АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Наркоманія

Читайте также:
  1. Internet Addiction
  2. Антициклічна політика уряду
  3. Бактеріовиділювачі
  4. Безпека життєдіяльності
  5. Безпека харчування в умовах хімічного забруднення навколишнього середовища.
  6. Визначення параметрів зон хз під час аварійного прогнозування.
  7. ВІД АВТОРІВ
  8. Вікові етапи розвитку особистості школяра.
  9. Вплив середовища на розвиток і формування особистості
  10. Вплив спадковості, середовища й виховання на розвиток особистості учня.
  11. Вплив хімічних забруднювачів на здоров’я людини
  12. Глобальні проблеми сучасності і майбутнє людства.

Наркоман - це кризовий тип, людина, що втікає від життя. Це соціальний аутсайдер, тобто особа з низькими здібностями пристосування, яка не вміє подолати труднощі в сім¢ї, навчанні, роботі, особистому житті, надмірно підлягає впливу своєї компанії. Найчастіше наркоманами стають діти і молодь. Відбувається це тому, що батьки не зуміли виховати в них самостійність, уміння боротися за життя.

Існує фізична і психічна залежність від наркотиків. Є наркотики, що роблять людину залежною від них лише психічно, а є й такі, що одночасно роблять її залежною фізично. Психічна залежність існує довше, хоч і не завжди усвідомлюється наркоманом. Для здоров¢я людини небезпечними є обидва типи наркотиків.

Психічна залежність означає, що лише з допомогою наркотика можливо відновити душевну рівновагу і тримати під контролем свої нерви. Коли людині більше не вдається обійтися без засобів збуджуючої або пригнічуючої дії, до них доводиться звертатися знову і знову.

Якщо при вживанні наркотиків наступає і фізична залежність, то це, безумовно, набагато гірше, тому що додаються фізичні страждання. Якщо наркоман перестає вживати наркотики, він відчуває сильний біль при “ломці”. Це означає, що наркоман вживає наркотик уже не для того, щоб відчувати наркотичні емоції, а щоб уникнути страждань при “ломці”.

Після настання фізичної залежності помисли наркомана спрямовані виключно на те, щоб будь-яким чином роздобути наркотики.

Наркомани, як правило, вже не спроможні ні до якої систематичної роботи і в більшості випадків здійснюють злочини, щоб забезпечити собі засоби на існування та задовольнити потреби в наркотиках.

Найбільш поширеними наркотиками, що зумовлюють фізичну і психічну залежність, є опіумні (опіум, морфін, героїн, кодеїн), а також, частково, барбітурати, транквілізатори і векаміни.

Правоохоронні органи втручаються в наркотичну проблему переважно тоді, коли діти, молодь чи дорослі порушили закон про наркотики. Першочергове ж завдання - не допустити того, щоб ці люди стали наркоманами. Якщо з’являється підозра, що дана людина є наркоманом, необхідно перш за все отримати консультацію у нарколога. Ні в якому разі не можна заспокоювати себе тим, що ваша дитина чи близька вам людина вживає «лише» гашиш, а не героїн. Більшість померлих від героїну розпочинали з гашиша. У будь-якому випадку необхідно діяти швидко, тому що кожний день має вирішальне значення.

Видужання наркомана можливе лише в умовах стаціонару при проведенні спеціального лікування. Однак навіть при довгостроковому лікуванні можливі рецидиви. Якщо наркоманові не вдається вийти з цього пекла, смерть неминуча.

Всі опіати виклкають заспокійливу дію і обумовлюють загальне відчуття щастя. При перших вживаннях героїну може виникнути тривога і страх. Загострюється відчуття власної гідності, емоційні сприйняття знижуються. Щоб досягти того ж ефекту в подальшому, доза повинна постійно збільшуватись.

Всі опіати дуже швидко призводять до сильної фізичної і психічної залежності організму людини від них. Особливо швидко діє героїн. Такі наркотики, як гашиш і марихуана є продуктами індійських конопель. Вони вживаються часто із тютюном. Ці наркотики викликають миттєве поліпшення настрою, звільнення від певних гальмувань, пов’язане з легкими галюцинаціями. Як правило, виникає почуття безтурботності, доброго самопочуття, яке часто проявляється в неконтрольованих діях, реготі.

Великі дози притупляють, перш за все, відчуття простору і часу, а потім розумові здібності і пам’ять, посилюють роздратування, викликають агресивність. Стан сором’язливості і страху може бути наслідком розумових і сенсорних розладів. Довготермінове вживання цих наркотиків згубно впливає на здатність зосереджуватись. При цьому можлива також депресія і схильність до самогубства. Легеневі і дихальні шляхи страждають значно більше, ніж при звичайному курінні.

Приховані форми психічних захворювань у наркоманів можуть раптово проявитись або посилитись. Якщо після останнього вживання наркотиків пройшли навіть тижні, не виключається виникнення так званого «флаш-бека», який проявляється в стані страху, манії переслідування і галюцинаціях.

