АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Солі. Товарознавча хар-ка. Використання неорг. солей як сировини

Читайте также:
  1. E. Використання антисептичних засобів
  2. V. Робочий час і його використання
  3. VII. Використання міжнародного фактору в інтересах інноваційного розвитку економіки України
  4. Адаптивна система навчання з використанням інформаційних технологій.
  5. Аналіз використання автопарку.
  6. Аналіз використання виробничих потужностей
  7. Аналіз використання виробничого обладнання
  8. Аналіз використання МТП
  9. Аналіз використання робочого часу
  10. Аналіз ефективності використання матеріальних ресурсів
  11. Аналіз ефективності використання оборотного капіталу.
  12. Аналіз ефективності використання основних фондів

Солі - речовини, до складу молекул яких входять кислотні залишки(аніони),поєднані з катіонами різного походження (атоми металів, металоподібні групи, як NH4+, та ін.). Поділяються на середні, кислі, основні. Утворюються солі внаслідок реакції нейтралізації кислот, або основ.У першому випадку відбувається заміщення атомів водню в молекулах кислот на атоми металів:

2Fe + 6HCl = 2FeCl3 + 3H2

2C3H5(COOH)3 + 3CuO = [C3H5(COO)]2Cu3 + 3H2O

У другому — обмін гідроксильних груп у молекулах основ на кислотні залишки молекул кислот. Суть цієї реакції полягає в обміні атомів водню в молекулі кислоти на атоми металу молекули основи (з такою ж самою вірогідністю відбувається обмін гідроксильних груп молекул основ на кислотні залишки молекул кислот), внаслідок чого утворюються сіль і вода:

HCl + NaOH = NaCl + H2O

CH3COOH+ NaOH = CH3COONa + H2O

Найпростіший приклад солі — кухонна сіль, хімічна фомула якої є NaCl. залізний купорос FeSO4 7Н2О використовується для пропітки деревини від гниття, виготовлення чорнил, боротьби з шкідниками сільського господарства;

Середні — продукти повного заміщення атомів водню в кислоті атомами металу (CuSO4, A1(NO3)3, FeSO4, CuCl, тощо);

Кислі солі — продукти часткового заміщення атомів водню в кис­лоті атомами металу (NaHSO4, КН3РО4, Са(НСО3)2, тощо);

Основні — продукти часткового заміщення гідроксильних груп в молекулах основ на кислотні залишки (А1(ОН)3, Сu(ОН)2 тощо).

Солі сірчаної кислоти. До них відносять сульфати, гідросуль­фати, купороси та квасці.

сульфат кальцію (CaSO4) використовують для виробництва гіпсу;

Купорос мідний СuSO4• 5Н2О - Тонкодисперсний порошок синього кольору- Для сільського господарства, виробництва штучних волокон, органічних барвників, мінеральних фарб, миш'якових хімікатів та ін.

BaSO4 -паста білого кольору- Для виробництва баритової основи фотопаперу і для поверхневої проклейки паперових основ (марка «А»).

Алюмінію сульфат технічний очищений Al2(SO4) з • nН2О - Для очищення води господарсько-питного і промислового призначення.

Натрію гідросульфіт NaНSO4- порошок білого чи блідо-жовтого кольорів- для рибної і харчової промисловості, сільського господарства, фармацевтичної промисловості і ін.

Купорос цинковий ZnSO4 •пН2О - Кристали, лусочки, гранули, порошок білого кольору- Для виробництва хімічних волокон, целофану, отрутохімікатів, оксиду титану в металургійній промисловості

—залізний купорос (FeSO4*7H2O) використовують для просочу­вання деревини, виготовлення чорнил, боротьби з шкідниками сільського господарства;

- квасці (KCr(SO4)2 *12Н2О; KAl(SO4)2*12H2O) використовують для дублення шкур, виробництва фарб, целюлозно-паперовому виробництві, в хімічній промисловості тощо.

З відомих солей найширше використання мають:

Сода кальцинована (Na2CO3) — білий дрібнокристалічний поро­шок або гранули. Легко розчиняється у воді з виділенням тепла. Використовують в хімічній, паперовій, миловарній та інших галузях.

Сода питна (харчова) NaHCО3 — білий порошок. При нагріванні перетворюється у кальциновану соду і важко розчиняється у воді.

Нашатир (NaH4Cl) — кристалічний порошок білого кольору. Легко розчиняється у воді. Використовують для нанесення гальва­нічного покриття (цинкування), як флюс при паянні.

Хлорне вапно (CaOCl2) — білий порошок отриманий при хлору­ванні гашеного вапна (кипілки). Сильно поглинає вологу. Викорис­товують при дегазації та дезінфекції.

Біхромат калію (К2Сг207) — кристал жовто-червоного кольору. Має сильні окислюючи властивості. Використовують при виробництві сірників, шкіри (дублення), у піротехніці.

Нітрит натрію (NaNO2) — кристали білого кольору з жовтуватим відтінком. Використовують при виробництві барвників, у медицині.

Бура технічна — порошок або кристали білого кольору. Вико­ристовують для очистки поверхні перед зварюванням або паянням, при виробництві скла та кераміки, як мікродобриво у сільському господарстві.

Натрій цианістий (NaCH) — білі або слабофарбовані гранули чи кристали. Використовують для цианування сталі, у гальвано­техніці та флотаційних процесах


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)