АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Взаємодія з алкілгалогенідами

Читайте также:
  1. Взаємодія АD і АS. Макроекономічна рівновага
  2. Взаємодія державних правоохоронних органів з виявлення, запобігання та розслідування економічних злочинів
  3. Взаємодія між лікарськими препаратами і їжею
  4. Взаємодія між усіма фахівцями, які працюють з даним контингентом дітей та їх батьками.
  5. Взаємодія молекул.
  6. Взаємодія навичок та виникнення умінь.
  7. Взаємодія попиту і пропозиції. Ринкова рівновага
  8. ВЗАЄМОДІЯ ПОПИТУ ТА ПРОПОЗИЦІЇ
  9. Взаємодія потреб та інтересів як рушійна сила соціально-економічного прогресу
  10. Взаємодія спеціалістів ветеринарної медицини з адміністрацією і виробничими службами суб’єкта господарювання
  11. Взаємодія спеціальних підрозділів по боротьбі з організованою злочинністю та інших державних органів.

R – OH + R-I = R – O – R + HI

CH3OH + CH3OH = CH3 – O – CH3 + HI

4. Дегідратація спиртів. Розрізняють міжмолекулярну та внутрішньомолекулярну дегідратацію спиртів: Внутрішньо-молекулярна дегідратація спиртів відбувається за температури близько 1800С у присутності концентрованих сульфатної або фосфатної кислот, алюміній оксиду. При цьому утворюються алкени.

При нижчій температурі та наявності каталітичної кількості мінеральної кислоти відбувається міжмолекулярна дегідратація:

В результаті відщеплення молекули води від двох молекул спирту, утворюються етери.

Етери – органічні сполуки, у молекулах яких два вуглеводневих радикали з’єднані між собою через атом Оксигену. Їх загальна формула R–O–R. Діетиловий етер або ефір (С2Н5ОС2Н5) одна із перших речовин, яку почали застосовувати у медицині, як препарат для загального наркозу. Ще у 1832 р. Лонг (США) застосував ефір як анестезуючий засіб при хірургічних втручаннях.

5. Реакції окиснення. Первинні, вторинні та третинні спирти окиснюються по-різному. Первинні та вторинні спирти легко окиснюються з утворенням карбонільних сполук – відповідно альдегідів чи кетонів. Як окисники використовують калій перманганат або хромову суміш (K2Cr2O7+H2SO4), CrO3, (KMnO4+H2SO4), киснем повітря (у промисловості), які оксинюють спирти вже за кімнатної температури. При цьому окиснюється атом карбону, який безпосередньо зв’язаний із гідроксильною групою, тому в залежності від будови спирту (первинний, вторинний або третинний), утворюються різні продукти реакції.

Первинні спирти окиснюються до альдегідів, які в подальшому легко утворюють відповідні карбонові кислоти:

Третинні спирти окиснюються в жорстких умовах спочатку з утворенням алкенів, а потім, з розривом подвійного зв’язку, до кетонів та карбонових кислот з меншим, ніж у молекулі вихідного спирту, числом атомів карбону:

При горінні спиртів утворюється карбон (IV) оксид та вода:

С2Н5ОН + 3О2 → 2СО2+ 3Н2О


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)