АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Дослідження взаємозв’язку між складом, підготовкою сировини, експлуатаційними властивостями матеріалів і споживними характеристиками виробів

Читайте также:
  1. III.Результати дослідження
  2. S: Установить соответствие между типами общества и их характеристиками.
  3. А) Механічна обробка матеріалів
  4. А. Чандлер, Дж. Томсон, П. Лоуренс, Дж. Лорш і дослідження впливу зовнішнього середовища на організацію.
  5. Аналіз та інтерпретація результатів дослідження
  6. Аналітичні прцедури для визначення основних тенденцій стану та руху об’єкту дослідження.
  7. Бактеріоскопічне дослідження харкотиння – метод виявлення туберкульозу
  8. Бібліографічний апарат наукового дослідження
  9. В) дослідження умов, які забезпечує суспільство для виховання особистості.
  10. в) Нанесення лакофарбних матеріалів
  11. В) Нанесення лакофарбових матеріалів
  12. Взяття крові для біохімічного дослідження

При аналізі структур будівельних матеріалів з урахуванням їхнього складу, технології виготовлення, експлуатаційних і споживних властивостей їх умовно поділяють на мікро-, мезо- та макроструктури, оскільки саме структура є основним фактором, що визначає показники готового продукту.

Під властивостями матеріалів можна розуміти комплекс показників, що характеризують його здатність виконувати функціональне призначення в спорудах.

Найважливішими технологічними факторами, що впливають на формування мікроструктури, наприклад, бетону, є хіміко-мінералогічний склад цементу та тонкість його помелу, водоцементне відношення, умови тверднення.

Механізми формування властивостей мікро- і макроструктур принципово відрізняються між собою.

Таким чином, надійність будівельних матеріалів обумовлюється як правильним вибором вихідних компонентів, так і раціональною технологією виготовлення, що забезпечує не тільки зберігання властивостей компонентів, а й виникнення нових властивостей. В кінцевому результаті знання властивостей матеріалів необхідне для найбільш ефективного його використання в конкретних умовах експлуатації.

Різноманітність матеріалів надає можливості спрямовано регулювати структуру матеріалу, надаючи йому потрібних експлуатаційних властивостей.

Варіювання складом та структурою дозволяє отримувати будівельні композиційні матеріали спеціального призначення, в т. ч. конструкційні, теплоізоляційні, гідроізоляційні, акустичні тощо.

 

17. До якої групи продукт чи напівпродукт належать штучні пористі заповнювачі. Назвати відомі заповнювачі. Характеристика.

 

Штучні пористі заповнювачі – сипкі матеріали визначеного зернового складу, які використовують для отримання сухих сумішей, розчинів та бетонів з потрібними властивостями. Розрізняють крупні заповнювачі з розміром зерна більше 5 мм (щебінь, гравій), та дрібні – піски з розміром зерна менше 5 мм.

На мою думку, штучні пористі заповнювачі, залежно від використання можуть розглядатися як продукт та напівпродукт, оскільки вони можуть бути використані для отримання будівельних розчинів та бетонів, отримання сухих сумішей, у сільському господарстві для вирощування рослин, хімічній промисловості та ін.

Штучні пористі заповнювачі є необхідною складовою при отриманні розчинів та бетонів загально будівельного й спеціального призначення, в тому числі теплоізоляційних, кольорових, жаростійких, вогнетривких, електропровідних тощо.

В Україні розповсюджені спучені заповнювачі на основі глинистої сировини (керамзит) та глинистих сланців (сланцепорит).

Керамзит – штучний пористий заповнювач, який отримують шляхом переробки глинистої сировини та її спучування при Т 1250 °С. Сировина для керамзиту: глини, в мінералогічному складі яких переважають монтморилоніт та гідрослюди, сланці, аргіліти. Існує 4 способи випалювання керамзиту: сухий, пластичний, порошково-пластичний, мокрий.

Керамзит – екологічно чистий матеріал, що ідеально поєднує теплоізоляційні та конструкційні властивості, не горить, не виділяє токсичних речовин.

Сировиною для виробництва сланцепориту є кристалічні сланці, які спучуються при Т 1280°С.

Глинозольний гравій – штучний пористий заповнювач, що отримують в обертовій печі на основі шихти, яка складається з легкоплавкої глини та золи ТЕС. Використовується як заповнювач для отримання легких бетонів.

Аглопорит отримують спіканням сировини – глинистих (легкоплавкі глини) або піщано-глинистих порід та відходами від добування та спалення твердого палива.

Спучений перліт - штучний пористий заповнювач, що отримують спучуванням при Т 800-1050°С. Вулканічних водовмісних видів скла: перліту, вітрофіру. Це вогнестійкий, біостійкий, хімічно інертний матеріал, який використовують в буд.. індустрії в якості теплоізоляційних виробів, штукатурок, в металургії, нафтовій та газовій промисловостях, комунальному та сільському господарстві.

Спучений вермикуліт – легкий пухкий зернистий матеріал, що утворюється внаслідок спучування вермикуліту та гідратованих слюд.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)