АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Хімічні реактиви та політести для ідентифікації наркотичних речовин

Читайте также:
  1. E. У продуктах та готових стравах не повинно бути токсичних речовин в шкідливих для організму концентраціях
  2. III. Особливі вимоги, які пред'являються до зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних речовин.
  3. А. Про інтенсивне загальне забруднення води органічними речовинами
  4. Аварії з викидом радіоактивних речовин
  5. Аварії з витоком сильнодіючих отруйних речовин
  6. Білкові речовини. Амінокислоти як компоненти білків та пептидів
  7. БІОГЕННИЙ КРУГООБІГ РЕЧОВИН І ХІМІЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ В БІОСФЕРІ
  8. Біологічна роль мінеральних речовин
  9. Біологічний та геологічний кругообіг речовин у біосфері
  10. Біохімічні зміни компонентів м’яса під дією мікроорганізмів
  11. Біохімічні основи визрівання м’яса
  12. Будова і функції клітинних мембран. Транспорт речовин через мембрану.

 

Наркотичними засобами вважаються наркотичні або психотропні речовини, а також рослини та препарати, що їх містять.

До наркотичних речовин належать різні природні та синтетичні речовини, що діють перед усім на нервову систему та викликають під час багаторазового використання патологічну пристрасть - наркоманію.

Основними наркотичними речовинами є:

Ø опій - висушений сік недозрілих плодів маку, являє собою напіврідку масу бурого кольору зі своєрідним запахом та гірким смаком. В обігу зустрічається у вигляді порошку чи брикетів;

Ø морфін (отриманий з опію)— алкалоїд опію є буро-жовтим або буро-рожевим дрібнокристалічним порош­ком, який розчиняється у слабких кислотних чи лужних розчинах;

Ø морфін (отриманий з плодів маку) - темно-сірий дрібно кристалічний порошок, який розчиняється у слабких кислотних чи лужних розчинах;

Ø кодеїн - алкалоїд опію, білий кристалічний порошок;

Ø героїн - дрібний порошок від білого до темно-коричневого кольорів (іноді-пурпуровий), гіркий на смак, добре розчиняється в воді, гірше - у спирті. Продукт синтезують з морфіну. Нараховують понад 80 синтезованих з опію наркотичних речовин. Найбільш відомі з них -гідроморфін, методон, мілідан;

Ø дикоросла конопля - сировина для отримання наркотичних речовин під назвами гашиш та рідкий гашиш;

Ø марихуана.

Експертною групою ООН з боротьби із незаконним обігом наркотиків запропоновано два рівні ідентифікації об'єктів умитній справі - оперативну ідентифікацію під час митного огляду вантажів і багажу пасажирів та експертні дослідження зразків в лабораторних умовах.

Попередня оперативна ідентифікація наркотичних речовин полягає у їх хімічному тестуванні за допомогою специфічних кольорових реакцій. Кольорові тести на наркотики, які базуються на використанні групових та специфічних для індивідуальних наркотичних речовин хімічних реагентів, було розроблено Міжнародною лабораторією з дослідження наркотиків ООН. Необхідно відмітити, що характерне забарвлення реакційної суміші може бути показником тільки можливої наявності в об'єкті контрольованих речовин, оскільки і інші речовини можуть давати подібну кольорову картину. Отримання хибних результатів тестування може бути наслідком наявності декількох наркотичних речовин, барвників та домішок у складі нелегальних наркотичних засобів. Тому позитивні результати кольорових тестів потребують підтвердження під час лабораторних досліджень зразків об'єктів з використанням хімічних, хроматографічних та спектроскопічних методів аналізу, вибір яких залежить від природи об'єкту.

Засоби та схема оперативної ідентифікації наркотичних речовин. Вивчення та аналіз вітчизняної та зарубіжної літератури свідчать про те, що найбільш поширеними засобами для оперативної ідентифікації (виявлення) наркотичних речовин є тести, засновані на кольорових хімічних реакціях розчинів хімічних реактивів із досліджуваними об'єктами. В результаті виникає характерне забарвлення реакційної суміші, яке використовується як показник можливої присутності представників певних груп наркотичних речовин.

Методики хімічного дослідження об'єктів базуються на використанні одних і тих же реактивів і відрізняються тільки способом їх застосування. Кольорові хімічні реакції можна проводити у маленьких хімічних пробірках, на фільтрувальному папері, скляних платівках із заглибленням у середині, годинниковому склі, з використанням індикаторних папірців та інших засобів. Єдиною вимогою до проведення експрес-тестування є ретельне подрібнення матеріалу зразків та сприяння підсиленню сприйняття кольору.

Найбільш поширеними засобами для оперативної ідентифікації наркотичних речовин є набори тестів, які залежно від способу застосування реактиву можна поділити на крапельні, аерозольні та ампульні. У разі використання першого способу до твердих об'єктів, або розчинів, які досліджуються, додають декілька крапель розчину реагенту з піпеток або крапельниць. Реакції проводять на спеціальних плашках або в пакетах. Це найбільш економічні тести, але вони потребують миття посуду. Істотним недоліком більшості наборів крапельного типу є мала селективність, для підвищення якої необхідне перенесення розчину з однієї реакційної комірки в інші, що ускладнює аналіз.

Набори тестів аерозольного типу є розчинами реактивів в спеціальних балонах. Проведення тестування зводиться до обприскування реакційною сумішшю досліджуваних об'єктів на фільтрувальному папері. Ці набори економічні, але не завжди селективні і достатньо складні для просочення паперу.

Найбільш зручними для оперативних працівників вважаються набори в ампулах, які дозволяють проводити реакцію в контейнері з прозорого полімерного матеріалу, що підвищує техніку безпеки, особливо для персоналу, який не має спеціальної підготовки. Реакції проводять шляхом роздушування однієї або кількох ампул з розчинниками та спеціальними реактивами. Тільки в наборах ампульного типу застосовується селективна рідинна екстракція.

Набори ампульних тестів бувають двох типів. До першого типу належать набори, що містять невеликі тест-пакети у вигляді поліетиленових мішечків, закритих зверху щільними затискувачами, всередині яких знаходиться одна, дві або три запаяні ампули з реактивами для визначення ряду наркотичних речовин. Набори другого типу складаються з полімерного пеналу, який містить ампули з хімічними реактивами та екстрагентами, до якого приєднується реакційний контейнер (рис.1).

Рис.1. Загальний вигляд пеналу тестів для ідентифікації наркотиків: 1 - корок; 2 - ампула; 3-реакційний контейнер, що від'єднується від корпусу

У разі натискання на корки ампули руйнується і їх вміст, що надходить в реакційний контейнер, в якому попередньо розміщена проба досліджуваного об'єкта. Деякі тести забезпечені тюбик-крапельницями з водним розчином калію карбонату різних концентрацій для підлужування реакційної суміші. Тести містять ампули з концентрованими кислотами та ампули з окисом алюмінію для нейтралізації кислот.

Для ідентифікації фармацевтичної продукції призначено дев'ять тестів (ф-1 - ф-9), для визначення рослин­ної сировини - два тести. (Р-2; Р-3). Склад тестів на певні групи наркотичних речовин представлено у табл.1.

Таблиця 1


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)