індивідуальна робота
  9. Індивідуальна робота ЗФН - 49 годин
  10. ІНДИВІДУАЛЬНА РОБОТА СТУДЕНТІВ
  11. КОМПЛЕКСНА КОНТРОЛЬНА РОБОТА
  12. Конструкція та особливість обладнання для зварювання неплавким електродом у середовищі інертних газів

Як показує практика, на сьогоднішній день основною послугою Internet є WWW. Весь світ із завмиранням серця стежить за битвами броузерів, Java, технологій вбудовування multimedia в HTML-сторінки. Проте будь-якій людині зрозуміло - головне, це вміти використовувати вже існуючі інструменти. Основою даного розділу буде розгляд частини можливостей http протоколу, а саме - передачі файлів. Кожен, хто працює з WWW знає, що таке URL, Uniform Resource Locator. На сьогодні це основний спосіб вказання ресурсів Internet. Найдетальніше про URL можна прочитати в RFC 1738 і RFC 1808. Загальний формат URL: &ltscheme>:&ltscheme-specific-part>. Наприклад, для HTML файлу можна сформувати наступні URL:
http://www.galytchyna.ua.
Для почтової адреси: mailto:skyer@mainpgu.galytchyna.ua.

FTP також є ресурсом Internet. URL для ftp виглядає так: ftp://&ltuser>:&ltpassword>@&lthost>:&ltport>/&lturl-path>, де user - ім'я користувача, password - його пароль, host - доменне ім'я або IP адреса сервера, url-path - шлях до файлу. На практиці найбільш часто використовуваним варіантом ftp є анонімний. Як вже було сказано вище, анонімний ftp нічим не відрізняється від "останнього". Просто як ім'я користувача досить вказати anonymous, а як свій пароль - своя поштова адреса. Для анонімного ftp в url зроблений спрощений синтаксис: ftp://&lthost>/&lturl-path>, тобто за відсутності імені автоматично буде вставлено anonymous. Порт також зазвичай не указується, а використовується стандартний 21.

Приклади адрес ftp у формі url:

ftp://ftp.cdrom.com/pub/music/songs/2006
ftp://ds.internic.net/rfc/rfc1738.txt
Як host можна вказувати і IP адреса. (118.24.64.24)

Основне застосування url знайшли в WWW броузерах. На сьогодні це, напевно, найпопулярніші програми в Internet. Netscape Navigator, Internet Explorer, Mosaic, Lynx, Arena. Тому якщо Ви використовуєте їх, є сенс використовувати їх і як ftp клієнт. Правила формування адреси були описані вище, все інше дуже просто. Якщо як шлях вказаний тільки шлях до деякого каталога, а не сам файл (приклад 1), то броузер покаже Вам список файлів в цьому каталозі. Якщо ж шлях вказаний аж до імені файлу, то незабаром файл з деякою ймовірністю опиниться біля Вас на диску. Чому з деякою ймовірністю? Тому, що на жаль, http використовує для ftp власну підсистему пересилки файлів. Що не привело до підвищення надійності. Але про це трохи пізніше.

Досвідчений користувач WWW відмітить, що іноді адреси файлів в url як scheme містять http замість ftp. Це різні, і в той же час однакові речі. Річ в тому, що вказуючи http, Ви говорите WWW серверу шукати файл в області каталогів, які відведені HTML файлам. Якщо ftp, то указувані каталоги співпадатимуть з тими, які доступні за допомогою класичного ftp.

Порівняння HTTP і FTP шляхів
URL Реально на сервері
ftp://ftp. galytchyna.ua /pub/unix /home/ftp/pub/unix
http://ftp. galytchyna.ua /pub/unix /files/www/pub/unix

Хоча реально принципи передачі в обох випадках однакові. Насправді тут криється одна дуже велика проблема. Деякі організації, що мають швидкий доступ до Internet забувають, що не у всіх він такий же швидкий. Таким користувачам зручно використовувати класичний ftp замість WWW броузера. Річ у тому, що реалізація ftp в http залишає бажати багато кращого.