Кокаїн нюхають у чистому вигляді, а саме у вигляді білого пухкого кристалічного порошку або, розчиняючи у воді, роблять ін’єкції. Збуджуюча дія цього наркотику буває іноді настільки сильною, що виникає потреба робити ін’єкцію наркотику протилежної дії. Настає цілковите розслаблення і втрата координації руху. За сп’янінням інколи наступає похмілля, яке може призвести до самогубства. При вживанні кокаїну відчуття щастя може повернутись маячними ідеями, а ті, в свою чергу, можуть переродитись в манію переслідування і в насильницькі злочини. Вже після першого вживання цей наркотик обумовлює чітко виражену психічну залежність. Довготермінове вживання кокаїну призводить до психічних захворювань і цілковитої фізичної деградації. При вживанні у великих дозах може настати серцева недостатність, дихання стане важким, що може призвести до смерті.

Дуже небезпечним є наркотик ЛСД. Це хімічний препарат, 0,1 міліграма якого достатньо для досягнення бажаної дії. Після вживання ЛСД виникають сильні галюцинації і відбувається збій сприймання. Звуки «відчуваються» на дотик, колір «сприймається на смак».

Існує і широко використовується наркоманами ціла група збуджуючих засобів, так званих векамінів. До них належать хімічні препарати у вигляді таблеток або порошку, як наприклад, амфетамін, первітін, прелюдін, ріталін та ін. Ці наркотичні засоби вживаються для зниження апетиту і підвищення працездатності. Збуджуюче вони діють на центральну нервову систему. Після вживання розвивається ритм перезбудження і ослаблення, який через зневагу до всіх фізичних потреб, включаючи сон, може зберігатися близько тижня. Потім інтервали між приступами фізичного спаду сил стають все коротшими. Небезпека цих наркотиків полягає в тому, що при їх вживанні відносно швидко розвивається сильна психічна залежність від них, в багатьох випадках вона рівнозначна фізичній залежності. Повне відвикання від них практично неможливе. Галюцінації призводять до хворобливої недовіри. Оскільки дія препарату швидко закінчується, його вживання повинно весь час повторюватись, а дози збільшуватись. При великих дозах виникає небезпека інсульту і порушення кровообігу.

Існує велика група заспокоюючих і снотворних засобів, які ще називаються седативними і гіпнотичними. Ці препарати виготовляються синтетичним шляхом. При передозуванні та у зв’язку з хронічним зловживанням вони призводять до стану сп’яніння, подібного алкогольному, до запаморочення і швидкої втоми. Після пробудження виникає відчуття пригніченості та розбитості. Наркоман дезорієнтований і нездатний до пересування. Якщо препарат вживається у великих дозах, може наступити отруєння, втрата свідомості і смерть. Особливо небезпечним є їх вживання з алкоголем. Зловживання цими засобами знижує самоконтроль і здатність зосередитись. Може настати помутніння свідомості, і як наслідок - розумова неповноцінність.

Останнім часом в багатьох країнах, в тому числі і в Україні, дуже поширилась токсикоманія. На превеликий жаль, у токсикоманію все більше втягується молодь, переважно учні старших класів і ПТУ. Токсикомани домагаються сп’яніння, використовуючи аерозолі - леткі отруйні речовини, які при вдиханні швидко поглинаються легенями і миттєво проникають у мозок. Аерозолі, як і алкоголь, затримують постачання кисню в кров, а без кисню, як відомо, мозок людини, центральна нервова система обійтися не можуть. Пригнічене дихання, порушення серцевої діяльності, втрата самоконтролю, інколи втрата свідомості - найбільш типові ознаки і наслідки токсикоманії. Неодноразове аерозольне сп’яніння може призвести до летального наслідку. Люди випадають з балконів, потрапляють під транспорт, задихаються від цього аерозолю.

Соціальна небезпека і шкода наркоманії:

* наркомани – погані робітники, їх працездатність, фізична і розумова, знижені, всі думки пов’язані з наркотиком - де і як його роздобути і вжити;

* наркомани створюють неймовірно важкі умови для своєї сім’ї, отруюючи її своєю присутністю, поведінкою, позбавляючи її засобів існування, здійснюють тяжкі злочини щодо своїх нащадків, оскільки порушення в здоров’ї батьків передаються дітям;

* наркомани, деградуючи фізично і морально, є тягарем для суспільства, втягуючи в свою ганебну справу все нових і нових людей, в першу чергу молодь, а потім передчасно гинуть;

* вживання наркотичних засобів аморальне, сама суть наркоманії полягає в руйнуванні здорової оцінки оточуючого світу і місця в ньому, системи цінностей, які склалися в процесі виховання, в зруйнуванні цілей і змісту життя;

* наркологічна хвороба у всіх її видах або наркотизм - соціально небезпечне психічне захворювання, що загрожує майбутньому нації, благополуччю і здоров’ю населення всієї держави, чим визначається загальнолюдське, глобальне значення проблеми;

* наркомани входять у групу ризику розповсюдження СНІДу. Велике значення у боротьбі з наркоманією має освітня і профілактична робота. Тільки в умовах відвертості і гласності можна вести ефективну боротьбу з наркоманією. Це сьогодні повинні розуміти всі: батьки, педагоги, медики і соціологи. Необхідно широко розголошувати, щоб чули і бачили всі, якою ціною купують задоволення, що розплата неминуча – втрата свого здоров’я, щастя, життя.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)