Основний предмет критики - відсутність такої корисної функції як reget. Це особливо актуально для низькошвидкісних українських комунікацій, де швидкість деколи падає до декількох десятків байт в секунду. При такій швидкості розривши з'єднання - дуже часте явище. І переслати файл декілька мегабайт вже є великою проблемою. При втраті з'єднання Ви скористаєтесь reget в ftp клієнтові, проте в середовищі WWW Вам, на жаль, доведеться почати все спочатку. Більш того, якщо Ви працюєте з WWW через proxy, заснованому на програмному забезпеченні від CERN, тобто вірогідність, що при обриві з'єднання він вирішить, що весь файл вже пересланий і на всі спроби отримати його з видаленого WWW сервера proxy видаватиме урізаний файл зі свого диска. У такому разі дві поради - або змініть proxy сервер, або взагалі відключіть його використання.

Проте майте на увазі, що на сьогодні дуже популярні так звані firewall, коли реальний вихід в Internet мають тільки proxy і остання порада в такому випадку даремна. Є ще третя рада - почекайте декілька днів, поки proxy не забуде про Ваш файл і знову звернеться в Internet для його пересилки. Проте це, безумовно, не робоче рішення.

Іноді http і ftp каталоги синхронізовані. Хорошим представником є ftp.cdrom.com. Там каталоги не тільки синхронізовані, але і дуже красиво оформлені при зверненні до них з WWW-броузера. Робиться це просто, але не кожен збереться так красиво все оформити.

Крім всього сказаного, оптимістів, що залишилися, чекає ще одна пілюля. Згідно протоколу http, через який здійснюються комунікації WWW, після кожного сеансу зв'язку з'єднання між комп'ютерами розривається. Це означає, що якщо Ви вирішите із задоволення погуляти в броузере по каталогах, то можливо це не завжди буде таке здорове, як здається. На встановлення з'єднання, реєстрацію користувача йде несумірно більше часу, чим інтерактивна робота в ftp клієнтові. От так ось доводиться платити за сучасний модний інтерфейс.

Деякі виводи:

· Переваги:

o Висока інтеграція в гіпертекстовий простір Internet.

o Сучасне програмне забезпечення.

· Недоліки:

o Відсутність reget.

o Невисока надійність з'єднання на поганих лініях.

o Проблеми, що зустрічаються, при обриві з'єднання з включеним proxy

o Невисока швидкість роботи із-за закриття з'єднання після пересилки.

o Недоступність файлів через ftp, що адресуються через протокол http (хоча це і не недолік самого http, це його особливість.)

Як неважко відмітити, всі недоліки компенсуються надійними і швидкими лініями зв'язку. Вже достатньо каналу в 256k у провайдера, і основні проблеми зникають.

Необхідно відзначити, що в найближчому часі http стане основною системою для пересилки файлів. Велику роль тут грає розвиток WWW, на яку тепер орієнтуються практично всі системи в Internet. Плюс постійне зростання можливостей самих броузеров. Сьогодні вже часто виявляється зручнішим скористатися ftp-mail. А Netscape Navigator вже сам витягуватиме файл з листа, розпакує його і приготує для запуску. Таким чином, служба ftp сьогодні сильно міняється. Сам ftp завжди був достатньо актуальною проблемою, що дуже добре видно при прогляданні документації. Публікації на цю тему з'являлися в Internet регулярно з 1973 року, хоча тоді це ще і не називалося Internet.

Крім того, актуальність просто пересилки файлів для рядового користувача падає. Якщо раніше велика кількість документації, звуків, зображень лежало мертвим вантажем на ftp, то тепер все частіше ту ж інформацію можна отримати у вигляді красивого оформленого, і з більшою вірогідністю свіжішого, html файлу. Проте передбачити дату, коли отримання інформації не виражатиметься у вигляді конкретного файлу поки неможливо. І більшість людей так і працюють "по-старому". Все-таки архіви програм поки що залишаються файловими архівами.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)